Vs: Sjöblomin esisopimuksen purkaminen
Taustaa
Yhtenä Ilves-Hockey Oy:n tiedotustoiminnan periaatteena on tiedottaa vain silloin kun yhtiöllä aidosti on tiedotettavaa. Uutta tiedotettavaa ei nytkään ole, mutta monacolaisen liikemies Marko Sjöblomin toiminta mediassa viime aikoina edellyttää tämän vastineen antamista. Henkilökohtaisuuksien käsittely mediassa ei ole hyvän suomalaisen liiketoimintatavan mukaista, minkä lisäksi mediasta, pelaajayhteyksistä ja faniyhteyksistä poissa pysymisestä oli erikseen tehty herrasmiessopimus Sjöblomin kanssa. Sjöblom on nyt kuitenkin yksipuolisesti purkanut tuon erikseen esillä olleen herrasmiessopimuksen, joten se ei myöskään Ilves-Hockey Oy:tä tai herjattuja yksityishenkilöitä enää sido.
Jo ensimmäisessä kappaleessa täydellinen paradoksi, yhtiö tiedottaa silloin kun sillä on tiedotettavaa mutta nyt ei ole mitään tiedotettavaa. Tiedotamme silti.
Media-alan ja tiedostusalan opinnäytteissa varmasti analysoidaan tätä usein vielä tulevaisuudessakin.
Peruuntunut yrityskauppajärjestely
Sjöblomin ja Vincent Manngardin välisestä Ilves-Hockey Oy:n enemmistöosakkuutta koskevan suunnitellun kaupan peruuntumisesta tuli julkinen keskustelu sen myötä, ettei Sjöblom suostunut yhtiön pyynnöistä huolimatta laatimaan 14.10.2013 yhteistä tiedotetta asiasta. Pyrkimyksenämme oli silloin tiedottaa kaikkien osapuolten ja ulkopuolistenkin kannalta rehti ja reilu yhdessä todettu tosiasia, että yrityskauppa ei toteudu, jolloin itse kukin olisi saanut ilmaista oman pettymyksensä tämän tosiasian suhteen. Paitsi ettei tämä Sjöblomille sopinut, alkoi hänen taholtaan lisäksi tarpeeton yhtiön ja eri henkilöiden tahraaminen julkisuudessa. Lisäksi Sjöblom jatkoi suoraa yhteydenpitoaan Ilveksen avainpelaajiin ja faniryhmien avainhenkilöihin, erityisesti yllyttämällä viimeksimainittuja toimimaan asiassa Sjöblomin hyväksi mahdollisimman laajalla rintamalla.
Viitataan 14.10.2013 ulos tulleeseen tiedotteeseen jossa on ollut valheellinen nimilista. Sitä hallitus ei kommentoi tiedotteessaan. Ei ihme että Marko ei tälläiseen tiedotteen laatimiseen halunnut osallistua
Muutama sana ajan kulumisesta
Sjöblomilla oli riittävästi aikaa osakekaupan toteuttamiseen, koska neuvottelujen alkamisesta oli niiden päättyessä kulunut 10 kuukautta. Kaupat oli määrä tehdä maaliskuussa 2013 ja määräaika venyi aina kuukauden tai kaksi kerrallaan edemmäs. Jokainen määräajan siirtyminen johtui yksinomaan Sjöblomista eikä ainuttakaan kertaa yhtiöstä tai Manngardista. Kun viimeisinkin takaraja 31.5.2013 tuli täyteen eikä yhtiössä oltu voitu järjestelyn keskeneräisyyden vuoksi tehdä mitään välttämättömiäkään kehitystoimia (kuten urheilutoimenjohtajan nimittäminen), päätti Manngard pyrkiä järjestelyn kaupallisten ehtojen ja toteutusaikataulun lukkoon lyömiseen erillisellä esisopimuksella. Tarkoitus oli esisopimuksella myös nopeuttaa Sjöblomin etenemistä kaupan toteutumisessa. Tuo esisopimus allekirjoitettiin heinäkuun 2013 lopulla ja sen erääntymispäivä oli 31.1.2014. Julkisuudessa Sjöblom on ilmoittanut olleensa valmis sijoittamaan varoja myös suoraan Ilvekseen. Kuitenkaan hän ei missään vaiheessa ole ilmoittanut halustaan merkitä osakkeita osakeannissa, ei ole vastannut varsinaisesti mitään hallituksen tiedusteluihin asiassa tai muullakaan tavoin ilmaissut valmiuttaan sijoittaa Ilvekseen. Hallituksen näkökulmasta Sjöblomin väite ei siten pidä paikkaansa.
