Itekin sain sun tekstistä käsityksen että voittaja on kenellä on eniten pelaajia ehjänä kauden jälkeen. "Kauden tavoite oli tilasto 0+0 eli 0 rasitusperäistä murtumaa/vauriota ja 0 rasituksesta johtuvaa lihasvammaa."
Muilla joukkueilla kauden tavoite on kuntopiikin ajoitus keväälle. Ylläolevan kaltainen tavoite on korkeintaan oheistavoite.
Niin, fysiikkavalmentajan tärkein tehtävä on pitää pelaajat terveenä koko kauden ajan, mutta kuten myös kirjoitin samassa kappaleessa; "Se ei kuitenkaan tarkoittanut, että joukkueemme olisi harjoitellut jotenkin lepsusti, vaan ihan päinvastoin. Harjoittelussa oli kuitenkin koko ajan mukana järki, eli ainuttakaan fysiikkaharjoitusta ei tehty hatusta heitettynä vaan jokaiseen harjoitukseen oli aina perusteet olemassa jos joku niistä halusi kysyä."
Se nyt on vain ikävä fakta ettei kauden aikana pystytä varsinaisesti kehittämään fysiikkaa vaan sitä pyritään ainoastaan ylläpitämään mahdollisimman hyvin. Klassinen tilannehan yleensä on kun kesäharjoittelun alussa tehdään kuntotestit, voidaan karrikoidusti ottaa viime kauden testitulokset samasta ajankohdasta ja ne ovat aikalailla identtiset jokaisen pelaajan kohdalla (poislukien junnut). Tällä hetkellä fysiikkavalmennuksessa vaikea kysymys onkin, miten pystyttäisiin ylläpitämään 60 ottelun runkosarjan ja pudotuspelien rasituksesta huolimatta sillä tasolla, että seuraavalla kaudella pystyttäisiin jatkamaan siitä mihin edellisen kauden syksyllä päästiin eikä aina lähdettäisi nollista liikkeelle. Mutta jos nyt ajatellaan Liigan ottelutahtia (pelit ti-pe-la) niin tuossa jää aika vähän mahdollisuuksia ylipäätään vetää mitään kehittäviä oheisharjoituksia (ohjelma sinänsä keksitty, mutta työaikalainsäädännön perusteella menee varmaankin aikalailla näin):
Maanantai: Peliin valmistava harjoitus
Tiistai: Peli
Keskiviikko: Palauttava harjoitus
Torstai: Peliin valmistava harjoitus
Perjantai: Peli
Lauantai: Peli
Sunnuntai: Vapaa/(Omatoiminen) palauttava harjoitus
Vaikka olisikin se tyypillinen kahden pelin viikko (pe-la) niin tuonne saa ehkä sen yhden kehittävän harjoituksen:
Maanantai: Vapaa
Tiistai: Kehittävä fysiikkaharjoitus
Keskiviikko: Palauttava harjoitus
Torstai: Peliin valmistava harjoitus
Perjantai: Peli
Lauantai: Peli
Sunnuntai: Vapaa
Tähän sitten vielä lasketaan mukaan, että monella pelaajalla on kuitenkin kauden aikana jonkinlaisia vammoja, mitkä estävät maksimitason harjoittelun tai kokeneilla pelaajilla palautuminen kahden pelin viikonlopusta voi kestää pidempään kun vain yhden päivän. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että 1krt viikossa hidastaa fysiikan/taidot/yms. heikkenemistä, 2krt viikossa ylläpitää ja 3+ krt viikossa kehittää, niin aika vaikeahan tuossa on fysiikkavalmentajan vetää koko kautta niin, että kaikki pelaajat ovat terveenä ja kehittyvät fysiikassa niin, että 1,5 kuukauden kuntohuippu tulee vielä sopivasti keväällä. Ja kun pitäisi sen pelitavankin olla täysin piikissä samaan aikaan, mikä myös vaatii harjoittelua sellaisessa fyysisessä ja henkisessä kunnossa, että pelaaja pystyy jotain oppimaan (eli palautuneena). Kaikkihan tähän tietenkin pyrkivät, mutta Näppilän tai kenen tahansa fysiikkavalmentajan onnistumisen mittarina ei voi mielestäni käyttää vain huhtikuun pelisuorituksia kun siihen pelisuoritukseen vaikuttaa niin moni muukin asia kun pelkästään fysiikka. Eri asia jos tässä valmennettaisiin yleisurheilijoita, jonka koko suoritus perustuu siihen fysiikkaan ja jonkun yksittäisen 2-3 päivän (tai jopa vain yhden päivän) kuntopiikin löytämiseen.