Piti tuohon advisory boardiin vielä sen verran lisätä, että tätä vaihtoehtoa pyöriteltiin viime kesänä. Aloite tuli Ilveksen suunnalta.
Niin kauan, kun Yritys kutsuu jäsenet AB:n, se voi olla toimiva kontaktiryhmien tyytyväisenä pitämishanke. Mutta heti jos sinne valittavia henkilöitä valitaan Yrityksen ulkopuolisin kriteerein, esim yhdistysjäseyyden perustella yhdistyslain kautta, ollaan metsässä.
Yrityksen ei pidä luovuttaa hallintotoimeensa osallistuvien henkilöiden valintaprosessia Yrityksen ulkopuolelle. Sellainen napsahtaa kynsille 9/10 jossain vaiheessa.
Yrityksen hallinnon ja aktiivisen operatiivisen toiminnan avainhenkilöiden valinnan tulee olla Yrityksen sisällä.
Omistajat aka osakkeenomistajat käyttävät sitten valtaansa yhtiökokouksessa ja tehdessään vääriä valintoja, kärsivät siitä itse. Ulkopuolelta valittavilla henkilöillä ei ole omaa lehmää ojassa, joten tyhmyydestä ei sakoteta.
Ymmärrän, ettei IHOY ole tavallinen osakeyhtiö, vaan se on aatteellisen toiminnan jatkumoa ja yhdistyspohjalta ponnistanutta toimintaa, johon suhtaudutaan intohimolla (minä mukaan lukien). Mutta kun Liigasta on tullut viihdebisnestä ja yritystoimintaa, on OY:n syytä toimia myös siten, että se on kilpailullisesti ja organisaatiollisesti verrattavissa muihin.
Ässät on hyvä esimerkki siitä, kun yhdistystoiminnan kautta valikoituu päättäjät avainasemiin. (Ässär ry. omistaa 75% OY:stä). Kärppien säätiömali eroaa tästä siten, että säätiön johto, joka käyttää ylintä omistajavaltaa, ei valikoidu ”sattumanvaraisesti” yhdistystoiminnan kautta, vaan sillä on säännöissä määritetty (ennakoitava) rakenne.
AB tyyppinen rakennelma toimii, jos sen jäsenistö on kriteerein määritetty ja heidät kutsutaan yksilöominaisuuksiensa perustella, ei sen perusteella, mihin yhdistysdemokratia on sattumalta valinnut