Esisopimuksella oli tarkoitus nopeutaa Sjöblomia kaupan etenemisessä? Kerrottinko tämä Sjöblomille jos kerran erääntymispäivä on 31.1.2014. Jokainen ymmärtää silloin että kauppa tehdään todennäköisesti 31.1.2014 läheisyydessä, ei lokakuussa 2013. Täysin ihmeellinen perustelu, ei uppoa. Miten kauppaa voidaan nopeuttaa sopimuksella jonka erääntyminen laitetaan 31.1.2014 asti?
Sjöblom Ilveksen operatiivisessa johdossa
Esisopimus oikeutti Sjöblomin toimimaan heti myös Ilves-Hockey Oy:n operatiivisessa johdossa hallituksen ja toimitusjohtajan ohella. Yhtiön hallitus hyvässä uskossa yksimielisesti hyväksyi myös tuon kohdan esisopimuksesta. Jälkeenpäin kritisoituna tuo päätös oli hallituksen karkein virhe koko prosessin aikana. Sjöblom alkoi heti alusta alkaen toimia Ilves-Hockey Oy:ssä kyseenalaisin tavoin. Hän ei ollut kiinnostunut kuuntelemaan muita henkilöitä, ei kysynyt keneltäkään hyväksyntää toimilleen, ei raportoinut tekemisistään tai tekemättä jättämisistään kenellekään ja päivä päivältä aiheutti yhä enemmän sekaannuksia ja hämmennystä kaikkialla Ilveksessä ja sen ympärillä. Muutamasta seuraavasta esimerkistä jokainen voi päätellä Sjöblomin toimintatapoja.
1. Kohtutut mainoskampanjat ovat siis aiheuttaneet taustalla pahaa verta, julkisuudessa ja fanien keskuudessa lähinnä kiitelty Ipan profiilin nostoa. Toki hallitustahan tässä on nuoleskeltava, muista viis. Hallitus kertoo toki ylimalkaisesti että "nuoremmissa kannatuspiireissä" mainokset otettiin vastaan positiivisesti mutta nuorista viis, vanhoja jäärien pientä piiriähän tässä huomioitava. Miten hallitus on mitannut tätä nuoret vs. vanhat asetelmaa? Itse en ainakaan kuulu ryhmään nuoret enkä koe Ilveksen kärsineen mainoksista mitenkään.
Kauhistellaan että kampajat maksoi Ilves. Eikö tämä ole itsestään selvää seura maksaa omat mainoskampanjansa?
2. Vakava työsyrjintä. Eli 2,5kk aikana Sjöblom joka toisaalta ei osallstunut hallituksen mielestä mihinkään (lue pumpannut rahaa firmaan vastikkeetta) hän kuitenkin aiheutti vakavan työsyrjinnän josta OLISI tullut Ilvekselle "seuraamukset jotka ovat rahallisestikin olleet huomattavat". Huomatkaa konditionaali, tätä on täysin mahdotonta todentaa missään ja arvio rahasummasta täysin tuulesta temmattu. Todellisuudessa Ipan pöhöttyneessä toimistossa on siis joku ollut Markon kanssa eri mieltä kun tämä on tuonut taloon uusia toimintatapoja. Tätä tapahtuu kaikissa organisaatioissa joihin uusi johto astelee sisään, yleensä vielä niin että muutama henkilö saa etsiä haasteita muualta. Ei siinä auta edes itku työterveydessä tai vanhalle johdolle kuten tässä tapauksessa on auttanut.
3. 3000 eur summa on Ilveksen viimevuosin talouskurimuksessa aivan naurettava summa. Hyvä että kärkäs vanha johto on muistanut tätä vahtia, vuotuiset yli 500k tappiot eivät ole toimenpiteitä aiheuttaneet. Hiustenhalkomista tämän kokoluokan kokonaisuudessa.
