Itse ajattelin tulla, hienoja nämä derbyt aina sarjatasosta riippumattaHuomenna maanantaina 15.8. olisi Kaupissa Ilves/2–TamU klo 19.00. Jos johonkin kakkosen peliin, niin tähän toivoisin Niilon Poikienkin ilmestyvän paikalle. Ainakin minun mielestäni olisi vähän noloa tuhansien jalkapalloilijoiden seuralle, jos vain Sinikaarti olisi paikalla pitämässä ääntä.
Propsit kaikille jääneille, itse en vaan pystynyt jäämään vitutti niin suunnattomasti oli pakko lähteäErityiskiitos Niilon Pojille, jotka jäivät/palasivat vielä myös Kansallisen Liigan otteluun. Porukka oli ekaakin peliä pienempi ja varmasti oli ääni kovilla kahden peräkkäisen pelin kanssa, mutta suhteellisen hieno tunnelma ja kannustushan kolkkoon Ratinaan lopulta syntyi. Toivottavasti tulevaisuudessakin näkyy naisten joukkueen peleissä yhtä hienoa kannustusta.
Kyllä meininki on taantunut aika paljon Ratiinan siirtyessä. Osa porukasta vittuuntunut Ratinasta osa taas seuran munattomuudesta kentällä. Vierasreissujakin oli harmiksi viime kaudella melko vähän. Oliko kenties vain yksi virallinen Niilon Poikien matka ja muutama omatoiminen joidenkin aktiivien toimesta. Vierasreissuissa on hieman ongelmana ettei ei saada tarpeeksi osallistujia jolloin bussi olisi edullinen. Toivon että mahdollisimman moni nukkuva Niilon poika on valmiina seuraavan kauteen, koska kausi on melkoinen vedenjakaja meidän seuran tulevaisuuden kannalta. Per aspera ad astraEn tiedä, johtuuko jotenkin Ratinasta, mutta vanhassa Tammelassa Niilon Poikien joukko ainakin vaikutti usein isommalta ja äänekkäämmältä kuin nyt parilla Ratinan kaudella on tuntunut.
Olihan tuossa tosiaan haasteita, jotka latistaa fiilistä kannattajatoiminnankin kannalta. Itse tein viime kaudella pari tuollaista omatoimimatkaa vieraskentille ja ilokseni huomasin perillä Niilon Poikia, joiden seuraan pystyi liittymään.Kyllä meininki on taantunut aika paljon Ratiinan siirtyessä. Osa porukasta vittuuntunut Ratinasta osa taas seuran munattomuudesta kentällä.
Täysin samaa mieltä mukana ollaan jos vedetään chanttejaOlihan tuossa tosiaan haasteita, jotka latistaa fiilistä kannattajatoiminnankin kannalta. Itse tein viime kaudella pari tuollaista omatoimimatkaa vieraskentille ja ilokseni huomasin perillä Niilon Poikia, joiden seuraan pystyi liittymään.
Lauantaina olisi taas kotipeli, kun Liigacupia pelataan Pirkkahallissa. Toisin kuin Ratinassa, tuolla katon alla ja seinien sisällä saa jo melko pienelläkin porukalla aika hyvän meiningin aikaan. Toivottavasti Niilon Pojat ja kaikki muutkin Ilves-kannattajat löytävät paikalle. Siinähän on sopivasti Kansallisen Cupin pelikin ensiksi klo 12.30 ja Liigacupin peli klo 14.45. Mahtava Ilves-päivä siis luvassa.
Jalkapallon puolella tuskin tahdotaan mitään "kendo nimeä" ja toisaalta lätkässä sitten kunnioitetaan Osaston ja Raipen perinnettä.Olen tainnut tätä sivuta aiemminkin mutta jäin lueskelemaan tästäkin aiheesta kun kannattajakulttuuri jne. kiinnostaa ja rupesin miettimään että onko sillä jokin erityinen syy että Niilot ja Osasto ovat ns. eri porukoita ja eri nimien alla vaikka samoja tyyppejä on ilmeisesti paljon molemmissa mukana? Eikös esim. IFK:llakin Kingit operoi molemmissa lajeissa samalla nimellä ja ryhmittymällä vaikka toki huomattavasti vähemmän aktiivisesti kiakon puolella.
