Olen oppinut, että jos jossain näissä podcasteissä kerrotaan jotain sellaista mitä ei lehdissä lue, niin se on lähtökohtaisesti täyttä huttua. Jos ei olisi, niin siitä olisi lehdissäkin. Sitten jos siitä ei ole kuin yksi juttu jossain Iltalehdessä, niin silloinkaan se ei ole vielä automaattisesti totta. Lähdekriittisyys menee vuosi vuodelta haastavammaksi, kun nykyään ihan oikeatkin toimittajat levittää kaikennäköisiä huhuja omana tietonaan.
Juuri näin!
Yksi asia tässä on myös se, että monet podcastin pitäjät ovat tavallaan "ajautuneet" alalle, eikä mitään koulutusta toimittajan työhön ole, toisin kuin yleensä esimerkiksi lehtien toimittajilla. Esimerkkinä juuri Esko Seppänen, tehnyt toimittajan töitä juu, mutta koulutus on 1-vuosi tiedotusoppia Tampereen yliopistossa.
Lisäksi siihen mielestäni vaikuttaa se, että jopa keltaisella lehdistöllä on organisaatio, jossa ainakin jollakin tavalla harjoitetaan jotakin lähdekritiikkiä, mutta mitäs näillä podcastien pitäjillä on, läppäri ja äänitysvehkeet vai?
Sitten on vielä se, että en koskaan ole kuullut, että mikään instanssi puuttuisi, vaikka podcasteissa esitettäisiin kuinka perättömiä väitteitä, muuhun mediaan sentään joskus.