4. Estänyt maksuja yhteistyökumppaneille ja hallitus joutunut tyynnyttelemään yhteistyötahoja (Lue Marko puuttui vuosikausia jatkuneeseen hyväveliverkostin etupiirilleen jakamiin Ilvekselle epäedullisiin soppareihin, esim Kainu ja Jösse. Tottakai hallitus tästä hätääntyi ja nerokkaasti kääntää asian päälaelleen)
5. Sjöblom on siis hallituksenkin mielestä kertonut mediassa osallistuneensa menestyksekkäästi myyntityöhön mutta samalla ylpeilleensä ettei edes käy Ipa klubilla tapaamassa yhteistyötahoja. Nämä jo vähän poissulkevat toisensa. Missä Marko on muuten tarkalleen kehunut hoitaneensa myyntityötä menestyksekkäästi? Taisi jossain nimenomaisesti kertoa että myynti on ollut myös toimivan organisaation vastuulla ja hän on keskittynyt sen sijaan tutkimaan Ilveksen taustoja sekä suorittanut siinä sivussa joitakin operatiivisia toimintoja.
6. Mitään esimerkkiä ei kuitenkaan käytännössä anneta
7. Eli Marko on ollut vanhan liiton strategista eri mieltä ja vanhat ukot eivät ole sitä sulattaneet. Ovat pitäneet vallasta vielä kiinni niin kauan kuin mahdollista ja asettuneet poikketeloin jokaisen uudistuksen kanssa.
Due diligence (DD)
Esisopimuksen mukaan Sjöblomilla oli pääsy kaikkeen tietoon, materiaaliin ja kaikkiin muihinkin dokumentteihin Ilves-Hockey Oy:ssä. Omien sanojensa mukaan hän teki DD-prosessia. Pian ”DD-prosessin” alkamisen jälkeen kuitenkin kävi ilmi, että paitsi että häneltä itseltään puuttui täysin kompetenssi mihinkään DD-prosessiin, hän ei ainakaan havaittavasti käyttänyt apunaan ketään asiantuntijoita. Myöskään yhtiön oman KHT-tilintarkastajan apu ei sanottavasti kiinnostanut Sjöblomia, vaikka tämän asiantuntijan käyttö ei olisi aiheuttanut hänelle edes kustannuksia. Kun Sjöblomia TV-haastateltiin Hakametsän lipputoimiston edessä 15.10., hän kertoi täsmällisesti antaneensa 100 000 euroa Ilvekselle. Kun tämä julkisuudessa perättömänä tietona kiistettiin, muutti Sjöblom tämän tarinansa sellaiseksi, että tarkka summa onkin 88 000 euroa, ja se on kulunut häneltä DD:n kustannuksiin eli ulkopuolisten palkkioihin. Siis sellaisten ulkopuolisten, joita kukaan ei milloinkaan DD-prosessissa havainnut. Jokainen asiantuntija lisäksi tietää, että Ilves-Hockey Oy:n kokoisessa yhtiössä täydellinen talouden ja hallinnon DD ei maksa 88 000 euroa, vaan pienen murto-osan tästä, eikä se kestä kahta kuukautta, vaan paremminkin pari viikkoa sivutoimena tehtynä. Tehtyään DD:ta kaksi kuukautta Sjöblom ilmoitti saaneensa siitä kolmasosan tehdyksi, eli loppuosan tekemiseen oli kulumassa koko 6 kuukauden esisopimusjakso. Erityisenä yksityiskohtana Sjöblom ilmoitti päässeensä DD:ssä päivämäärään 1.12.2012 saakka, mikä asiantuntijapiireissä aiheutti lähinnä huvittuneisuutta.
Tarpeetonta henkilökohtaista haukkumista jossa esim. kerrotaan ettei Sjöblom ole pätevä DD:n tekemiseen. Ilveksen johdon track rekordilla ei kannattaisi lähteä arvostelemaan muiden johtamis/liikemiestaitoja.
