Ilveksen ulkomaalaiset

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Kun monessa ketjussa on käsitelty Ilveksen ulkomaalaishankintoja, ajattelin avata heille ihan oman ketjunsa tuon Top 5 -ketjun lisäksi.

Nopealla laskemisella Ilveksessä on toistaiseksi pelannut 108 ulkomaalaista, joista kanadalaisia on 38, jenkkejä 22, tshekkejä 18, ruotsalaisia 13, slovakkeja ja latvialaisia 5 sekä venäläisiä 4. Itävallasta, Liettuasta ja Norjasta on tullut yksi pelaaja kustakin.

Olen ohessa luokitellut nämä pelaajat kuuteen ryhmään: supertähtiin, tähtiin, melkein tähtiin, runkopelaajiin, täytemiehiin ja floppeihin.

Tällainen arviointi on tietenkin hyvin subjektiivinen, mutta toisaalta se on tehty äärimmäisen korkealla asiantuntemuksen tasolla.

Olen pyrkinyt huomiomaan pelaajien koko Ilves-uran, eli jos joukossa on huonompia kausia, se on vaikuttanut yleisarviointiin: esimerkiksi Jordy Douglas oli avauskaudellaan tähti mutta jälkimmäisellä floppi, joten yleisarvosanaksi tuli 'melkein tähti.' Allan Measures oli kahden kauden ajan tähti, mutta suurimman osan Ilves-urastaan peruspuolustaja, joten hänenkin yleisarvosanakseen tuli 'melkein tähti.'

Floppeihin olen laskenut paitsi täydelliset turistit myös sellaiset pelaajat, jotka eivät ole alkuunkaan pystyneet täyttämään heille kaavailtua roolia.

Sitten taas 2010-luvulla Ilveksen kokoonpanot olivat useilla kausilla niin kehnoja, että pelaajan oli helppo olla runkopelaaja, vaikka taso ei kovin hääppöinen ollutkaan; mainittakoon nyt esimerkkinä Mark Lee.

Ilveksellä on myös ollut pelaajia, joista Ilves luopui turhan hätäisesti: esimerkiksi Setzinger, Andersson, Darzins ja Soloduhin.

Supertähtiä on kaksi: Lukas Dostal ja Patrik Stefan. Anders Lindbäck kuuluisi joukkoon, jos olisi pelannut enemmän pelejä.

Sanoisin, että huonoin osumatarkkuus on ollut amerikkalaisten kohdalla. Monella saattaa olla sellainen muistikuva, että ruotsalaisten kohdalla Ilveksellä on käynyt hyvä tuuri, mutta toisaalta muutaman tähden vastapainoksi sieltä on löydetty kourallinen tusinaukkoja.

KANADA

Tähdet:
Len Lunde, Dale Derkatch, Cory Murphy, Steve Kariya.
Melkein tähdet: Jordy Douglas, Allan Measures, David Nemirovsky.
Runkopelaajat: Chris Kontos, Brian Tutt, Shayne Toporowski, Mike Wilson, Matt Smith, Mike Bishai, Geoff Platt, Colby Genoway, Mark Lee, Maxime Talbot, Daniel Paille, Simon Gysbers.
Täytemiehet: Henry Lehvonen, Derek Laxdal, Chris Felix, Bruce Racine, Ryan Glenn, Mark Flood, Adam Rockwood.
Flopit: Daniel Marois, Kevin Bolibruck, David Bararuk, Cameron Mann, Dustin Johner, Junior Lessard, Daniel Corso, Mark Hurtubise, Dane Byers, Brett Bulmer, Mike Halmo, Cam Barker.

USA

Runkopelaajat:
Mike Hiltner, Paul Marshall, Jerry D'Amigo, Joe Piskula.
Täytemiehet: Brad Jones. Mike Gaffney, Jason Guerriero, Matt Nickerson, Troy Milam, Nick Dimitrakos, Steven Zalewski, Blake Kessel, Matt Generous.
Flopit: Mike Lappin, Jason Bonsignore, Eric Werner, Tony Voce, Dan Hacker, Danny Dries, Ryan Flynn, Mitch Wahl, Bill Thomas.

