Vs: Ex-Ilvekset maailmalla
Tsekin ja Slovakian Extraliigojen ja alasarjojen Ilves-katsauksen vuoro:
Nykyisistä Tsekin pääsarjapelaajista on heti kärkeen syytä muistaa Sami Aittokallio, joka yrittää torjua maineikasta Sparta Prahaa pudotuspeleihin 91,8 %-prosenttisella työskentelyllä. Pidetään toki Samille peukkuja, että homma onnistuisi ja vähän Riku Heleniuksen tapaan laskuun kääntynyt urapolku veisi vielä Tsekkiä kovempiin liigoihin.
Blake "perheen kolmanneksi paras pelaaja" Kessel on yksi suht harvoja pohjoisamerikkalaisia pelaajia Slovakian Extraliigassa. Kessel (Ilves 2014-16) palasi Ilveksen ja Saksan jälkeen välissä AHL/ECHL-peleihin, mutta syystä tai toisesta otti täksi kaudeksi pestin Kosicesta (43 peliin 7+15=22 pinnaa). Liekö ollut loukkaantuneena, koska tämä on ensimmäinen täysi kausi Ilveksen jälkeen?
Säälipleijaripaikoista Spartan kanssa viivan alapuolella vääntävän Pirati Chomutovin pakkikalustoon kuuluu slovakkikanki Tomas Slovak, Ilveksessä 20 ottelua kaudella 2006-07. Ilveksen jälkeen työpaikkoja on löytynyt mm. KHL:sta, SHL:sta ja Extraliigoista. Slovakin on värittömänä peruspakkina osa jo kenties unohtanut, mutta ainakin pytyt ovat ihan hyvin ukkoa seuranneet: Slovakin kaapista löytyy niin Tsekin (HC Plzen 2013), Slovakian (HC Kosice 2009) kuin WHL:nkin (Kelowna Rockets 2003) mestaruudet.
Erikoisesta siirtokuviostaan ja yhdestä playoff-puskustaan parhaiten mieleen jäänyt tsekkisentteri Jakub Koreis höyläsi vielä viime kauden kasvattajaseurassaan HC Plzenissä (1+7=8), mutta lopetti sitten uransa. Koreishan liittyi Ilvekseen jo kesällä 2007, mutta polvivamma pudotti miehen riveistä jo ennen liigan alkua. Tammikuussa Koreis ilmestyi yllättäen takaisin Ilvekseen, ja vasta tällöin kerrottiin asiasta sovitun jo kesällä, jos budjetti ja kunto Ilveksessä pelaamisen myöhemmin sallivat. Kauden 2007-08 jälkeen Koreis on pelannut pääasiassa kotimaassaan lähinnä Sparta Prahassa ja Kometa Brnossa ennen lainapestiään kasvattajaseuraansa.
Joskus oli sellainenkin aika, kun Ilvekseen tuli oikeita isojen maiden maajoukkuepelaajia. Martin Hlavacka tosin floppasi kaudella 2003-04 odotuksiin nähden reilusti ja jatkoi matkaansa Venäjän kautta Tsekin ja Slovakian liigoihin. Vasta nyt on menossa ilmeisesti uran ensimmäinen aivan rehellinen jäähdyttelykausi, jolla 42-vuotias veteraanipakki on pelannut Tsekin 2.-4. korkeimmilla sarjatasoilla kolmessa eri seurassa, nyt SHK Hodonin-nimisessä jengissä ilmeisesti karsimassa noususta "kakkosdivariin".
Tuolla samalla kaudellahan Ilveksessä kävi kaksi muutakin tsekkiä, hyökkääjät Marek Vorel ja Radim Kucharczyk, jotka eivät hekään täällä pidempää uraa päässeet luomaan. Kucharczyk pelasi Ilveksessä 31 runkosarjapeliä ja sen jälkeen on tehnyt todella pitkän uran pääasiassa Tsekin kahdella ylimmällä tasolla. Tsekkipelaajille tyypilliseen tapaan uran viime metreillä 38-vuotias laituri on palannut kasvattajaseuraansa divarijoukkue Vsetiniin, missä on edelleen tehokas: Viime kaudella 51 tehopistettä, nyt 37 peliin 26 pinnaa. Vorel puolestaan lopetti käytännössä jo kauden 2011-12 jälkeen. Hän pelasi ainoana kolmikosta koko kauden Ilveksessä (51. 3+7=10) ja sen jälkeen kierteli Venäjällä, Slovakiassa ja Tsekissä kokeillen vielä kaudella 2014-15 ilmeisesti jotain mutasarjakiekkoa kotikaupungissaan Brnossa.
Joku ehkä muistaa vielä edelliskaudenkin (2002-03) tsekkivahvistuksemme, tuolloinhan Ilveksessä takatukka heilui ahkerasti, mutta lähes poikkeuksetta hutiin. Lubomir Korhon teki Ilvekselle neljä maalia ennen pitkää uraansa mm. Tsekissä ja Briteissä, missä molemmissa on vielä viime kaudella pelannut. Nyt 39-vuotiaan hyökkääjän seuraksi on merkitty nelostason HC Unicov, liekö pelannut. Korhonin kaverina Ilveksessä viisi maalia viimeistellyt turhake Petr Vala on tätä nykyä 38-vuotias ja kunnon tsekin tavoin pelaa edelleen takoen hirvittäviä teholukemia, joukkueena tosin on EK Zell Am See Alppiliigassa (= Itävallan divarissa), mutta menköön nyt mainintana tässä samassa yhteydessä...