Vs: Ilveksen nykytilanne
WsQ sanoi:
Monessa paikkaa on toki onnistuneesti panostettu ja saatu positiivinen ilmiö aikaan. Toisaalta usein urheilussa nämä panostukset sisältävät sen riskin, että jos menestystä ei tule kaikesta huolimatta, voi seura olla hetken päästä entistä syvemmällä.
Näinhän se tottakai on. Raha ei ole tae menestykselle - sen on osoittanut mm. Jokerit monella kaudella. Taloudelliseen panostukseen liittyy aina riski siitä, että koko homma kuseekin ja tehdään isoa tappiota. Silti, jos joukkue haluaa voittaa mestaruuden SM-liigan tasoisessa jääkiekkoliigassa, tuo riski on pakko ottaa.
Miten tuo sisään pumpattu rahamäärä saadaan ulosmitattua urheilulliseksi menestykseksi? Jos otetaan esimerkiksi tuo mainitsemani Jokerit, niin heillä suunnitelmallisuus on tuntunut puuttuvan monina kausina. Joukkueeseen on vain hommattu isolla rahalla pelaajia, jotka ei pelaa joukkueelleen. Tämän saattoi huomata vaikkapa tämän kauden narrilaumasta, joka oli täynnä haluttomia palkkasotureita. Kekäläisen ollessa puikoissa Jokereillakin näytti hetken olevan jo selkeä visio, mutta hänen lähdettyä rapakon taakse palattiin Ilmalassa tähän totuttuun tyyliin.
Ilvekselläkin on kokemusta tällaisesta toiminnasta, kun kaudella 1998-1999 haettiin mestaruutta hinnalla millä hyvänsä ja joukkueesen haalittiin kovalla rahalla pelaajia, mutta roolitus epäonnistui täydellisesti. Kolmos- ja nelosketjuissakin oli ykkös- ja kakkoskentän miehiä ja varsinaiset likaisen työn tekijät puuttuivat. Pelaajilla alkoi maila puristaa ja tyytymättömyys valmennusta kohtaa kasvoi. Lopputulos oli sekä urheilullinen että taloudellinen pannukakku.
Tämän takia organisaatiolla tuleekin olla tuo peräänkuuluttamani strategia. Kaikki rahamäärä, mikä saadaan sisään tulee sijoittaa siten, että sillä saadaan ulos paras potentiaali. Tässä kohtaa tarvitaan erittäin pätevä urheilutoimenjohtaja, joka ymmärtää roolituksen päälle ja osaa tehdä sopimusten suhteen fiksuja ratkaisuja. JYPillä on esimerkiksi ollut Jukka Holtari, joka on tehnyt loistavaa työtä vuodesta toiseen.
Ilvekseltä tällainen ammattitaitoinen UTJ on puuttunut. On ollut Hautamaata, UTJ-valkku Hiitelää ja ties mitä. Nyt virkaa hoitaa Pajuoja, joka tuli kesken kauden mukaan eli hänen toiminnastaan on vaikeaa vielä antaa selkeää arvosanaa. Tapaus Corso hoidettiin hieman huonosti ja hänen tilalleen ei löydetty korvaajaa. Dimitrakos oli onnistunut haku, mutta esimerkiksi Männikkö oli pettymys. Oikeastaan vasta tämän kesän aikana nähdään todella, minkälainen UTJ Ilveksellä on. Toki Pajuojankin on tällä hetkellä vaikea toimia, kun pelimerkkejä ei ylhäältä päin ole juurikaan antaa.
Tässä kohtaa tullaankin juuri siihen, eli kumpikohan on sitten pitemmän päälle fiksumpaa toimintaa? Olla ottamatta minkäänlaista taloudellista riskiä ja tyytyä sijoihin ynnämuut ja samalla antaa signaali kannattajille, yhteistyökumppaneille ja muille sidosryhmille siitä, että ei me edes haeta menestystä. Tämä näkyy yhä huonompina kausikorttimyynteinä, vaikeampina sponsorineuvotteluina ja pienentyvinä tuloina.
Vaiko ottaa tuo riski siitä, että kaikki voi päättyä isoon miinusmerkkiin, mutta toisaalta panostuksen seurauksena voidaan oikeasti menestyä sekä urheilullisesti että sitä kautta taloudellisesti. Riskinottaminen ei siis tässä yhteydessä tarkoita sitä, että heitetään rahat kaivoon ja suljetaan silmät odotellen, että kuuluuko sieltä mitään vaan tehdään järjestelmällistä työtä sen eteen, että tuo sijoitettu raha käytetään fiksulla tavalla menestyksen eteen.