Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018
Aivan ensimmäiseksi. Itse en ole ollut vuosiin Ilves ry:n toiminnassa mukana ja en ole täten oikea henkilö kuvaamaan Ilves ry:n todellista tilaa. Kirjoitan vain mielipiteitäni. Yritän kuitenkin vastata perustelujen kera.
levokivi sanoi:
Edelleen väitän, että Ilveksellä on massoja ja lahjakkuuksiakin aivan toisen tason tuloksiin, mitä näiden nuorempien ikäluokkien osalta nyt näyttää. Kysymys on osaavista ja motivoituneista tekijöistä. Jos kuitenkin nimimerkki Kunto ja muut Ilveksen toiminnasta perillä olevat tahot vakuuttavat, että toiminta on hyvissä ja motivoituneissa Ilveshenkisissä käsissä, niin uskotaan.
Viitaten alkukirjoitukseen, minulla ei ole tietoa missä junioritoiminnan osalla mennään. Voi olla siis hyvinkin mahdollista, että Ilves ry:n valmennuksessa tehdään isojakin virheitä parhaillaan. En ole enää käynyt junnupeleissä, enkä siten tiedä näiden nuorempien ikäluokkien materiaaleista tai lahjakkuuksista. Viitannet nuoremmilla näihin F-D-junioreihin? En myöskään osaa sanoa, minkä tasoisia ovat nämä valmentajina suht nuoret Matti Kaipainen, Pasi Saarinen, Tuukka Poikonen, Tomi Pettinen, Jouni Lahtinen ja/tai Arto Tukio etc... Voin vain toivoa, että heillä on intohimoa kehittää ilvesläisiä pelaajia. Heistä moni on saanut junnuna erinomaista valmennusta aina Jukka Jalosesta Heikki Vesalaan.
Sen tiedän, että johtuen Ilveksen edustuksen pitkästä korpivaelluksesta, niin yhä useampi nuori Tampereella ja ympäristökunnissa on valinnut Tapparan. Kun massat pienenevät, niin pienenevät myöskin lahjakkuuksien määrät. Junioripeleissä varsinkin materiaalierot korostuvat, kun ratkotaan pisteitä ja sijoituksia.
levokivi sanoi:
Tätäkin keskustelua näyttäisi leimaavan tietynlainen menestyksen vähättely. Jos juniorijoukkueet ei menesty, niin se ohitetaan sillä, ettei joukkuemenestys ole tarkoituskaan vaan pelaajien kehittäminen. Toisaalta esitellään menneitä saavutuksia samaan tapaan kuin ylpeiltiin edustuksenkin vuosikymmenten takaisilla mestaruuksilla. On totta, että meidän juniorimylly tuotti vielä 1990 -luvulla syntyneiden ikäluokissa menestyviä pelaajia ja -joukkueita. Kysymys on kuitenkin nyt tulevaisuudesta eli 2000 -luvulla syntyneiden ikäluokista, joiden keskuudessa Ilves syystä jos toisestakin näyttää pudonneen kärkijoukkueiden kyydistä. Tappara esitteli juuri strategiaansa, minkä mukaan heidän tavoitteensa on olla kaudesta toiseen viiden parhaan seuran joukossa. Ilveksellä tekee tällä hetkellä tiukkaa olla 15 parhaan joukossa. Joukkueiden menestyskö ei ole tärkeä?
Missään tapauksessa en vähättele joukkueen tuloksia. Itsehän olen tästä aiheesta aloittanut jo pidemmän aikaa sitten.
Yksilön kehittämisestä vs joukkueen menestyksestä junioreissa. Ainakin aikoinaan kantavana valmennuksen tukipilarina Ilves ry:ssä oli se, että yksilön kehittäminen on tärkeämpää kuin joukkueen menestys. Pikkujunioreissa tämä tarkoitti sitä, että yksilötaitojen suhteen ei oiota. Toki jo pikkujunioreille voisi opettaa kyttäysjuttuja ja laidan kautta purkuja, mutta vaikka sillä saatettaisiin voittaa pelejä, niin se ei kehitä nuorta pelaajaa juuri mitenkään.
Huolimatta tästä filosofiasta, niin jokaista peliä lähdettiin voittamaan.
Kilpatasollakin (C-A) mielestäni tulee edelleen ajatella yksilön kautta. Päättyvällä kaudella oli tiedossa, että A:n pelaajamateriaali ei ole kovin kilpailukykyinen (ikävä sanoa näin). Jos oltaisiin tähdätty menestykseen A-nuorissa, niin tuolloin olisi varmasti peluutettu parhaita pelaajia A:ssa ja jätetty heiltä Liiga- tai Mestispelejä väliin. Kuitenkin kantavana ajatuksena oli peluuttaa nuorta siellä, missä se hänen kehitykselleen on eduksi. Haapanen, Ikonen, Koppanen ja Koivula olisivat varmuudella vieneet A-nuoret pudotuspeleihin. Tämä malli olisi mahdollistanut sen, että A-nuorista puolestaan olisi voitu siirtää useampikin pelaaja tuomaan sen tarvittavan pisteen, jonka avulla Ilveksen B:kin olisi päässyt pudotuspeleihin.
