Vs: Ilvesfoorumin tekninen tulevaisuus
Naapuripalstan ylläpitotiimistä tervehdys! Käytänpä lukutunnuksiani ensimmäistä kertaa, kun minulla kerrankin on jotain asiaa.
On erinomainen päätös luopua SMF:stä ja siirtyä eteenpäin. Kuten Noma totesi, SMF ei enää kehity: tämä on elinkaarensa päässä. Xenforo tuo toiminnallisuuksia, jotka tulevat tekemään palstakokemuksesta kirkkaasti paremman. Tämä SMF on tehty aikana, jolloin kosketusnäyttöjä ei vielä ollutkaan vaan palstaa käytettiin hiirellä. Nykyään teidänkin liikenteestä valtaosa on mobiililaitteista peräisin. Tätä pystyy lukemaan luurilla, mutta edestakaisin zoomailua se vähän vaatii. Kirjoittaminenkin onnistuu jotenkuten, mutta Xenforolla se on helpompaa. Toinen iso parannus on mainitut ilmoitukset: kyllähän systeemin kuuluu kertoa, jos joku vastaa sinun viestiisi.
Historiaa sen verran, että Tappara-faneilla oli tämä sama SMF käytössä vuosikymmenen ajan vuodet 2006-2015. Meidän pääylläpitäjällä (ljpp) oli vahva visio siitä, että kannattaa luopua SMF:stä ja että Discourse olisi tulevan vuosikymmenen vahvin tekijä ja henkilökohtainen mielipiteeni on, että se oli oikea arvio. Erona teidän suunnitelmaan vanha palsta sisältöineen arkistoitiin luettavaksi osoitteeseen
old.tappara.info ja aloitettiin uudella alustalla puhtaalta pöydältä. Edes käyttäjätilejä ei siirretty vaan kaikkien oli rekisteröidyttävä uudelleen. Syyt tähän eivät olleet varsinaisesti tekniset vaan palstakulttuurilliset.
Discoursen sekavuus on yleinen moite nopean tutustumisen jälkeen. Ei enemmistön näkemys, mutta sen verran yleinen, että joku juurisyy siihen on. Ensijärkytyksen torjumisessa voi kokeilla Alueet-näkymää (https://tappara.co/categories), joka muistuttaa huomattavan paljon Ilvesfoorumin (SMF) tai Jatkoajan (Xenforo) etusivua. Uskokaa silti pois: vähänkään aktiivisista käyttäjistä leijonanosa alkaa ennen pitkää suosia Tuoreimmat-näkymää. Teimme puolueettomia kokeita asialla pian Discourseen siirtymisen jälkeen ja tulokset olivat kristallinkirkkaita. Jos silti pitää Alueet-näkymää parempana, niin voi nykyään valita omista käyttäjäasetuksista.
Sekavuuteen voi vaikuttaa myös ylläpidollisin keinoin. Discoursen muokkaaminen CSS:n keinoin on hyvin yksinkertaista. Meidän palstan ulkoasu on jostain palstan alkuajoilta. Me yhdisteltiin ideoita eri Discourse-sivustoilta ja saatiin jeesiä Keskuskenttä-tennispalstan ylläpidolta ja päädyttiin kutakuinkin nykymuotoon. Discoursen oletusteemassa on ihan tarpeettoman paljon kaikkea kilkettä, joten me poistettiin tarpeettomia elementtejä kovalla kädellä. Jos käyttäjäkunnalla on eriäviä toiveita, on helppoa myös kehitellä eri teemoja ja antaa käyttäjän valita niistä.
Se että kaikki ketjut ilmestyvät tuoreimpiin tasavertaisesti riippumatta alueesta on johtanut siihen, ettei Tappara.infon listauksen ylin osio "Pelaajat" ollutkaan enää suosituin alue Tappara.cossa. Me tutkittiin lukuja ja sen aktiivisuus pysyi suunnilleen samana siirtymän jälkeen, mutta kaikki muut alueet nostivat suosiotaan. (Kyllä, palstan suosio moninkertaistui kaikilla mahdollisilla mittareilla.) Etenkin Yleinen kiekkokeskustelu, muu urheilu ja vapaa keskustelu tappara.infon aihepiireistä nousivat kukoistukseen. Ne olivat kertakaikkiaan jääneet paitsioon, kun ihmiset klikkailevat itsensä aktiivisempiin osioihin! Jotain sellaista osasi odottaa, muttei tässä määrin. Jotkut ovat tätä kritisoineetkin ja sanoneet, että Tapparan palstan pitäisi keskittyä jääkiekkoon ja ennen kaikkea Tapparaan. Ratkaisu on onneksi helppo: Discourse mahdollistaa aiheiden ja alueiden jemmaamisen itseltään, jos ei kiinnosta tai miellytä. Poissa silmistä, poissa mielestä!
Toinen merkittävä ero on, että tässä ja Xenforossa ketjut ovat sivutettuja, kun Discoursessa ketjut ovat yhtenäisiä pötköjä. Siinä missä tämä pitää kirjaa siitä, minkä sivun on antanut sinun luettavaksesi, Discourse toimii eri lailla. Javascript-kikkare pitää tarkkaa kirjaa siitä viestistä, joka näytölläsi milloinkin on. Jos poistut ketjusta kesken kaiken, seuraavalla kerralla päädyt vanhimpaan viestiin, jota et ole vielä lukenut. Tämä ei luonnollisestikaan toimi, jos ei ole kirjautunut sisään, joten siinä on ongelma kirjautumattomien käyttäjien kannalta. Mutta hei, mikäpä palsta palvelee kirjautumatonta käyttäjää täydellisesti? Tai jos muotoilen asian toisin: miksi minulla on lukutunnukset tälle palstalle?
