Nyt mennään ehkä lievästi ohi aiheen, mutta osaako
@harkkapilli tai joku muu kertoa, minkä takia naisten pelejä pelataan suhteellisen aikaisin?
Minulla ei ole mitään virallista syytä tiedossa, mutta nähdäkseni kyse on monen asian summasta.
Hallivuorot
Joitain vuosia sitten Jääkiekkoliitto paransi Naisten Liigan asemaa sarjojen välisessä hierarkiassa. Siitä huolimatta naisten edelle hallivuoroissa yms. menee edelleen ainakin miesten SM-liiga, Mestis ja U20 SM-sarja. Saattaa mennä vielä jokin muukin sarja.
Ilvesläisittäin yksi karuimmista esimerkeistä tähän hierarkiaan liittyen nähtiin kevään 2019 loppuotteluissa, kun kolmannen loppuottelun pelipaikka ei ollut vielä muutamaa päivää ennen ottelua selvillä. Bluesin A-junnut pelasivat puolivälieräsarjaa ja sarjan etenemisestä riippui, missä naiset pääsisivät pelaamaan. Sekä A-junnut, että naiset halusivat pelata Tapiolan kakkoshallissa. Seinän takana olisi ollut tyhjä Metro Areena, mutta kummallakaan espoolaisjoukkueella ei ollut varaa pelata siellä, koska hallivuokran kattaminen lipputuloilla oli liian suuri taloudellinen riski.
Lopulta A-junnujen sarja venyi 5. otteluun ja lopputuloksena A-junnut pelasivat 21.3.2019 klo 19.00
Tapiolassa ja naiset väistivät
Espoonlahteen, jossa Suomen mestaruuden ratkaissut ottelu alkoi klo 18.30.
Näin ollen esimerkiksi Ilveksen naiset saavat paremmin haluamiaan vuoroja Tesomalla, kun liiton määrittelemässä hierarkiassa korkeammalla olevien sarjojen joukkueet haluavat pelata pääsääntöisesti muualla.
Päällekkäiset ja kilpailevat tapahtumat
Esimerkiksi Ilveksen naisten kotipelit alkavat viikonloppuisin monesti noin klo 12. Tuo antaa mahdollisuuden ehtiä otteluun, vaikka olisi menossa katsomaan esimerkiksi areenaan klo 17 alkavaa miesten ottelua. Katsomossa on jonkin verran porukkaa, jotka haluavat ehtiä katsomaan molemmat ottelut. Oma veikkaukseni on myös, että tuo määrä ylittää sen porukan koon, joka tulisi myöhemmin alkaviin naisten otteluihin.
Illaksi kotiin
Suurin osa pelaajista käy töissä tai opiskelee. Siksi heidän kannaltaan on mielekkäämpää lähteä pelireissuille aikaisin ja päästä saman vuorokauden aikana kotiin. Tästä syystä ottelutkin pelataan runkosarjassa pääsääntöisesti lauantaisin ja sunnuntaisin. Muutamalla edellisellä kaudella on nähty jonkin verran aiempaa enemmän arkipelejä, sillä pelimäärä on kasvanut ja pelkkien viikonloppujen määrä ei enää riitä maajoukkuetaukojen vuoksi.
Tämä ei nopealla katsauksella näytä olevan pelkästään Ilveksen juttu vaan muutkin seurat samaa harrastavat. Kun taas jalkapallon puolella naisten pelit alkavat useimmiten illalla tai ainakin lähempänä iltaa, vaikka poikkeuksia sieltäkin löytyy.
Myös Kansallisessa Liigassa pelataan pääsääntöisesti viikonloppuisin, mutta siellä on todennäköisesti hieman enemmän myös myöhemmin alkavia otteluita. Asiaan vaikuttaa todennäköisesti ainakin muutama asia. Jalkapallon puolella pelataan yleensä vain yksi ottelu viikonlopun aikana. Jääkiekon pääsarjassa viikonloppuun mahtuu usein kaksi ottelua, jotka pelataan peräkkäisinä päivinä.
Kansallisen Liigan 10 joukkueesta 6 on pääkaupunkiseudulta, jolloin matkustaminen ei aseta heille samalla tavalla reunaehtoja. Pikemminkin voi olla jopa ihan järkevää asetella samalla seudulla pelattavia pelejä alkamaan eri päivinä ja kellonaikoina. Naisten Liigan kaikki yhdeksän joukkuetta jakautuvat eri paikkakunnille: Helsinki, Espoo, Turku, Hämeenlinna, Tampere, Kuortane, Kuopio, Oulu ja Rovaniemi. Jalkapallon puolella on mahdollista päästä huomattavasti vähemmällä reissaamisella. Varsinkin, jos pelaa jossain pääkaupunkiseudun joukkueista: Helsinki x3, Espoo, Vantaa, Tuusula/Kerava sekä Maarianhamina, Tampere, Jyväskylä ja Kuopio.