Jalkapallon puolella tuskin tahdotaan mitään "kendo nimeä" ja toisaalta lätkässä sitten kunnioitetaan Osaston ja Raipen perinnettä.
En ole paras asiantuntija varsinkaan kannattajaryhmien alkuaikojen suhteen, mutta väittäisin eron liittyvän ihan seuran 2000-luvun historiaankin.Onko porukka kuitenkin sen verran vaihdellut eri lajien välillä että nuo ovat syntyneet eri tyyppien toimesta?
En ole paras asiantuntija varsinkaan kannattajaryhmien alkuaikojen suhteen, mutta väittäisin eron liittyvän ihan seuran 2000-luvun historiaankin.
Kun eurooppalainen kannatuskulttuuri alkoi nostaa päätään Suomessa suurin piirtein vuosituhannen vaihteessa, Ilveksellä ei ollut jalkapallossa ollenkaan miesten edustusjoukkuetta. Se oli kadonnut vuonna 1998, kun perustettiin TamU. Unitedin ympärille alkoi tosin kasvaa Sinikaarti, joka osaltaan oli pelastamassa seuran olemassaolon, kun se meni nurin 2011 sotkujen seurauksena. Ihan alkuun taisi olla myös Tampuriini-niminen kannattajaryhmä. Sekä Ilveksen että TamUn uuden alun jälkeen kuilu seurojen ja niiden kannattajien välillä on kasvanut suuremmaksi. Samalla TamU on osaltaan profiloitunut myös enemmän jalkapalloa seuraavien Tapparan kannattajien seuraksi, koska molemmille Ilves ikään kuin "yhteinen vihollinen".
Ilveksen miesten edustusjoukkue perustettiin uudestaan vasta kaudelle 2008, kun joukkue korvasi Kooveen Kolmosessa. Ilveksen miesten jääkiekkojoukkueen ympärille oli ehtinyt alkaa jo kehittyä kannattajatoimintaa, kun samaa kasvoi hiljalleen jalkapalloedustuksenkin taustalle sen raivatessaan tietä Kolmosesta kohti Veikkausliigaa.
Varsinkin näin jälkikäteen tarkastellen "TamU-fuusio" vaikuttaa Ilves-leiristä katsellen suurelta virheeltä ja tietyllä tavalla sen jäljet näkyvät vieläkin Ilveksen jalkapallo-otteluiden katsojamäärissä ja kannattajatoiminnassa. On mahdotonta sanoa, olisiko Ilveksen taakse kehittynyt jotain Sinikaartin kaltaista, jos TamUa ei olisi koskaan syntynyt, mutta ainakaan kaikkea ei olisi tarvinnut aloittaa kentällä ja sen laidalla nollasta kymmenen vuoden tauon jälkeen.
Valitettavasti monilajiseuran kannattajia leimaa edelleenkin paikoin se, että ei oikeasti olla mitään lajirajoja ylittävää Ilves-perhettä, vaikka se hyvältä kuulostaakin mainoslauseissa. Tälläkään foorumilla ei ole mitenkään harvinaista, että jääkiekkoa seuraavat Ilves-kannattajat – jos nyt eivät halveksi – niin ainakin äänekkäästi ilmoittavat, että jalkapallo ja varsinkaan Veikkausliiga eivät voisi vähempää kiinnostaa. Suomalaiseen jalkapallokulttuuriin kuuluu valitettavasti myös jonkin verran mainitsemasi jääkiekon halveksiminen "kendoiluna". Tuota esiintyy väistämättä jonkin verran myös Ilveksen sisällä.
