Vs: Ilves alkukaudesta 2013-14 ( eli n.k. Sjöblomin aikakausi )
toskala sanoi:
Päämäärätietoinen jääkiekkoammattilainen pyrkii aivan varmasti tekemään parhaansa joka päivä, koska siten hän varmistaa itselleen parhaat mahdolliset neuvotteluasemat tulevaa sopimusta ja tulevia kausia ajatellen. Kilpailu jopa Liiga-tason pelipaikoista on sen verran kovaa, että joka syksy saa eri tiedotusvälineistä seurata uutisia siitä, kuinka iso liuta varsin hyviä pelimanneja on ilman työpaikkaa. Siksi kenelläkään ei ole varaa alkaa löysäilemään vain koska joku muu seuran palveluksessa oleva ei kykene välttämättä edes hyviin suorituksiin
Ja mitähän hyötyä Ilvekselle on sellaisesta pelurista, jonka motivaatio tehdä työnsä
edes välttävästi on pintasuuntautuneesti varmistaa töiden jatkuminen (hyvin todennäköisesti) jossain muualla kuin Ilveksessä?
Käsityksesi parhaansa tekemisestä on erikoinen, jos sinulle parhaansa tekeminen tarkoittaa sitä, että tekee työnsä edes välttävästi.
En usko, että moni jääkiekkoammattilainen on samaa mieltä kanssasi.
toskala sanoi:
Pikemminhän nämä omistajuussotkut ruokkivat tilannetta, jossa Ilvekseen tullaan vain hakemaan parempaa sopimusta kuin oikeasti voittamaan. Omistajuussotkuillahan nykyinen johto linjasi sen, että Ilves on hyvin epätodennäköinen vaihtoehto kenellekään urallaan eteenpäin haluavalle jääkiekkoilijalle.
Omistussotkut on mahdollista selvittää vielä tämän kauden aikana, mitä ainakin itse toivon. Kun omistussotkut on saatu hoidettua ja operatiivinen johtokin uskottavasti miehitettyä, on Ilveksellä parhaassa tapauksessa hyvä mahdollisuus tarjota myös eteenpäin pyrkiville kärkikenttien pelaajille uskottava vaihtoehto.
Ilveksen tilannehan oli myös tämän kauden joukkuetta kasatessa se, että joukkueeseen saatiin paljon nimenomaan niitä urallaan eteenpäin haluavia jääkiekkoilijoita, jotka joko pyrkivät saamaan uuden näyttöpaikan Liiga-tasolla tai jotka pyrkivät saamaan näyttöpaikkoja kärkiketjuissa aiempaa suuremmalla peliajalla. Vastaavassa tilanteessa on Ilveksen lisäksi moni muukin seura, joilla ei ole varaa ja mahdollisuuksia hankkia ainakaan useampia liigan kärkiketjuissa paikkansa vakiinnuttaneita ja ratkaisuihin kykeneviä pelimiehiä.
Jos siis omistuspohja ja operatiivinen johto saadaan uskottavalle tasolle, on Ilveksellä selkeä mahdollisuus parantaa viime kaudesta houkuttelevuuttaan kärkikenttien pelaajien silmissä.
toskala sanoi:
Eli yksi selkeä syy on siis se, että Ilves voitti SaiPan kotonaan ja hävisi nyt vieraissa. Toinen selkeä syy on se, että Ilves ei ole voittanut tällä kaudella kertaakaan lauantain otteluaan, kun alla on ollut edellisenä päivänä pelattu ottelu.
Mitä ihmeen syitä nämä ovat tappiolle. Missä ihmeen säännöissä se lukee, että Ilveksen pitää hävitä vierasottelunsa samaa joukkuetta vastaan, jonka se on kotona voittanut? Missä ihmeen säännöissä se lukee, ettei Ilves voi voittaa lauantaina, kun se on perjantaina pelannut. Jos nämä on sinun mielestä jotain syitä tappiolle, niin eihän kannata ollenkaan pelaamaan lähteä, kun joku merkillinen instanssi on päättänyt että Ilves tulee häviämään lauantaisin. Mistä voi hakea muutosta tähän päätökseen?
En ole esittänyt mitään sääntöä, jonka mukaan Ilves häviäisi aina tietyt ottelut. Esitin ainoastaan vain pari syytä, joiden vuoksi ottelun voitto oli epätodennäköisempi kuin esimerki aiemman SaiPaa vastaan pelatun kotipelin voittaminen.
Ilveksellä on jokaisessa ottalussaan mahdollisuus voittoon. Tilastojen perusteella voidaan kuitenkin arvioida etukäteen voiton todennäköisyyttä ja hyvin usein on esimerkiksi todennäköisempää, että kotipeli päättyy voittoon ja vieraspeli tappioon. SaiPa on hävinnyt tällä kaudella kotonaan ainoastaan yhden ottelun varsinaisella peliajalla, joten mille tahansa Liiga-joukkueelle SaiPan voittaminen Lappeenrannassa tuottaa vaikeuksia - ei ainoastaan Ilvekselle.
Kun itse ottelu on pelattu, voidaan pelitapahtumat käydä varsin tarkallakin seulalla läpi ja löytää useita yksittäisiäkin syitä tappiolle.
toskala sanoi:
Ilves hävisi siksi, että Saipa sai ottelun alkuun pari onnekasta maalia, ja häviämään tottunut joukkue ehdollistui omiin toimintamalleihinsa. Miksi joukkue on tottunut häviämään 18.10 jälkeen, kannattaa miettiä.
Syitä Ilveksen SaiPa -tappiolle on useita, joten yksinkertaistat liikaa, jos pyrit löytämään tappiolla vain yhden tai kaksi syytä.
Tässäpä sinulle lisää syitä: Markkasen huippupeli, Ilves teki hyvistä maalipaikoista huolimatta vain yhden maalin, Kolppasen epävarma iltapuhde, vieraspeli, tuomarien erikoiset tuomiot toisen erän lopulla jne.
Ilveksen pelilliset vaikeudet olivat varsin selvästi nähtävissä jo 4.10. pelatussa HIFK-ottelussa, jota seurasi surkea TPS-ottelu sekä kolmannen erän romahduksen jälkeinen tappio Pelicansille. Toki Ilves voitti kolmen pelin heikomman vaiheen jälkeen vielä kolme ottelua. Ensimmäinen voitto tuli tiukan kahden erän tahkoamisen (1-1) jälkeen kolmannessa erässä pelaamisen lopettaneen HPK:n kustannuksella. Ja kaksi seuraavaa, kun Ilves piristyi hetkeksi Sjöblomin esisopimuksen purkamisen jälkeen
voittaen KalPan (15.10) sekä ehkä kauden parhaalla pelillään SaiPan (18.10).
Jokainen voi selittää Ilveksen tappioita Sjöblomin esisopimuksen purkamisella, jos niin haluaa. Toisaalta mielestäni järkevämpää olisi miettiä myös pelillisiä ja pelitavallisia syitä, rosterin riittävyyttä kärkiosaamisen osalta, pidempien taukojen aikana (19.10-25.10. ja 2.11.-12.11.) tapahtuneen treenaamisen vaikutuksia joukkueen suorituksiin jne.