TSHEKKI

Supertähdet:
Patrik Stefan, Lukas Dostal.
Tähdet: Roman Bozek, Petr Tenkrat.
Melkein tähdet: Vojtech Polak.
Runkopelaajat: Radek Duda.
Täytemiehet: Petr Vala, Marian Kacir, Petr Kuchyna, Roman Vopat, Marek Vorel, Jakub Koreis, Jaroslav Hübl.
Flopit: Lubomir Korhon, Radim Kucharczyk, Martin Hlavacka, Tomas Kurka, Ondrej Roman.

RUOTSI

Tähdet:
Peter Larsson, Robert Burakowsky, Anders Lindbäck.
Melkein tähdet: Oscar Acketsröm.
Runkopelaajat: Håkan Åhlund, Jonas Anderson, Nils Bäckström.
Täytemiehet: Bert Robertsson, David Printz, Fredrik Svensson, Henrik Malmström.
Flopit: Peter Messa, Henrik Petre.

SLOVAKIA

Tähdet:
Ivan Majesky
Runkopelaajat: Tomas Slovak
Täytemiehet: Kristian Kudroc
Flopit: Miroslav Marcinko, Jan Kobezda.

LATVIA

Runkopelaajat:
Kaspars Ashtasenko
Täytemiehet: Rodrigo Lavins, Lauris Darzins, Aleksandrs Jerofejevs.
Flopit: Roberts Jekimovs.

VENÄJÄ

Runkopelaajat:
Viktor Glushenkov, Vjatsheslav Lavrov.
Täytemiehet: Igor Vjazmikin, Vjatsheslav Soloduhin.

ITÄVALTA

Täytemiehet:
Oliver Setzinger.

LIETTUA

Täytemiehet:
Aivars Bendzius.

NORJA

Täytemiehet:
Stefan Espeland.
 

El Reino

Tähtipelaaja
Viestejä
11 485
Hyvä listaus, mikä osoittaa, kuinka surkeasti ulkomaalaishankinnat ovat oikeasti osuneet maaliin (ellei kyseessä ole ollut meritoitunut pelaaja tai omannut aiempaa kokemusta Euroopan pääsarjoista).

36 otteluun 36+13 iskenyt Douglas pitää laskea tähdeksi kuten Measureskin, joka teki pakkina parhaana Ilves-kaudellaan 47 otteluun 44 pistettä. Nostaisin myös Ilves-paidassa isolla vastuulla pelanneet Glennin ja Floodin runkopelaajiksi. Matt Smithin puolestaan enemmän täytemieheksi. Halmoakaan en laske flopiksi, vaikka maalintekopotentiaali ei konkretisoitunutkaan.

Jenkkien osalta Blake Kessel oli floppi, mutta Dan Hacker täytemies. Kautensa ykkössentterinä aloittaneen ja kakkos-kolmossentterinä lopettaneen (Lindgrenin otettua tältä pelipaikan Pesosen ja Koiviston välistä) Guerrieron voinee laskea myös runkopelaajaksi 29 pisteellään. Dimitrakos teki 9 otteluun 7 pistettä eli oli lyhyellä visiitillään vähintään runkopelaaja. Zalewski ei ollut pistenikkari, vaan puolustava sentteri ja hoiti siinä hommansa ok kuten vuotta aiemmin Lukossa (menee siis runkopelaajaksi).

Tsekeistä Vopat meni Ilveksen paidassa flopiksi, mutta Hlavacka (vaikka alle odotusten pelasikin) oli ihan kelvollinen alempien ketjujen pakkina eli täytemies. Kuchyna oli floppi kuten puskemisepisodissa pudotuspeleissä kunnostautunut Koreis. Marian Kacirkin lähti jo kauden puolivälissä Ruotsiin, mutta voitaneen laskea täytemieheksi 17 pisteellään.

Ruotsalaisista Bert Robertsson oli runkopelaaja, vaikkei pisteitä tehnytkään. Ei sellaista tältä odotettukaan aiemman uran perusteella, vaan fyysistä peruspeliä. Printzin muistan olleen yhtä hasardi Ilveksessä kuin Kerhossakin eli floppi, vaikka tekikin sen jälkeen visiitin jopa NHL-paidassa.