Saivartelua puutua siihen että jos Sjöblom sanoo haastattelussa summan noin 100k ja se onkin 88k että tässä olisi jotain vilunkia
Viittaavat asiantuntijapiireihin DD:n osalta ja kahden viikon kestoon. Ovat siis oikeasti sitä mieletä että Ilves Hockeyn ja Ryn ja yhteistyökumppandein sopimukset jne on setvittävissä kahdessa viikossa
Hallituksen mitta tuli täyteen
Esisopimuksen yhtenä tarkoituksena oli nopeuttaa osakekaupan toteutumista. Esisopimuksen allekirjoittamisen jälkeen eteneminen kuitenkin päinvastoin hidastui entisestään. Lokakuun 2013 alkuun tultaessa Ilveksen hallitus oli tilanteessa, jossa olisi vielä 4 seuraavaa kuukautta pitänyt jäädyttää kaikki Ilveksen kehitystoimet omistusjärjestelyä odotellessa ja samalla jatkaa Sjöblomin perässä oikomassa hänen eri puolilla tehokkaasti nostattamiaan pienempiä tai suurempia kriisejä. Koska Ilveksen hallituksen kaikki jäsenet toimivat tässä tehtävässään sivutoimisesti, ei prosessin jatkamista samalla rakenteella voitu enää pitää kohtuullisena tai edes mahdollisena. Osakeyhtiön hallituksen asiana ei ole valita omistajia eivätkä omistajat ole vastuussa hallitukselle, mutta koska esisopimus oli ainoa poikkeama suhteessa normaaliin liiketoimintaan, hallitus yksimielisesti päätti suositella Manngardille esisopimuksen purkamista, mikä tehtiinkin 14.10. 2013 ja tiedotettiin julkisuuteen samana päivänä. Hallitus ei siten ottanut kantaa kauppajärjestelyyn tai omistajiin sinänsä, mutta halusi esisopimuksen pois haittaamasta normaalia työntekoa ja kipeästi tarvittuja kehitystoimia yhtiössä. Manngard suostui heti esisopimuksen purkamiseen.
Hallitus on tässä päättänyt valita omistajan, taas kerran. Miettikää nyt oikeasti sieluissanne että onko sattumaa että sekä Meskasen että Sjöblomin Ilveksen osto menee puihin? Meskasen uhrattua omaa rahaa reilusti olisi hallituksen mielestä Sjöblominkin syytä astua samaan miinaan. Siis oikeasti, onko Ipalla nyt tosiaan niin huono tuuri että kaksi liikemiestä haluaa ostaa seuran ja molemmat osoittautuvat aivan viimemetreillä mädiksi omenoiksi kun huomioidaan seurassa 20 vuotta vallinnut brezneviläisyyden kulttuuri.
Aamulehti 2.11.2013
Lauantaina 2.11.2013 Sjöblom nimesi Aamulehden artikkelissa suoraan viisi henkilöä, jotka hänen mukaansa olisivat hankkineet itselleen epäoikeudenmukaista taloudellista hyötyä yhtiön kustannuksella. Kun noista viidestä henkilöstä kolme muodostavat Ilves-Hockey Oy:n hallituksen, toteamme tässä, että hallituksen jäsenyys perustuu vapaaehtoisuuteen. Siitä ei makseta kokous- tai muita palkkioita, eikä edes puhelinkuluja tai matkakorvauksia. Hallituksen jäsenten ”etuutena” on klubikortti, koska yhtiön etu edellyttää esiintymistä Ilves-Klubilla ottelutapahtumien yhteydessä tärkeimpien kumppani- ja sponsorisuhteiden ylläpitämiseksi ja lujittamiseksi. Tämä kuuluu jokaisen liigaseuran vastuuhenkilöiden toimenkuvaan. Hallituksen jäsenillä ei ole yhtiön kustantamaa kausikorttia eivätkä he nauti mitään muutakaan suoraa tai välillistä taloudellista hyötyä yhtiöstä. Hallituksen tai yhtiön KHT-tilintarkastajan Hannu Pellisen tiedossa ei ole muidenkaan henkilöiden osalta mitään tietoa Sjöblomin väittämistä väärinkäytöksistä.
Taloudelliset kytkökset Ilveksen hallituksen ja sen lähipiirin välillä ovat kaikille täysin selviä. Hassua että niitä yritetään siivota tiskin alle ja kiistää sillä että hallituksen kuulumisesta ei makseta mitään. Ei makseta tosiaan suoraan seuran toimesta mutta muuta kautta rahaa sitten tuleekin.
Mihin Sjöblom oikein pyrkii?