Yksi mielenkiintoinen tähän liittyvä juttu on Discoursen automaattisesti päivittyvät ketjut. Ei tarvitse renkata F5:sta, jotta näkee uudet viestit, mikä on vapauttavaa. Lisäksi tammikuun päivitys tuo ominaisuuden, joka näyttää kuka on kirjoittamassa viestiä paraikaa, mikä tuo lisää vuorovaikutuksellisuutta. Se yhdistettynä siihen että kirjoittaminen onnistuu vaivattomasti vaikka seisomakatsomostakin on johtanut otteluseurantojen paisumiseen aika eeppisiin mittoihin. Tyypillinen runkosarjaotteluseuranta on tätä nykyä jonkun 600 viestiä muutaman sadan viestin heitolla pelitapahtumista riippuen. Ennätys on eräästä pudotuspeliottelusta: 1 794 viestiä. Arvaatte sanomattakin, mistä ottelusta.
Discourse on rakennettu sillä ajatuksella, että yhdelle keskustelunaiheelle on yksi ketju. Pakollista sen periaatteen noudattaminen ei ole, vaan ketjut voivat venyä huomattavan pitkiksi ilman ongelmia. On tyystin palstakulttuurillinen asia miten asian haluaa järjestää. Me noudatettiin tätä Discoursen kehittäjien perusideaa aika pitkällekin alun perin, mutta sittemmin totesimme, että kannattaa olla perinteisiä internetpalstan megaketjuja joillekin asioille ja tarkasti rajattuja toisille asioille. Ero on suunnilleen siinä, että abstrakteja ideoita kannattaa käsitellä laajojen otsikoiden alla, kun ajallisesti rajattuja yksittäisiä tapauksia kannattaa käsitellä tarkasti rajatuissa ketjuissa. Vaikka Xenforoa käytättekin, kannattaa ottaa oppia siitä mikä me ollaan tehty hyvin ja tehdä paremmin se mitä me ei tehdä hyvin. Ilvesfoorumin nykyjaottelu ei palvele ainakaan tällaista satunnaislukijaa yhtään. Siirtymä uuteen softaan on mahdollisuus uudistaa palstakulttuuriakin.
Ei tämä niin iso asia ole: softa kuin softa, käyttäjien tuottama sisältö ratkaisee. Kaikilla kolmella softalla ja muilla vaihtoehdoilla (googlettakaa Vanilla tai NodeBB esimerkiksi) voi lukea ja kirjoittaa viestejä ja se riittää tosi pitkälle. Ero tulee noista kahdesta isosta asiasta jotka mainitsin. Yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä.
Mutta eroa tulee myös joukosta pieniä juttuja, jotka Discourse tekee huippuhyvin, mistä tykkään erityisesti. Jos haluaa linkittää vaikka Youtube-videon, sen osoite liitetään omalle rivilleen ja automaatio upottaa videon palstalle. Tai jos haluan jakaa linkin uutiseen, laitan sen omalle rivilleen, jolloin automaatio muotoilee siitä mukavan laatikon, jossa on kuva, otsikko ja ingressi. Tästä Reborn Lynx jo mainitsikin. Idea on alun perin Facebookin ja Discourse itse asiassa hyödyntää metadataa jota verkkosivuille upotetaan Facebookia varten. Tuore esimerkki: jos haluan kopioida Excel-taulukon palstalle tammikuussa, maalaan halutun osan, kopioin sen ja liitän viestikenttään. Sekin muotoillaan siistiksi taulukoksi automaattisesti. Tätä listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle, mutta asian ymmärtää kunnolla vasta kun käyttää Discoursea.
Näitä pienempiä ja isompia parannuksia tulee niin kovaa tahtia, ettei meinaa perässä pysyä. Ja mikä mukavaa, täysin ilmaiseksi. Discourse - toisin kuin Xenforo - on avointa lähdekoodia. Sen jokainen koodinpalanen on tarjolla
Githubissa, josta sen voi ladata ja asentaa omalle serverilleen. Niin mekin ollaan toimittu. Discoursen taustalla on yritys, joka silti tahkoaa huipputulosta ja kasvaa eksponentiaalisesti. Salaisuus on, että se myy palveluna Discoursen ylläpitoa ja tukipalvelua tahoille, joilla ei ole fyrkasta pulaa. Puhutaan isoista taloista kuten Twitteristä, Mozillasta, Western Digitalista, Dockerista jne. On kaikuja Nalle Wahlroosin heitosta, jonka mukaan tavalliset pulliaiset tuovat vain hiekkaa pankin lattialle. Sillä erotuksella, että Discoursea käyttävät eivät sotke tai kuluta mitään, mutta osa kehittää lisäosia ja teemoja, ja tuottaa käännöksiä, raportoi bugeja, antaa palautetta jne. Lisäksi jokainen Discoursea käyttävä foorumi vähintäänkin tekee Discoursea edelleen tunnetuksi. Liikeidea on villi, mutta erittäin toimivaksi todettu. Liikevaihto pyörii nykyään kuukausitasolla 150 000 dollarin luokassa ja kasvaa - vaikka ohjelmisto siis on tyystin ilmainen! Palkattuja täyspäiväisiä kehittäjiä eri puolilta maailmaa on yli 20 tätä nykyä ja määrä kasvaa koko ajan, minkä seurauksena kivoja lisäominaisuuksia kuten vaikkapa taulukot tulee lisää yhä kiihtyvällä tahdilla.
Tuskin sepustusta moni jaksoi lukea kokonaan, joten
tiivistän tähän. Xenforo kiva, Discourse kivempi. Valitulla Xenforolla Ilvesfoorumin tulevaisuus on silti valoisa, mikä on loistoasia. Internet tarvitsee nämä meidän omat foorumit.