Hienoa, että Johanna Siira jatkaa ja myös Makkosen kaksoset ovat todistetusti liigatasoisia pelaajia. Ottaen huomioon Naisten Liigan tilanteen ja useiden kärkipelaajien siirrot ulkomaille, Ilves on pystynyt pitämään joukkueen rungon yllättävänkin hyvin kasassa. Ydinryhmä on pelannut muutenkin jo useamman vuoden yhdessä. Tärkeää jatkuvuuttakin siis löytyy, vaikka moni pelaaja ei olekaan Pirkanmaalta lähtöisin.
Toivottavasti oma pelaajatuotantokin palaa tulevaisuudessa takavuosien tasolle. Pirkanmaalla on toki kova kilpailu naisten eri palloilulajien välillä ja jääkiekko on tunnetusti tehnyt valitettavan vähän naisten ja tyttöjen sarjojen kehittämiseksi. En ihmettele yhtään, että tytöillä ja naisilla on matala kynnys päätyä muiden lajien pariin jopa Tampereen kaltaisessa perinteisessä jääkiekkokaupungissa. Kuten täällä foorumillakin saa toistuvasti huomata, edes Ilves-yhteisössä moni ei anna naisten joukkueelle minkäänlaista arvoa.
Naisten Liigan
harjoitusottelujen pelaajalistoihin on näköjään merkitty useita pelaajia, joiden jatkosopimuksia joukkue ei ole vielä tiedottanut. Voi olla, että osan sopimus on vielä julkaisematta tai sitten ainakin osa pelaajista antaa vielä näyttöjä tulevan kauden sopimuksen saadakseen. Minulla ei ole mitään sisäpiiritietoa, mutta joidenkin pelaajien kohdalla mahdollisen jatkosopimuksen tekoa saattaa viivyttää myös työ- ja opiskelukuvioiden varmistuminen tai pelipaikan etsiminen ulkomailta. Tämä on enemmän sellainen valistunut arvaus sarjan todellisuutta useamman kauden seuranneena.
Pelaajalistalta löytyy ainakin:
Neea Pohjamo (mv)
Tuuli Ollikainen
Veera Ollikainen
Jenna Lehtiniemi
Pinja Tenhunen
Linnea Melotindos
Aleksandra Nurminen
Fredrica Sundman
Kiia Narinen
Nanna Timonen
Viime kauden pelaajista tuosta puuttuu ainakin:
Anna Kilponen
Josefina Koskinen
Sanna Lehikoinen
Elli Pohjanaho
Venla Riipinen
Anniina Kaitala
Emma Katajamäki
Pienelle vastuulle jäänyt Charlotta Lundström on ilmeisesti palannut Raumalle, jossa Lukko palaa naisten jääkiekkoon Mestiksen puolella yhteistyössä PaRan kanssa.
Vaikka joukkueen sometileillä ei olekaan osunut silmiin tietoa, niin liiton tulospalvelusta löytyy tietoa Ilveksen
harjoitusotteluista. Neljä kotiottelua Tesomalla ja kolme vierasottelua Turussa, Espoossa ja Hämeenlinnassa. Samat liigajoukkueet kohdataan kotona ja vieraissa. Sen lisäksi Suomessa käy pelaamassa kanadalainen yliopistojoukkue Regina Cougars, joka on varmasti mielenkiintoinen vastus.
la 10.8.2024 klo 13.20 TPS–Ilves, Kupittaa
su 11.8.2024 klo 15.00 Ilves–TPS, Tesoma 1
pe 16.8.2024 klo 19.00 Ilves–Regina Cougars, Tesoma 1
la 17.8.2024 klo 16.15 Ilves–K-Espoo, Tesoma 1
su 18.8.2024 klo 13.15 K-Espoo–Ilves, Tapiola 2
la 24.8.2024 klo 14.00 HPK–Ilves, Hämeenlinna
su 25.8.2024 klo 14.00 Ilves–HPK, Tesoma 1
Aiemmin tännekin linkitettyjen kausikorttien tarjoushinnat ovat voimassa vielä 15.8. asti. Tarjoukset kannattaa luonnollisesti hyödyntää ja siten tukea samalla naisten joukkuetta.
Naisten Liigan otteluohjelmakin on ollut tiedossa jo hyvän aikaa ja
tulospalvelusta voi käydä kirjaamassa ottelut omaan kalenteriinsa.
Runkosarja alkaa perinteisellä avausviikonlopulla, joka kokoaa sarjan kaikki joukkueet tänä vuonna Turkuun 6.-8.9.2024. Suurin osa otteluista pelataan Artukaisten siilossa. Ilmeisesti yksi ottelu pelataan Kupittaalla, jotta kaikki lauantaina ottelut ehditään pelata järkevästi. Ilveksen ottelut pelataan lauantaina sekä sunnuntaina ja vastassa on heti tälläkin kaudella sarjan kärkipäähän ennakoidut K-Espoo (la 7.9 klo 10.30) ja KalPa (su 8.9. klo 16.30). Seuraavana viikonloppuna Ilves matkaa Ouluun ja Rovaniemelle. Kotiavaus on edessä lopulta la 21.9. Kalpaa vastaan ja seuraavana päivänä vieraaksi saapuu Team Kuortane.
