Mikä on pelaajabudjettien vaikutus joukkueiden voimasuhteisiin? Kun täälläkin aina välillä jotkut kirjoittelijat huutelevat miten Ilveksen pitää iskeä vain tarpeeksi rahaa pöytään ja sillä se mestaruus sitten tulee, niin kannattaa pitää mielessä että tässäkään tapauksessa rahan määrä ei ratkaise kaikkea vaan sitä pitää nimenomaan osata käyttää oikein. Tutkailin menneiden kausien pelaajabudjetteja ja joukkueiden sijoituksia, jättäen pois kauden 2019-2020, koska tuota kautta ei pelattu loppuun asti.
Aikavälillä 2011-2022 mestaruuden on voittanut kaksi kertaa joukkue, joka on ilmoittanut suurimman pelaajabudjetin ennen kauden alkua (Kärpät -15, Tappara -22). Toiseksi suurimmalla budjetilla on voitettu niinikään kaksi kertaa (HIFK -11, Kärpät -18). Kolmanneksi suurimmalla budjetilla on voitettu kerran (Kärpät -14). Neljänneksi suurimmalla budjetilla on voitettu kolme kertaa (Tappara -16 ja -17 sekä Lukko -21). Lisäksi mestaruus on voitettu kuudenneksi suurimmalla budjetilla (Jyp -12), yhdeksänneksi suurimmalla budjetilla (Ässät -13) ja yhdenneksitoista suurimmalla pelaajabudjetilla (HPK -19).
Tuo aikaväli sisältää runsaasti surkuhupaisia tai inspiroivia esimerkkejä siitä miten raha ei ole ratkaissut kaikkea. Kauteen 13-14 Jokerit lähti Liigan isoimmalla pelaajabudjetilla, joka oli peräti 3,5 miljoonaa euroa. Ero oli huikea perää pitäviin Ilvekseen ja Saipaan, joiden budjeteiksi oli ilmoitettu 1,55 miljoonaa euroa. Kauden päätteeksi Saipa oli sijalla neljä. Ilves oli sijalla 11 ja sille seuraa pitivät yhdeksäntenä HIFK 3,1 miljoonan budjetilla ja Jokerit sijalla kymmenen tuolla 3,5 miljoonan budjetillaan.
HIFK:n pelaajabudjetti on koko tuolla aikavälillä ollut Liigan kärkeä - ollen koko ajan joko suurin tai toiseksi suurin. Yhdessätoista vuodessa urheilullista menestystä suhteessa rahalliseen panostamiseen ei ole tullut kuin yhden mestaruuden verran. Liigan kärkeen joka vuosi kuuluvilla budjeteilla on onnistuttu olemaan niinkin alhaalla lopullisissa sijoituksissa kuin kaksi kertaa kuudes, kerran seitsemäs, kerran kahdeksas ja yhden kerran kymmenes.
Myös Kärpillä on jokaisena vuotena ollut pelaajabudjetti, joka on ollut Liigan kolmen kovimman budjetin joukossa. Näihin vuosiin mahtuu kolme mestaruutta, mutta myös todellisia mahalaskuja. Noin 3 miljoonan euron pelaajabudjetilla Kärpät on onnistunut olemaan kaksi kertaa seitsemäs, kerran kahdeksas, kerran yhdeksäs ja kaksi kertaa kymmenes.
Tappara, toisin kuin vaikka HIFK tai Kärpät, on selvästi osannut käyttää pelaajabudjettinsa oikein. Mestaruuksia Tapparalla on Kärppien tapaan kolme, mutta muuten suorittaminen on ollut huomattavasti Kärppiä tasaisempaa. Kun Kärppien ja HIFK:n sijoitukset ovat heitelleet rajustikin hirmuisista budjeteista huolimatta, on Tappara vakiinnuttanut paikkansa kärkijoukoissa budjetilla, joka viime vuonna oli ilmoitettu Liigan suurimmaksi, mutta muina vuosina n. 3. -4. suurimmaksi. Tarkastelun alkupäässä Tapparan sijat kauden päättyessä olivat 11. ja 12., mutta kun kaudelle 12-13 Tapparan pelaajabudjetti nousi yli kahden miljoonan (2,2milj.) oli Tapparan sijoitus heti 2. Tuon jälkeen urheilullinen menestyminen on vakiintunut ja pelaajabudjetti kivunnut kolmen miljoonan tuntumaan.
Kuten kaikki tiedämme Ilveksen sijoitukset niin sarjataulukossa kuin myös pelaajabudjettien vertailussa olivat pitkään surkeita. Kaudella 10-11 Ilveksen pelaajabudjetti oli liigan pienin, 11-12 kolmanneksi pienin, 12-13 toiseksi pienin, 13-14 pienin, 14-15 pienin (yhdessä HPK:n, Saipan ja Sportin kanssa), 15-16 viidenneksi pienin, 16-17 kuudenneksi pienin ja 17-18 viidenneksi pienin. Tämän jälkeen Ilves liittyi ensimmäistä kertaa kahden miljoonan euron pelaajabudjettikerhoon. Kaudella 18-19 Ilveksen pelaajabudjetti on 2 milj. (ja koronakaudella 19-20 2,2 milj.) Kaudelle 20-21 Ilveksen pelaajabudjetti laski koronasta johtuen vielä alle kahden miljoonan (1,9 milj.), mutta viime kaudelle budjetti oli taas 2,2 milj. Tuo budjetti oli yhdessä TPS:n kanssa liigan viidenneksi suurin ja Ilves sijoittui sarjassa kolmanneksi. Ilveksen edellä budjeteissa olleista Tappara voitti mestaruuden, HIFK oli 6., Lukko 8. ja Kärpät 7.
Siinä historiaa budjeteista ja niiden merkityksistä ja tässä vielä tämän kauden budjetit. Tällekin kaudelle Ilvekselle on ilmoitettu viidenneksi kovin pelaajabudjetti. Nyt Ilveskin on siirtynyt kolkuttelemaan kolmea miljoonaa. Joukkueiden tälle kaudelle ilmoitetut budjetit ja suluissa sijoitus runkosarjassa tällä hetkellä p/o:
Kärpät 3,0 milj. (sija 6.), HIFK 3,0 milj. (sija 7.), Tappara 2,95 milj. (sija 1.), Lukko 2,9 milj. (sija 2.), Ilves 2,8 milj. (sija 3.), TPS 2,45 milj. (sija 8.), JYP 2,3 (sija 13.), Pelicans 2,3 milj. (sija 4.), Ässät 2,0 (sija 9.), KalPa 1,95 milj. (sija 5.), HPK 1,9 milj. (sija 11.), SaiPa 1,9 milj. (sija 15.), KooKoo 1,85 milj. (sija 10.), Sport 1,85 milj. (sija 14.), Jukurit 1,75 (sija 12.)