Niin Osaston kuin Niilon Poikien riveissäkin näkyy jonkin verran samoja kasvoja, mutta enemmänkin yhteistyötä varmaan voisi olla. En tiedä, voisiko ryhmät yhdistyä joskus, mutta ainakin vieläkin enemmän voisi samoja tyyppejä olla mukana molempien toiminnassa. Käytännössä tuo varmaankin tarkoittaisi enemmän sitä, että suuremmasta ryhmästä eli Osastosta yhä useampi löytäisi myös jalkapallokatsomoon.
Nimenä Osasto 41 viittaa tosiaan selkeästi enemmän jääkiekkoon kuin seuran perustajaan viittava Niilon Pojat. Niilo Tammisalohan oli sekä jalkapalloilija, että jääkiekkoilija.
Kannattajaryhmien historiasta paremmin tietävät ja kiinteämmin sen mukana eläneet voinevat varmaan korjata mahdolliset virheet, joita päätyi tekstiini väistämättä.
Ainakin omalta osalta voinen toivottaa @kirvesrinnassa myös tervetulleeksi Niilon Poikien katsomoon Ratinaan ja Kauppiin.
korjattu typoja
Itsekin tunnen näitä useita. Samoin tunnen henkilökohtaisesti monta tyyppiä, joilla Ilveksen vastustaminen yhdistyy kätevästi Tapparan ja TamUn kannattamisena. Tosin Sinikaartin takana taitaa olla kaikista eniten heitä, joita jääkiekko ei kiinnosta ollenkaan ja se ilmenee kielenkäytössä lähinnä vain "kendoiluna".Kyllä käsittääkseni on tapparalaisia ketkä ihan aktiivisesti ainakin seuraavat nimenomaan Ilves-futista ja kannattavat siellä ja osa on sitten ikään kuin "luonnostaan" TamUn leirissä kun Ilves mielletää paikallisvastustajaksi.
Itsekin tunnen näitä useita. Samoin tunnen henkilökohtaisesti monta tyyppiä, joilla Ilveksen vastustaminen yhdistyy kätevästi Tapparan ja TamUn kannattamisena. Tosin Sinikaartin takana taitaa olla kaikista eniten heitä, joita jääkiekko ei kiinnosta ollenkaan ja se ilmenee kielenkäytössä lähinnä vain "kendoiluna".
Näin Ilveksenkin kannattajana on silti pakko vähän nostaa hattua Sinikaartinkin suuntaan. He olivat ainakin Veikkausliigassa kannattajatoiminnan kehittymisen eturivissä ja vuoden 2011 tapahtumien jälkeen seuran nostaminen Kutosesta Kakkoseen on sellainen näyttö, joka puuttuu todella monelta kannattajaryhmältä. Muistan itsekin pelanneeni puistofutista jotain TamU-k:n harrastejoukkuetta vastaan ja jossain Kalkun hiekkakentälläkin oli Sinikaarti paikalla lippuineen ja kannatushuutoineen. Eihän tuolle voi kuin nostaa hattua seurarajoista riippumatta.
Tämä asia on itseäni ehkä eniten ärsyttävä asia täälä foorumeilla. Jalkapallo Ilvekset huutelee jääkiekon suuntaan näitä "kendo" juttuja ja vastaavasti jääkiekko Ilvekset huutelee jalkapallon suuntaan näitä "potkupallo" juttuja.Valitettavasti monilajiseuran kannattajia leimaa edelleenkin paikoin se, että ei oikeasti olla mitään lajirajoja ylittävää Ilves-perhettä, vaikka se hyvältä kuulostaakin mainoslauseissa. Tälläkään foorumilla ei ole mitenkään harvinaista, että jääkiekkoa seuraavat Ilves-kannattajat – jos nyt eivät halveksi – niin ainakin äänekkäästi ilmoittavat, että jalkapallo ja varsinkaan Veikkausliiga eivät voisi vähempää kiinnostaa. Suomalaiseen jalkapallokulttuuriin kuuluu valitettavasti myös jonkin verran mainitsemasi jääkiekon halveksiminen "kendoiluna". Tuota esiintyy väistämättä jonkin verran myös Ilveksen sisällä.