Slovakeista Slovak puolestaan täytemies (vaikkakin vain 13 ottelun otannalla).

Latvialaisista Darzins (1+1) oli pahimman luokan floppi. Jerofejevs pelasi 6 ottelua tehoin 0+0 ennen kuin sai kenkää eli oli myös suuri ohilaukaus.

Liettulaisista Benzius pelasi yhden ottelun Ilveksessä eli kuuluu myös kardinaalimunausten kategoriaan.

Espelandin lasken myös flopiksi, kun taso ei riittänyt edes seiskapakiksi SM-liigassa.
 
Viimeksi muokattu:

Tarinankertoja

Luottopelaaja
Viestejä
3 450
Supertäyhteys tässä tarkoittanee tähteyttä myös liigan ulkopuolella?

Sillä jos supertähteyttä ajatellaan Liigan sisällä ja aikalaistasossa, niin kyllä Lunde ja Larsson kuuluvat siihen osastoon.

Edit: Ja kyllä liigan pistepörssin voittajakin on laskettava supertähdeksi, vakuutena myös useampi kausi pörssikärjessä, tosin ei Ilveksessä. Eli Steve Kariya
 
Viimeksi muokattu:

El Reino

Tähtipelaaja
Viestejä
11 485
Jos mietitään ulkomaalaisvahvistuksen vaikutusta tuolloisen joukkueen menestykseen ja jätetään NHL:n työsulkukaudet väliin, niin Lunde, Derkatch, Douglas, Larsson, Murphy, Majesky ja Measures nousevat minun papereissani vahvimmin esiin.
 

Teme-74

Luottopelaaja
Viestejä
4 968
@Brooks Peter Larsson oli ehdottomasti Supertähti, sekin tosin möhlittiin. Helkkarin hyvä lista, hienoa duunia.
Oliko niin että Larrson ei pienen kokonsa vuoksi kelvannut Mälkiälle ?

On kyllä hyvä listaus ja on tuolla listauksella aika iso hintalappukin hutien suhteen.
 

Pok

Tähtipelaaja
Viestejä
11 133
Oliko niin että Larrson ei pienen kokonsa vuoksi kelvannut Mälkiälle ?

On kyllä hyvä listaus ja on tuolla listauksella aika iso hintalappukin hutien suhteen.


Taisi olla niin, että Larssonille tarjottiin kyllä jatkosopimusta, mutta kolmosketjun palkalla. Daniel Marois oli hankittu ykköstykiksi.
 

El Reino

Tähtipelaaja
Viestejä
11 485
Taisi olla niin, että Larssonille tarjottiin kyllä jatkosopimusta, mutta kolmosketjun palkalla. Daniel Marois oli hankittu ykköstykiksi.

Pistepörssin voittaja ei tosiaankaan vaatinut palkankorotusta, mutta hänelle esitettiin jatkosopimusta palkanalennuksella. Larsson oli Helmisen kanssa 100%:sti samalla aaltopituudella ja yhteispeli on parhaimmillaan taidetta.
 
Viimeksi muokattu:

El Reino

Tähtipelaaja
Viestejä
11 485
Darzinsin piti olla 20 maalin mies kausiennakoiden mukaan ennen kuin lähtee Nashvillen riveihin. Hänhän ei ollut edes liigatasoa ja kun ura Ilveksessä loppui jo lokakuussa, ei hänelle meinannut löytyä uutta seuraa. Niinpä hän pyöri vielä pitkään Tampereella turhan panttina.

Hänestä olisi voitu saada leivottua hyvä pelimies, mutta se olisi vaatinut ainakin kauden Mestiksessä. Ilveksessä oli tuolloin omissa kasvateissa liigaan valmiimpia pelaajia, joille tällaisen fyysisen raakileen hankinta ja ison mahdollusuuden tarjoaminen ilman oikeita ansioita oli pyllistys.

Kotimaassaanhan (edit: KHL:ssa) hän teki sittemmin ihan hyvän uran.
 