Tämä on suuri arvoitus. Jos hän aidosti haluaa ostaa Ilves-Hockey Oy:n osakkeita, tulisi hänen pyrkiä ostamaan ne niiltä, jotka niitä omistavat, ei Ilveksen pelaajilta tai faneilta. Nyt hän on päinvastoin yhtiötä, sen hallitusta ja muita henkilöitä perusteettomasti solvaamalla aiheuttanut negatiivisia asenteita sillä taholla, joka omistaa yhtiön osake-enemmistön. Sjöblomin toiminta on ainutlaatuista suomalaisessa urheiluhistoriassa, ja se toivottavasti tarjoaa vielä hyviä aihemäärittelyitä erilaisten media-alan oppilaitosten opinnäytetöihin. Hallituksella on epäilyksensä ja teoriansa hänen toimiensa tarkoitusperistä, mutta koska niitä on mahdoton sitovasti todistaa pelkillä aihetodisteilla, niin on parempi jättää spekulointi muille tahoille. Kun henkilö on ostamassa yritystä ja on tehnyt sen ostamisesta esisopimuksen kiinteillä ehdoilla ja hinnoilla, on ostajaehdokkaan intressissä yleensä yrittää kohottaa nostettavan yrityksen arvoa ja imagoa. Sjöblom menetteli täysin päinvastaisesti. Iltalehdelle ja Aamulehdelle antamissaan haastatteluissa hän pyrki antamaan ikävän ja sekavan kuvan Ilveksen tilanteesta ja myös tällä tavalla alentamaan yhtiön arvoa. Ilveksen halventaminen on ymmärrettävissä vain sillä perusteella, että Sjöblom ei aikonutkaan noudattaa esisopimuksen ehtoja ja hintoja.
Koko kappale täysin ihmeellistä epätarkkojen syytösten esittämistä. Koko kappaleen kruunaa lause "kohottaa nostettavan yrityksen arvoa ja imagoa". Ennen 14.10 tiedotetta Ipan imago oli parempi kuin kertaakaan viimeiseen 10 vuoteen(tästä ovat varmaan samaa mieltä jopa Sjöblomin vastustajat) joten täydellistä kukkua koko lause.
Mitä seuraavaksi?
Hallitus pyrki 14.10. 2013 annetulla tiedotteella normalisoimaan arkisen työnteon toimistossa, Hakametsässä ja muualla yhtiön ympärillä. Tiedote koettiin liian yleisluontoiseksi, koska faneilla ja yhteistyökumppaneilla on aina ymmärrettävästi erittäin syvä halu lisätietoon Ilveksestä. Kun Sjöblom vielä lähti aktiiviseen yllytystoimintaansa ja perusteettomaan loanheittoon, ei pyrkimyksenä ollut työrauhan aikaansaaminen ole ollenkaan toteutunut. Päinvastoin, Ilvekselle on aiheutunut huomattavaa lisävahinkoa viimeaikaisesta negatiivisesta uutisoinnista. Lähiajan suunnitelmissa oli 14.10 tietynlaisen Strategiaryhmästruktuurin perustaminen ja toisaalta Manngardin toimeksiantama hänen enemmistöomistuksensa muuntaminen ensiksi vähemmistötasolle ja sittemmin vielä alemmas mahdollisesti aina nollaan saakka. Näihin toimiin päästään kuitenkin pureutumaan käytettävissä olevin vapaaehtoisvoimin vasta marraskuussa pidettävän varsinaisen yhtiökokouksen jälkeen.
Mietitäänpä taas. Markolle ilmoitetaan paperilla kaupan peruuntumisesta eikä Vince vastaa edes puhelimeen eikä seurasta irtoa mitään tietoa muuta kuin väärennetty nimilista. Mitä vaihtoehtoja Sjöblomilla on? Kertoa medialla asiat niin kuin ne ovat vai astua itsekkin vaikenemisen kulttuuriin?
Ilves-Hockeyssä katsotaan nyt eteenpäin
Ilves-Hockey Oy:n hallitus sekä koko organisaatio katsovat nyt eteenpäin ja pyrkivät tekemään ratkaisuja, jotka ovat Ilveksen parhaaksi tulevaisuudessa. Hallitus ei enää aio kommentoida millään tavalla julkisuudessa asiasta esitettyjä väitteitä. Hallitus seuraa kuitenkin tarkoin medioita ja ryhtyy tarvittaviin toimiin, mikäli Ilveksen nykyisistä tai entisistä toimijoista tai Ilvekselle tärkeiden sidosryhmien toimijoista esitetään julkisuudessa perättömiä mustamaalaavia väitteitä. Vincent Manngard tulee tiedottamaan erikseen omalta osaltaan Ilves-Hockey Oy:n talouden tasapainottamiseen liittyviä asioita.
Vaikuttaa selkeältä tulevaisuuden suunnitelmalta. Ihan kuten vanhaan hyvään aikaan.. Ilves kannattajat ovat kyllä saanet arvoisensa seurajohdon kun seisovat vieläkin 20 vuoden jälkeen tämän puuhasteluporukan takana.