Vähän näin yrittäjänä särähtää korvaan toi kausikortilla pitäisi päästä ilmaiseksi vähän peliin kuin peliin. Tää on kuitenkin bisnestä jossa pitäisi ainakin saada katettua kulut.
Ymmärrän tietyllä tavalla tuon näkökulman. Yleisestihän cupin otteluiden kanssa taitaa olla käytäntö, että ne eivät kuulu kausikortteihin, koska niiden määrä ei ole vielä tiedossa ennen kautta kausikortteja myytäessä. Tavallaan ihan ymmärrettävä ja reilu käytäntö.
Ilveksen kohdalla tilanne on kuitenkin hieman erilainen, kun koronan jälkeen Ratinan evakkovuosina on ollut suorastaan surkeita katsojamääriä tämän suuruusluokan seuralle tällaisessa kaupungissa. Silloin mielestäni kannattaisi pienen taloudellisen tappionkin riskillä toivottaa kausikortteihin sijoittaneet kannattajat tervetulleeksi maksutta cupin otteluihin. Kausikortin omistajathan eivät käy otteluissa ilmaiseksi, vaan he ovat sijoittaneet lippuihin yleensä hyvissä ajoin etukäteen tietämättä yhtään joukkueen odotettavissa olevasta menestyksestä ja monesti edes kokoonpanosta. Monesti tuo kausikortin hankkiminen sijoittuu kalenterissa vielä sellaiseen ajankohtaan, kun Ilves Edustus Oy -nimisellä yrityksellä ei ole juurikaan tuloja, mutta menot juoksevat kuitenkin koko ajan.
Käytännöt sitten hieman vaihtelevat, kuuluvatko myös cupin ottelut maksettuun kausikorttiin. Esimerkiksi miesten jääkiekkojoukkueella etukäteen tiedossa olevat CHL-runkosarjaottelut kuuluvat kausikorttiin, kuten tällä kaudella myös muutama harjoitusottelu Hakametsässä. Voi olla, että jääkiekkojoukkuekaan ei välttämättä tienaa kottikärryllistä rahaa elokuisilla harjoitusotteluilla, mutta tuolla tavalla kausikortin omistavat kanta-asiakkaat saadaan kuitenkin suuremmalla todennäköisyydellä paikalle. Tuo tekee harjoitushöntsästäkin arvokkaamman, kun yhteisö on paikalla katsomossa.
Koska jalkapallon puolella tuo yhteisö ja katsojamassat on enemmän tai vähemmän onnistuttu kadottamaan edustuksen otteluiden katsomosta, nämä cupin ottelut pitäisi ajatella myös hieman kuin joukkueen markkinointina. Markkinointikaan on harvemmin ilmaista. Voi olla, että jos cupin ottelut eivät kuuluisi kausikorttiin, jotkut Ilves-riippuvuudessa syvimmällä olevat kausikorttilaiset ostaisivat kyllä sen irtolipun ja joukkue saisi ehkä siten jopa enemmän lipputuloja. Veikkaan kuitenkin, että todella moni kausikorttilainen ei syystä tai toisesta saapuisi silloin paikalle. Ehkä näin on jo käynytkin kevään cup-otteluissa, kun edustus on nyt päästänyt kausikorttilaiset muutamaan cupin otteluun maksutta.
Veikkausliiga-otteluissa Ilveksen katsojamäärät tuntuvat pyörivän jossain 1800–2000 katsojan seutuvilla, jos ei lasketa erilaisia keskiarvoa nostavia teemaotteluita (joihin iso osa katsojista pääsee maksutta tai todella edullisilla alennuslipuilla). Tuosta kun cupin ottelussa napataan vaikka kolmasosa tai jopa puolet pois, niin kyllä on ankea tunnelma Ratinassa silloin.
Tästä samasta asiasta avauduin jo talvella Liigacupin aikaan, kun sen kotiottelut eivät kuuluneet kausikorttiin. Pirkkahalliin olisi mahtunut enemmänkin katsojia kohtamaan jalkapallon merkeissä talvella keskellä maailman pisintä harjoituskautta, mutta sen sijaan joukkueelle oli tärkeämpään haalia muutama euro enemmän lipputuloilla. Katsojamäärä ja tunnelma olikin sitten sen mukainen, varsinkin kun joku peli osui vielä ikävästi päällekkäin miesten jääkiekkojoukkueen kotiottelunkin kanssa. Molempien joukkueiden kausikortin omistavista monella ei ollut vaikeaa valita sitä peliä, johon sillä kausikortilla pääsi myös katsomoon.
Ymmärtääkseni Suomen cupin otteluiden ei pitänyt kuulua tälläkään kaudella jalkapalloedustuksen kausikorttiin, mutta tässä on nyt ollut usea poikkeusottelu. Toimistolla todennäköisesti ajatellaan hieman samalla tavalla, että tässä tilanteessa on vaan tärkeää saada katsojat paikalle peleihin. Tässä tilanteessa ei markkinoida pelkästään Ratinassa köpejä toistuvasti tekevää Ilvestä, vaan totutetaan kannattajia käymään peleissä, jotta sama käytäntö jatkuisi toivottavasti myös ensi kaudella Tammelan uudella stadionilla. Tuosta riippuu todennäköisesti hyvin paljon myös Ilveksen tulevaisuus Veikkausliiga-joukkueena, koska kovin montaa puolen miljoonan tappiota edustusjoukkueella ei ole enää varaa tehdä.
Nykyinen cupin muoto tuo tosiaan suurella todennäköisyydellä vastaan Tepsin ikämiehiä ja muita eksoottisia alasarjajoukkueita. Omasta mielestäni on silti mahtava juttu, että tähän perinteiseen muotoon palattiin. Ehkä tässäkin on vielä varaa viilata joitain yksityiskohtia, mutta laajemmin suomalaista jalkapalloa ajatellen perinteinen cup-muoto palvelee lajia mielestäni paremmin. Voi olla, että liigajoukkueita vastaan pelaamalla liigajoukkueilla saattaisi olla enemmän katsojia. Tosin sitäkin kokeiltiin edellisessä alkulohkomallissa, eikä ne talvella pelattavat harjoituspelit olleet varsinaisesti mikään yleisömenestys.
Vaikka liigajoukkueille cup ei olisikaan välttämättä mikään rahasampo, niin toivottavasti niiden toimistolla osataan katsoa kokonaisuutta silti isommasta näkökulmasta. Esimerkiksi Nokialla tänä keväänä pelattu Suomen cupin ottelu NoPS–Ilves oli surkeasta kelistä huolimatta hieno tapahtuma ja katsomo oli täynnä. Todennäköisesti ainakin NoPS-junnuille jäi tuosta pelistä muisto, joka kestää vuosia:" Muistatko sen kun NoPS pelasi Ilvestä vastaan". Hieman samaan tapaan kuin moni varttuneempi Ilves-kannattaja muistaa vieläkin lähes 40 vuoden takaa, kuinka Euroopan Cupissa kohdattiin Juventus ja Ilves onnistui tekemään jopa maalin.
Se että cup ei innosta montaa satunnaiskatsojaa on monelta osin pikemminkin liiton ja seurojen markkinoinnin epäonnistumista. Cupissa olisi aineksia moneen myyvään tarinaan, mutta jostain syystä osaaminen ei tunnu riittävän.