Vs: Ilves alkukaudesta 2013-14 ( eli n.k. Sjöblomin aikakausi )
Tuntuu siltä, että moni haluaa tehdä aivan liian nopeasti aivan liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä muutaman viime ottelun perusteella.
Ilves on hävinnyt kolme viimeisintä otteluaan, joista ensimmäisen Lukolle vieraissa 1-0. Moni on ilmeisesti unohtanut, että Ilves oli jo aiemmin tällä kaudella hätää kärsimässä Lukon kanssa kotonaan ja voitti tiukan ottelun vain 2-1 torjuntojen jakautuessa siten, että Kolppasella oli 39 torjuntaa ja Setäsellä 22. Oliko siis suuri yllätys, että ottelu Raumalla oli tiukka ja Ilves hävisi - varsinkin, kun Zapolski pelasi maalillaan huippuottelun?
Seuraavaksi Ilves kohtasi kotonaan nousukuntoisen Ässät, joka oli ennen Ilveksen kohtaamista voittanut viimeisestä kuudesta ottelustaan neljä ja tappioistakin toinen tuli vasta rankkareilla kovakuntoiselle Kärpille. Kahden ottelun perusteella Ässät on vaikea vastus Ilvekselle ja kuten Tuokkola haastattelussa totesi, Ilveksellä oli vaikeuksia vastata Ässien fyysiseen peliin. Joka tapauksessa kotiottelussa päädyttiin lopulta jatkoajan kautta rankkareille ja pisteitäkin kertyi jälleen kerran kotipelin päätteeksi plakkariin.
Seuraavaksi olikin vuorossa vieraissa Ässät. Nyt kannattaa huomioida erityisesti se, että Ässät on hävinnyt tällä kaudella kotonaan vain Kärpille ja silloinkin vasta rankkareiden jälkeen, joten Ässät on ollut todella kovassa iskussa kotonaan:
Pe 13.09. Ässät - Lukko 4-0 V
La 21.09. Ässät - Blues 4-1 V
La 28.09. Ässät - Tappara 4-3 JA T
Pe 04.10. Ässät - TPS 3-2 JA T
Ti 08.10. Ässät - HPK 3-1 V
La 12.10. Ässät - JYP 3-2 V
To 17.10. Ässät - Kärpät 2-3 JA T
Ti 22.10. Ässät - TPS 3-2 JA T
La 26.10. Ässät - Ilves 3-2 V
Ilveksen tappiot eivät siis ole välttämättä aivan mahdottoman suuria yllätyksiä - varsinkin, kun ottaa huomioon, että pelin taso heittelee väistämättä kauden aikana ja heikompia kausiakin tulee jossain vaiheessa vastaan.
Aiemmin kaudella selkeä pelillinen notkahdus tapahtui, kun Ilves voitti ensin vain vaivoin voittolaukauskisan jälkeen kotonaan (4.10.) HIFK:n, joka varsinkin toisesta erästä lähtien sai sumputuksellaan Ilveksen avauspelaamisen ajoittain pahasti sekaisin. Ottelun loppuminuuteilla Ville Peltonen pääsi aivan vapaasti laukomaan erittäin hyvältä maalintekopaikalta, mutta onneksi laukaus epäonnistui ja suuntautui Kolppasen logoon. Jopa suora tappio varsinaisella peliajalla oli siis lopulta varsin lähellä. Seuraavaksi Ilves hävisi mm. huonon puolustuspelin seurauksena vieraissa (5.10.) TPS:lle 5 päästetyn maalin myötä. Ja heti perään voittolaukauskisan jälkeen tuli kotona tappio (8.10.) Pelicansille, vaikka Ilveksellä oli jo 2-0 johto kahden erän jälkeen. Kaikki tämä ennen Sjöblomin "potkuja" 14.10.2013.
Toisaalta Ilves pelasi erittäin vakuuttavan ottelun Kalpaa vastaan 15.10. sekä ehkä kauden parhaan ottelunsa Saipaa vastaan 18.10. heti Sjöblomin "potkujen" jälkeen, joten "taustasekoilujen" vaikutusta peliesityksiin on mielestäni aivan liian aikaista arvioida.
Kannattaa myös muistaa, että ennen Ässät-otteluparia Ilveksellä oli pitkä, lähes viikon tauko peleissä, mistä Tuokkola mainitsikin haastattelussa, että perjantain kotiottelussa joukkueen lataus meni varsinkin ensimmäisessä erässä pahasti yli. Toisaalta Sami Hirvonen kertoi ennen ensimmäistä Ässät-ottelua antamassaan haastattelussa, että joukkue oli treenannut kovaa sekä maanantaina että tiistaina, mutta pitänyt keskiviikon lepopäivänä, jotta joukkue ehtisi palautumaan. Hirvonen myös mainitsi, että nyt pitää olla tarkkana, jottei treenata pelaajia tukkoon. Olisiko siis mahdollista, että aiemmin viikolla tehdyistä treeneistä ei oltaisikaan palauduttu parhaalla mahdollisella tavalla, mistä näkyi mielestäni varsinkin lauantain pelissä viitteitä, kun muutamat pelaajat olivat varsin raskaalla jalalla liikenteessä varsinkin ottelun loppuhetkillä.