Kalentereihin kannattaa kirjoittaa isoilla kirjaimilla la 25.1.2025. Ilves ja HIFK pelaavat silloin Nokia Areenassa klo 12.30 ennen klo 17.00 alkavaa miesten SM-liigan ottelua Ilves–TPS. Tämä on hienoa edistystä ja juuri sitä, minkä perään minäkin olen huudellut jo vuosia. Valitettavasti tämänkin olisi voinut toteuttaa paljon paremmin. Ensinnäkin Ilveksen joukkueet kohtaavat eri seuran joukkueet. Jos molemmissa otteluissa olisi vastassa esimerkiksi HIFK tai TPS, olisi isompi todennäköisyys, että vierasjoukkueen kannattajat järjestäisivät matkan, jossa he olisivat kannustamassa myös naisten ottelussa. HIFK:n miesten joukkue pelaa samana päivänä Jyväskylässä klo 18.30. Onhan tuossa toki jonkinlainen mahdollisuus, että kamraatit kurvaavat Keski-Suomeen Tampereen kautta. Mielenkiintoista nähdä, onko areenassa naisten pelissä enemmän vieraskannattajia kuin Ilveksen kannattajia.
Toinen hölmö ratkaisu on otteluiden järjestys, joka jättänee naisten ottelun katsojamäärän todennäköisesti aika lähelle sitä, mitä se olisi Tesomallakin. Miesten SM-liigan ottelutapahtuman reunaehtojen vuoksi otteluiden väliin jää noin kaksi tuntia joutoaikaa, kun areena pitää tyhjentää jne. Jos miesten ottelu pelattaisiin ensiksi ja samalla lipulla voisi jäädä naisten otteluun, tuo jään huoltamiseen ja joukkueiden lämmittelyihin tarvittava aikamarginaali otteluiden välillä olisi huomattavasti pienempi. Käytännössä tuo olisi noin puolisen tuntia. HIFK järjesti naisten joukkueen liigaan palamisen jälkeen 18.1.2020 tuplapelit juuri noin päin ja klo 17.40 alkaneessa
naisten ottelussa oli katsojia silloin 1352. Ihan täysin pyyteettömästi ja naisten joukkuetta ajatellen HIFK:n miesten joukkuekaan ei pelannut klo 15.00 alkanutta ottelua Tapparaa vastaan, vaan vierasjoukkueen kannattajilla oli pelin jälkeen joku Helsingistä lähtevä risteily, jonne vieraskannattajien piti ehtiä suoraan ottelun jälkeen. Joka tapauksessa HIFK tajusi kuitenkin hyödyntää tuollaisen avautuneen mahdollisuuden ja 8200 miesten ottelun katsojasta jäi kuitenkin nelinumeroinen määrä katsomaan naisten ottelua.
Katsojamäärät ovat olleet joka kerta huomattavasti pienempiä mm. Espoossa, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa, kun tuplapelit on järjestetty niin päin, että ensiksi on naisten peli ja ennen samassa kaukalossa pelattavaa miesten peliä on parin tunnin joutoaika. Puhutaan edelleen marginaalisesta ryhmästä, joka lähtee erikseen katsomaan naisten ottelua tunteja ennen miesten ottelua, vaikka halli olisi sama ja ajatuksena olisi järjestää kahden ottelun tapahtuma. Käytännössä puhutaan pitkälti samoista katsojista, jotka käyvät jo nyt katsomassa otteluita Tesomalla. Jos otteluiden järjestys olisi päinvastainen, on huomattavasti isompi todennäköisyys, että naisten ottelua jää katsomaan sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät Tesomalla käy. He kun ovat silloin jo valmiiksi areenassa, jossa on juuri päättynyt miesten ottelu ja kynnys jäädä ihan mielenkiinnostakin katsomaan naisten peliä on huomattavasti pienempi. Aiemmin iltapäivällä alkavan miesten ottelun ympärille olisi mahdollista rakentaa jotain perhepeliteemaa tai yhteistyössä ryn kanssa jotain Yksi Rakkaus, Yksi seura -teemaa. Katsojat areenassa pitääkseen naisten ottelun yhteyteen voisi järjestää myös jotain miesten joukkueen pelaajien Meet & Greet -tapahtumaa, jonka ohessa voisi seurata myös naisten peliä. Vain mielikuvitus on rajana, jos on tahtoa.
Kun ottelu on vasta tammikuussa, niin ainakin periaatteessa miesten SM-liigajoukkueilla on vielä mahdollisuus tehdä melko pienellä eleellä kädenojennus ja iso palvelus naisten jääkiekolle. En kuitenkaan jaksa elätellä toiveita, että varsinkaan Ilves Hockey ymmärtäisi asian tärkeyttä ja jaksaisi nähdä yhtään ylimääräistä vaivaa sen eteen. Siellä toimistolla ajatellaan todennäköisesti asiaa jotenkin musiikkikonsertin tyylisesti, jossa illan pääesiintyjä on nousee estradille viimeisenä, eikä suinkaan kerää katsojia myös isoa massaa vähemmän kiinnostavan esiintyjän nostamiseksi parrasvaloihin. Viime helmikuun Koulukadun tapahtuma on varmaan viimeisin esimerkki naisten joukkueen toistuvasta laiminlyönnistä ja kuinka hienotkin mahdollisuudet jätetään järjestelmällisesti hyödyntämättä.