Viimeksi muokattu:

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Supertäyhteys tässä tarkoittanee tähteyttä myös liigan ulkopuolella?

Olen laskenut supertähdiksi ne, jotka olivat Ilveksessä pelatessaan koko SM-liigan parhaita pelaajia. Näkemykseni mukaan tällaisia ovat olleet Dostal ja Stefan. Lindbäck olisi voinut olla sellainen, jos olisi pelannut Suomessa koko kauden, tai Burakowsky, jos olisi pelannut Ilveksessä koko kauden 1997-98.

Lunde oli aikanaan kova, mutta kun samassa joukkueessa pelasivat Peltonen ja Oksanen, en sentään pitäisi häntä koko sarjan parhaana. Lunden arvioimista vaikeuttaa sekin, että hän on yksi kolmesta Ilveksen nuttua kantaneesta ulkomaalaisesta, jonka en ole koskaan nähnyt pelaavan. Toinen on surullisenkuuluisa Kobezda ja kolmas kanadalainen Todd Strueby, joka oli testattavana syksyllä 1987 ja muistaakseni pelasi joissakin harjoitusmatseissa muttei lopulta saanut sopimusta.
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Tsekeistä Vopat meni Ilveksen paidassa flopiksi, mutta Hlavacka (vaikka alle odotusten pelasikin) oli ihan kelvollinen alempien ketjujen pakkina eli täytemies.

Arvioin Hlavackaa sillä silmällä, että hänet hankittiin ykköspakiksi. Harjoitusmatseissa hän pelasikin todella hyvin. Hlavackan sairasloman aikana Murphy ehti kuitenkin napata kiekollisen liiderin viitan itselleen, ja se ilmeisesti vei tshekiltä itseluottamuksen. Hlavackan tapaus on itseäni kovasti harmittanut, sillä hänessä oli ainesta paljon parempaan. Toinen vastaavanlainen oli kanukkipakki Scott McCrady, joka hajoitti polvensa syksyn 1989 harjoituspeleissä.

Darzinsin piti olla 20 maalin mies kausiennakoiden mukaan ennen kuin lähtee Nashvillen riveihin. Hänhän ei ollut edes liigatasoa ja kun ura Ilveksessä loppui jo lokakuussa, ei hänelle meinannut löytyä uutta seuraa. Niinpä hän pyöri vielä pitkään Tampereella turhan panttina.

Darzins, Setzinger, Andersson ja Soloduhin pystyivät Ilveksestä lähdettyään luomaan pitkät ja ihan hyvät urat. Andersson toki oli jo kevään 2006 pudotuspeleissä Ilveksen paras hyökkääjä.
 
Viimeksi muokattu:

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
6 177
Hyvä ketjun avaus, jokin aika mietin juuri, että tällaisen voisi foorumille avata. Pääsääntöisesti aika samaa mieltä noista luokitteluistakin, muutaman kohdalla vähän makuasioita ehkä sen suhteen, mikä se kaavailtu rooli sitten aikanaan oli. Esimerkiksi Mike Halmo oli kiistatta floppi, jos hänestä ajateltiin jonkinlaista kärkipelaajaa. Samoin esimerkiksi Ryan Flynn ja Dan Hacker olivat parhaimmillaan oikeinkin käyttökelpoisia pohjaketjujen energiapelaajana, mutta Ilvekseen heidät oli syystä tai toisesta ilmeisesti hankittu tekemään tehopisteitä, vaikka tällaisille odotuksille ei ollut mitään syytä.

Lauris Darzinshan oli tosiaan Ilveksessä täysi raakile, mutta ehkä tuon "kotimaassaan" voisi tarkentaa, että on tehnyt komean uran nimenomaan KHL:ssa (Dinamo Rigan lisäksihän hän kävi välillä Ak Barsin ja Traktorinkin riveissä) ja edelleen 36-vuotiaana on Dinamon kapteeni ja tekee heikossa joukkueessa kelpo tehoja. Useita MM-kisoja ja parit olympialaisetkin vyöllä, joten pitkälle meni siitä, miten Ilveksessä näytti suunnilleen luistelutaidottomalta pitkältä ja laihalta honkkelilta.

