Vanhan johdon aikana tehtiin kaikki mahdolliset virheet, mutta onkohan nyt noin, että joukkueen budjetti paukkui niin rajusti yli rosterin vuoksi, että syy mittaviin tappioihin oli siinä? Eiköhän rankasti tappiollinen ollut seurausta kokonaisvaltaisesti huonosta ja osaamattomasta taloudenpidosta, johon liittyy muitakin osa-alueita kuin puhdas pelaajabudjetti?
Ei ole syytä selittää mustaa valkoiseksi kaikella mahdollisella tavalla. Nyt näyttää siltä että toissakauden menetyskin (joka siis on toistaiseksi paras saavutus vuosikymmeneen) oli väärin saavutettu.
Katso mm joukkueen palkkamenot tuolta kaudelta. En missään väittänytkään, että pelaajabudjetin rankka ylitys oli ainoa syy massiiviseen tappioon. Syitä oli useita muitakin kuten Ulkoilmaottelu 2016, jonka piti pelastaa Ilveksen talouden. Ulkoilmaottelu oli taloudellisesti merkittävä kyllä Honkalehdolle.
Ulkoilmaottelumatsien jälkeen pelaajia oli kaupan, mutta uusi tuleva johto ei halunnut, että pelaajia myydään. Mikäli kauppoja ei olisi syntynyt, niin vanha johto olisi myynyt pelaajia ja Ilvekseltä olisi jäänyt väliin tuotteliaat pudotuspelit.
Tämän kauden osalta vielä kaikki on auki, ja urheilullisesti mitään ei ole vielä saavutettu. Ilves keikkuu kuilun partaalla, mutta kaikki on mahdollista jos tiistaina selätetään Saipa. Toisaalta on mahdollista sekin, että Ilves jää kymmenenneksi. Totaalinen katastrofi selvitettiin pääsemällä sääleihin, muta lopputulos voi vieläkin olla kaikkea umpisurkean ja jättipotin välillä.
Parhaimman arvion saa yleensä ulkopuolelta. Siellä osataan katsoa myös muita joukkueita tasapuolisesti. Vaikka me kannattajat oltaisiin kuinka pettyneitä tahansa, niin yleisin arvio on, että Ilves on tällä kaudella osoittanut olevansa varteenotettava joukkue. Emme ole enää Liigan vitsi, vaan olemme nousseet yllättävänkin nopeasti Liigan pohjalta keskikastiin.
Urheilullisestikin Ilves on mennyt paljon eteenpäin, mutta ei se tarkoita sitä, että siihen oltaisiin Ilveksen sisällä tyytyväisiä. Edellisen kerran runkosarjassa olemme olleet vastaavalla sijalla keväällä 2009. Joukkueella, johon satsattiin paljon. Ja tuosta satsauksesta lähti Ilveksen taloudellinen syöksy. Tosin siemen oli kylvetty jo paljon aiemmin mm riitautumalla Ilves ry:n kanssa.
Mitä on urheilullinen saavuttaminen? Kannattajat luonnollisesti peilaavat vain ja ainoastaan lopullista sijoitusta. Se on ymmärrettävää. Ulkopuoliset puolestaan näkevät, että Ilves on noussut jumbosijoilta pudotuspeleihin (ei pelkästään viimeisellä hetkellä sijalle kymmenen). He mieltävät Ilveksen pelitavan viihdyttäväksi. Ilves hyvin usein dominoi pelejä 5 vs 5-pelissä. Tekevät paljon maaleja (itse asiassa Ilveksen ennätys 2000-luvulla). Joukkueen kuntopuoli on tikissä, sillä hurjia minuutteja urakoineet pelaajat tekevät tulosta keväälläkin. Ulkopuolelta ihasstellaan kuinka Ilveksen nuoret pelaajat ovat ottaneet isoja steppejä tämän kauden aikana ja nousseet aina EHT-tasolle sekä nuorten MM-kultajoukkueeseen. Nämäkin ovat urheilullista saavuttamista. Kehittyvän pelaajan näkökulmasta on isokin merkitys, että seurassa panostetaan pelaajan kehittämiseen.
Seison edelleen sen takana, että tämän joukkueen rakentamiseen päästiin Liigan pohjalta (sijat 13-15). Ketjun aiheeseen eli kauteen 2019-20 Ilves pääsi rakentamaan joukkueen jo paremmista asemista. Kuten ennen omistajamuutosta ennustin/varoittelin, niin matka pohjalta ylös on pitkä ja vaatii kärsivällisyyttä.
Ja edelleen. Olen erittäin pettynyt, mikäli Ilves tippuu tiistaina. Joukkue pelasi eilenkin hyvin (Dostalilla torjuntaja vieraskentällä vain 21, vaikka SaiPa sai pelata rutkasti ylivoimaa). SaiPaa on pidetty erinomaisena esimerkkinä Liigassa. Käy tiistaina miten tahansa, niin Ilves on urheilullisesti saavuttanut SaiPan. Viimeiset neljä matsia on tahkottu maalin eroin. Mikäli puheita on uskominen, niin SaiPa on satsannut tähän juhlavuoteensa rakentamalla historian kalleimman joukkueensa.