Ja kyllä sen aika nopeasti kuulee äänenlaadussa kun keinotekoisesti nostelee.
No jos pieni äänitystekninen oppitunti sitten tähän väliin:
termi on "normalisointi" ohjelmissa enkuksi normalize.
Tämä nostaa äänentasot niin, että korkein piikki on 0db (tai asetuksissa voi tietty laittaa mihin tahansa, mutta esim CD masteroinnissa se on täyden dynamiikan saavuttamiskesi tuo 0dB)
Tämän voi tehdä joko peak value tai RMS value, eli joko katsotaan korkein ja lähinnä 0dB:tä olevapiikki ja kaikki nostetaan sen verran, että tuo on nollassa. Tätä yleensä puheeseen voi käyttää, koska isoja dynamiikkavaihteluja ei ole, eli nyt joku kopsauta mikkiin tms.
RMS on sitten keskiarvoinen ja tämä myös tekee kompressointia (eli pakkaa ääntä tasaisemmaksi kasaan).
Jos äänitystasot ovat olleet kovin alhaisia, nosta tämä toki kohina tasoja myös. Mutta kohinat voi aina gate:ta pois hiljaisista kohdista ja perus kohinanpoisto pluggarillahan tuon onnistuu helposti.
Tietysti parasta on, jos äänitysvaiheessa jo huolehditaan hyvistä äänentasoita, eli piikit sinne -3 ja -6 dB tasolle (ja lopullinen normalisoidaan ja näöin joka jakso on samalla "voluumilla").
Ja kun on useampi puhuja, niin eri raidoille jotta niiden balanssi on helppoa laittaa kuntoon jälkikäteen.. tai jos tämä ei ole mahdollista (no on, äänikortissa perustulollakin on aina kaksi kanavaa L ja R) niin kompressoida sisään tuleva ääni valmiiksi saman tasoiseksi kaikille. Tää tarttee sit kompressorin ennen äänikorttia/PC:tä, sillä bluggarit ei osaa kompuroida sisään tulevaa ääntä, vain ulosmenevää.