Soloduhin ja etenkin Bendzius menevät sarjaan "mitä ihmettä oikein ajateltiin". Kummastakaan ei kukaan täysjärkinen voinut olettaa, että pystyvät ilman pitkää sisäänajoa pelaamaan liigassa ja etenkin liettualaiskorsto hankittiin laituriksi junioripeleihin, mutta niin vain joutui ainoaan liigapeliinsä Nordikselle Ilveksen ykkössentterinä. Bendziushan on sen jälkeen kierrellyt jämäsarjoja, mutta Soloduhinin saamia uusia sopimuksia olen hieman hämmästellyt, kaverilla on KHL-uraltaan kuitenkin käytännössä yksi suonenvetokausi. Ilmeisesti Ufan kovasta joukkueesta on löytynyt jonkinlainen rooli hänelle, kun siellä jo neljättä kautta pelaa.
 

El Reino

Tähtipelaaja
Viestejä
11 485
Arvioin Hlavackaa sillä silmällä, että hänet hankittiin ykköspakiksi.

Olisiko tällöin parempi puhua luokittelussa hankinnan onnistumisesta odotuksiin ja kaavailtuun rooliin nähden? Kyllähän Hlavacka liigavauhdissa pärjäsi, vaikka joutuikin kakkosviulistiksi Murphyn taakse ja se meni ihon alle kansainvälistä läpimurtoa hakeneelle pelaajalle.
 

Brooks

Luottopelaaja
Viestejä
7 022
Olisiko tällöin parempi puhua luokittelussa hankinnan onnistumisesta odotuksiin ja kaavailtuun rooliin nähden?

Näin tuolla avausviestissä kirjoitankin: "Floppeihin olen laskenut paitsi täydelliset turistit myös sellaiset pelaajat, jotka eivät ole alkuunkaan pystyneet täyttämään heille kaavailtua roolia."
 

Ilveksenmiäs

Tähtipelaaja
Viestejä
14 815
Wau.. nyt on nähty iso vaiva. Measures on minunkin papereissa ylempänä, muutoin allekirjoitan tuon.
Mukavaa tässä samalla kerrata nimiä. Moni on täysin unohtunut.
 

jurgen

Tähtipelaaja
Viestejä
14 713
Meikän oma all time viiden kärki:

1. Lukas Dostal
2. Peter Larsson
3. Cory Murphy
4. Ivan Majesky
5. Dale Derkatch
 

SearchAndDestroy

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
176
Hieno ketju ja komea listaus Brooksilta.

Listassa ei tainnut olla Zigmund Palffya, jonka voisi mainita ainakin kuriositeetin omaisena juttuna.

Ja hienoa muistella sitä noin about 90-luvun loppua, kun oli tosiaan nyt mm. Measures ja etenkin huikea Peter Larsson ! Parrunpätkämainen Larsson oli mitä taitavin pelaaja, tietokone päässä ja lisäksi vankka luistelu ja huima tasapaino.

Raipe ja Larsson olivat mahtava tandemi. He saattoivat pyöritellä vastustajaa keskialueella jopa alivoimalla kiekottelemalla keskenään, mitä juuri Larssonin liike tuki erinomaisesti.
 

El Reino

Tähtipelaaja
Viestejä
11 485
Raipe ja Larsson olivat mahtava tandemi. He saattoivat pyöritellä vastustajaa keskialueella jopa alivoimalla kiekottelemalla keskenään, mitä juuri Larssonin liike tuki erinomaisesti.

Viitakoskeahan tuon tandemin toiseen laitaan yritettiin sovittaa sniperiksi, mutta hän ei siinä jostain syystä onnistunut ja kärsi maalijumista. Ahlberg siinä taisi enimmäkseen pelata.

Larssonin lähdettyä Viitakoski pääsi Raipen rinnalla isompaan kiekolliseen rooliin ja pelasi kolme kautta putkeen todella kovalla tasolla (40, 47 ja 60 pistettä) päästen myös MM-joukkueeseen.
 
Ylös