Harmillisesta lopputuloksesta huolimatta Osasto kannusti tavaramerkkinsä mukaisesti esimerkillisesti loppuun asti, kuten kuuluukin. Tuosta on hyvä jatkaa huomenna.
Kolikon kääntöpuolelta vielä vähän kehittämisen paikkoja. Tai voi olla myös mielipideasioitakin, mutta mainitaan nyt kuitenkin.
Ensimmäinen juttu. Tuomarilinja aiheutti ihan aiheellisesti palautetta Osastolta, mutta uskomattomalta tuntuu silti, että vielä vuonna 2022 se pettymys puretaan homottelemalla tuomaria. Ei todellakaan tyylikästä tai oivaltavaa, vaan mautonta ja todella väsynyttä touhua. Huono tuomari, huono ihminen menee hammasta kiristellen jotenkin läppänä, kun jokainen tajuaa, että sehän ei kuitenkaan ole totta. Vähemmän huono se silti on kuin ensimmäinen vaihtoehto, vaikka ei silläkään mitään tyylipisteitä kerätä. En tiedä, saako sillä sitten jotain kovien jätkien skenepisteitä.
Toinen juttu, johon ylempänä jo viitattiinkin Tiktok-porukalla. Itsekin olen jo jonkinlaista boomer-sukupolvea, enkä ymmärrä tiktokkeja. Silti voisi miettiä rakentavasti, miten niitä kannattajakatsomoon somettamaan tulevia nuorukaisia saisi vähän myönteisemmällä tavalla rohkaistua osallistumaan Osaston maankuulun tunnelman luomiseen. Jos itse olisin ala- tai yläkouluikäinen Ilves-kannattaja, joka haluaa tulla kannattajakatsomoon, niin en välttämättä kannustaisi yhtään sen innokkaammin, vaikka joku 10-30 vuotta vanhempi tyyppi huutaa jokseenkin aggressiivisesti ja mahdollisesti alkoholin vaikutuksen alaisena, että tiktokit pois tai painukaa helvettiin. Tietääkseni kannattajapäätyyn ei ainakaan toistaiseksi ole ollut mitään laulukokeita, jotka pitää läpäistä voidakseen tulla kannustamaan.
Ymmärrän ihan hyvin sen, että Osaston meininki ei synny pitämällä käsiä taskussa, vaan siihen tarvitaan jokaisen kitarisat ja kämmenet. Ymmärrän myös sen, että voi olla turhauttavaa seurata, jos merkittävä osa kannatajakatsomosta osallistuu kannustamiseen vain näennäisesti tai ei ollenkaan. Voisi silti miettiä, onko tuo pää punaisena omille huutaminen sitten kuitenkaan se hedelmällisin tapa tsempata katsomoa kovempaan kannustamiseen vai löytyisikö siihen fiiliksen pumppaamiseen jotain myönteisempää keinoa. Moni on ollut pitkään mukana Osaston toiminnassa, mutta kukaan meistä ei ole siellä ikuisesti. Siksi uusilla pitää olla mahdollisimman matala kynnys liittyä mukaan ja jokaisen Ilvestä kannattavan täytyy voida tuntea itsensä tervetulleeksi. Toiminnan jatkuvuuden ja tuoreena pysymisen kannalta on olennaista, että uudetkin kokevat itsensä tervetulleeksi. Tämän lisäksi Ilves on leimallisesti lukuisien juniorien seura ja ollut sitä alusta asti Niilo Tammisalon päivistä asti. Se asettaa kannattajatoiminnallekin väistämättä jonkinlaisen riman, jota ei pitäisi pettymyksen tai ylilyöntienkään vallassa alittaa.
Kannustamisen laantumiseen voi vaikuttaa myös se, että välillä yhtä chänttiä saatetaan jauhaa putkeen Liigan mainoskatkoon asti eli tehokasta peliaikaa jotain seitsemän minuuttia pelikatkoineen tai joskus jopa puolet erästä. Se puuduttaa välillä itseäkin. Toki toistolla on ihan tärkeä tarkoitus, mutta itse näkisin optimaalisempana hieman lyhempiä jaksoja yhden chäntin jauhamisessa. Esimerkiksi jotain 3-4 minuutin luokkaa ja sitten uutta chänttiä vaan tulille. Niitä on onneksi olemassa paljon ja hyviä.
Rumpaleille pitää antaa kiitosta tästä syksystä, että sellaisissa chänteissä, joissa taputus vaihtuu harvasta tiheään, tiheä taputus on monesti jatkunut, kun Ilves on saanut pidettyä paineen hyökkäysalueella. Ei olla siis toistettu chänttiä orjallisesti jonkin kaavan mukaan, vaan on käytetty hyvin pelisilmää kaukalon tapahtumien suhteen. Tuohon on muidenkin katsomolohkojen helpompi lähteä mukaan ja silloin hallissa on vieläkin loistavampi tunnelma.