Tamperelaisen kiekkomiehen pelaajaura päättyi 34-vuotiaana aivotärähdysten takia. Hän pitää pelaamista edelleen hienoimpana hommana jääkiekossa. Koskela kertoo myös taianomaisesta ottelusta, jossa hän viimeisteli tehot 6+5.
www.aamulehti.fi
Viittiikö joku kopioida uutisen tähän?
Tiivistelmä:
Koskelaa kiinnostavat sekä isot linjat että arjen yksityiskohdat. Hän korostaa työmoraalin merkitystä.
Ahkeruus on avainsana myös kykyjenetsijälle tai urheilujohtajalle.
– Työmoraalilla voi pienentää riskiä, että uuden pelaajan kohdalla tulisi ikäviä yllätyksiä. Jos näet pelaajan 20 kertaa, se on ihan eri asia kuin 5 kertaa.
– Pelaajan tarkkaileminen ei ole sitä, että pyörit kahvikuppi kädessä hallilla ja tapaat tuttuja. Vaivaa pitää nähdä.
Kaikkien Ilveksen pelaajien vahvuudet ja heikkoudet on skoutattu tarkkaan ennen hankintaa. Ilveksen uuteen - Koskelan sanoin "kristallinkirkkaaseen" - strategiaan kuuluu, että joukkuetta kokoavat yhdessä Koskela & Jalo & Seppä. Valmennus ei ole mukana joukkueen kokoamisessa, eikä Koskela puutu valmentamiseen.
– Uskon, että valmennuksen on helpompi kehittää pelaajia, jotka eivät ole heidän valitsemiaan. Näin jokainen pelaaja lähtee samalta linjalta ja kaikki ovat organisaation näköisiä pelaajia.
Aamulehden mukaan "Ilveksen johto haluaa luoda seuralle tietynlaisen identiteetin ja toimintakulttuurin, joihin sitten valitaan sopivat työntekijät. Siinä järjestyksessä."
Ilvesläisessä peli-identiteetissä halutaan korostaa luisteluvoimaa ja työteliäisyyttä, joka tasolla.
– Ilves haluaa puskee peliin tempoa. Emme halua olla takaperin luisteleva joukkue, joka yrittää hidastaa peliä.
– Joukkue voi pelata nopeasti ja kontrolloidusti. En siis näe siinä ristiriitaa.
Koskela näki Tampere Cupissa Ilvekseltä juuri sitä, mitä joukkueelta haluaakin nähdä: luisteluvoimaa, pelille heittäytymistä ja aktiivisuutta. Yksittäisistä pelaajista hän nosti esiin Maccellin.
– Oli ilo nähdä, että hän pelasi vahvuuksillaan. Emme aio kahlita häntä.
Aamulehden mukaan "Koskela voisi varmasti pitää Maccellista tai kenestä tahansa Ilves-kiekkoilijasta tunnin monologin, jonka aikana pelaajan fyysiset, tekniset, taktiset ja henkiset ominaisuudet tulisivat perin pohjin perattua."
– Ilveksessä on lupa tehdä virheitä, mutta ei ole lupaa olla passiivinen. Se on iso arvo meillä.
– Jos nuori pelaaja ei ikinä tee virheitä, niin hän ei ole osallistunut peliin. Uhkarohkeus ja rohkeus ovat toki eri asioita.
Koskela haluaa varmistaa, että varsinkin nuorten pelaajien kohdalla toimitaan pitkällä tähtäimellä.
Koskela voi hyödyntää pelaajien arviointiosaamistaan urheilujohtajan työssä. Kykyjenetsijänä hän piti tärkeänä pelaajien kehonkieltä eri tilanteissa, ja sitä kautta pelaajan luonteen analysointia.
Aamulehden mukaan "urheilujohtajana keskustelun merkitys korostuu oli kyse sitten uudenlaisen kulttuurin juurruttamisesta seuraan tai yksittäisen pelaajan polusta kohti huippua. "