Vs: Tuomas Tuokkola Ilvekseen kahden vuoden sopimuksella
Tarinankertoja sanoi:
"meillä valmentaja valitsee pelaajat, Hade toimii siinä sitten apupoikana" Jösse 2008
Eli mikään ei muutu. Mitenkäs tolla tavalla on menestytty?
Onko tämä tulkittava niin, että mielestäsi päätösvalta pitäisi antaa Pajuojalle?
Ihannetilanne olisi sellainen, että hallitus tekee isot linjaukset - muiden muassa pelifilosofisen linjauksen -, urheilutoimenjohtaja siirtää tuon linjauksen käytäntöön valitsemalla mielestään parhaan pelitavan ja pestaa sitten mielestään sopivimman ja riittävän sitoutuneen valmentajan tuota pelitapaa toteuttamaan. Valmentaja päättäisi tietenkin taktiikasta ja kokoonpanosta. Joukkueen urheilutoimenjohtaja ja valmentaja kokoaisivat yhdessä toimitusjohtajan tarjoaman taloudellisen raamin puitteissa.
Mutta missään suomalaisessa palloilujoukkueessa ei ole saavutettu tällaista ihannetilaa, sikäli kuin olen asioista tietoinen.
Suurin heikkous on tietenkin seurojen ylin johto eli hallitus. Viime
Urheilusanomissa oli tästä ilmiöstä informatiivinen artikkeli. Seurojen hallituksissa ei löydy jääkiekkotietämystä, ja vaikka löytyisikin (Blues), se ei vielä takaa mitään, jos urheilubisnes ei ole hallussa. Tavataan sanoa, että liigajoukkuetta pitäisi johtaa kuin mitä tahansa yritystä, mutta se ei pidä täysin paikkaansa. Urheilubisneksessä on omat erityispiirteensä, mitä osoittaa sekin, että menestyneimmät seurapomot ovat nimen omaan hokiäijiä eivätkä muussa liike-elämässä meritoituneita ammattilaisia.
Parhaita tuloksia on Liigassa ja SM-liigassa saavutettu erilaisilla välimalleilla. JyP siis noudattaa nykyään mallia, jossa urheilupuoli on täysin urheilutoimenjohtaja Holtarin hallussa. Tapparassa ja Kärpissä asioista (sekä joukkue että valmentaja) päättää toimitusjohtaja. HPK:n menestysvuosina puheenjohtaja Harri Lintumäki veteli kaikista naruista. TPS:n suuruuden vuosina puheenjohtaja Hannu Ansas hoiti talouteen liittyvät asiat, mutta sekaantui voimakkaasti myös pelaajahankintoihin. Valmentajilla (Jortikka ja Jursinov) oli kuitenkin paljon päätösvaltaa urheilupuolella. Käytännössä Turussa vallitsi kuitenkin Ansaksen diktatuuri. SaiPassa tj Kallioniemi hoitaa talouden, urheilutoimenjohtaja Tuomenoksa pelaajatarkkailun ja joukkue kootaan pitkälti valmentaja Tirkkosen mielen mukaan.
Kuten edellisessä viestissä totesin, Ilveksen tilanne on täysin kestämätön, kun keskeisen toimijan eli urheilutoimenjohtaja Pajuojan väit ovat olleet kireät niin toimitusjohtajaan kuin valmentajaankin. Olisi sulaa mielettömyyttä antaa Pajuojalle minkäänlaista valtaa ensi kauden joukkueen kokoamisessa. Hän ei ole tehtäviensä tasalla.