Mutta sitten se oleellinen tieto. Yksilötaitojen painotuksesta huolimatta uskon, että joka ikäluokassa pyritään voittamaan. Ei kai kukaan pelaaja tai valmentaja lähde häviämään yhtäkään peliä.
levokivi sanoi:
Tappara esitteli juuri strategiaansa, minkä mukaan heidän tavoitteensa on olla kaudesta toiseen viiden parhaan seuran joukossa. Ilveksellä tekee tällä hetkellä tiukkaa olla 15 parhaan joukossa. Joukkueiden menestyskö ei ole tärkeä? Miksi sitten Tappara esittelee tällaista strategiaa?...
On hyvä, että Tapparassa on herätty pitkän vaisun kauden jälkeen panostamaan junioritoimintaan. Ja tämä herääminen on tapahtunut jo jokin aika sitten. No sitten, mikäli hetkeksi menemme edustusjoukkueen menestykseen, niin muistutetaan, että Tappara nousi Suomen johtavaksi seuraksi miesten tasolla aikakaudella, jolloin heidän oma junioritoiminta oli heikohkoa tai korkeintaan keskitasoa. Eli mikäli Ilveksellä on tulossa heikompia aikoja junioritoiminnassa, niin se ei estä sitä, että edustus voisi pärjätä.
Tapparalaisena iskisinkin juuri nyt, kun Ilves on vaikeuksissa junioritoiminnassaan.
levokivi sanoi:
Menestys ja sarjataso on myös imagokysymys. Näin myös ihmettelen, jos Myrrä on vähätellyt pelien merkitystä muiden tapahtumien joukossa.
En näköjään vieläkään osaa tuoda Myrrän lausuntoa oikealla tavalla julki. Itse tulkitsen sen viestiksi pelaajille tyyliin "
Siellä Mestiksessä pelataan vain maksimissaan se 24 peliä ja sen jälkeen noustaan. Ja nuo 24 tapahtumaa on teidän 300 tapahtumassa kovin vähän. Kaikki muut tapahtumat ovat SM-tasoa". Sainkohan vieläkään viestiä oikein perille?
levokivi sanoi:
Kysymys on kuitenkin nyt tulevaisuudesta eli 2000 -luvulla syntyneiden ikäluokista, joiden keskuudessa Ilves syystä jos toisestakin näyttää pudonneen kärkijoukkueiden kyydistä.
Mielestäni syy-seuraus sille, että Ilveksessä näyttää juuri nyt synkemmältä junioritoiminnassa on selvä. Ja sen olen moneen kertaan toistanut. Omassa kirjoituksessani en pyrkinyt vakuuttelemaan, että kaikki on hyvin. Mielestäni toin siinä esille pari asiaa, joihin on jo puututtu ja lisäksi annoin muutaman lisäehdotuksenkin. Itse toivoin, että kirjoitukseni oli analysoiva ja rakentavakin. Ei näissä monissakaan kirjoituksissa kerrota, mitä Ilves ry:n pitäisi nyt tehdä.
Ilves toi loppukaudeksi B-junnuihin vahvistuksiakin, mutta se ei riittänyt. Lisäksi Ilves ry vaihtoi B:n valmentajaa heti kauden päätyttyä. Mielestäni tämä osoittaa, ettei B-junnujen putoamiseen suhtauduta välinpitämättömästi.
Käsitykseni mukaan Ilveksen uusi johto Risto Jalon johdolla tulee etsimään myös keinoja Ilves ry:n toiminnan vahvistamiseksi. Uusi johto sai paljon ajateltua enemmän työtä, kun he lähtivät pelastamaan Ilvestä. On mielestäni ymmärrettävää, että ensin on keskitytty siihen, että edustus pystyy selviytymään päivästä toiseen. Tammikuussa 2018 Jouko Myrrä aloitti Ilves Hockeyn valmennuspäällikkönä (tai näin hän itseään tituleerasi) ja valmennusvaliokunta toimii hänen johdollaan. Ja kolmas muutos on ollut nämä harjoitteluolosuhteiden takaaminen pidemmäksi aikaa. Varmasti muistattekin, että Ilves Honkalehdon aikana karsi kuluja tältä sektorilta.
Oma ehdotukseni oli se, että yhteistyötä pitää tiivistää sateenvarjon alla toimivien "pikkuseurojen" kanssa. Myyntityötä tulee tehdä, jotta lupaavia pelaajia saadaan näistä seuroista viimeistään Ilveksen C-junnuihin. Tapparassahan ollaan odotettu vesikielellä HC Nokian 03-syntyneitä, mutta nyt voi käydäkin niin, että HC Nokian lahjakkaat pojat jatkavat omana joukkueenaan C:ssäkin. Tämä esimerkkinä siitä, että aina siirtymisiä ei tapahdu, niin kuin iso seura tahtoo ja odottaa.
Kirjoituksessani pohdin myös sitä, että ovatko nuoret valmentajat oikeissa ikäluokissa valmentamassa. Käytöshäiriöihin peilaten muutoksia tulee tehdä.
Ehdotin myös muutoksia toimistolle, mutta meidän täytyy muistaa, että ihmiset ovat työsuhteissa, joita lait suojaavat. On tietenkin helppoa kritisoida, että muutoksia heti ja potkut kaikille, mutta realismi on muistettava.
Näen kaksi eri painopistettä, jotka tulee ratkaista. Miten olemassaolevista pelaajista saataisiin mahdollisimman hyviä (no kaikkihan tähän pyrkivät) sekä miten taataan jatkossa, että Ilves ry:n toimintaan ohjautuu mahdollisimman paljon nuoria (ja sitä kautta lahjakkuuksia)? Jos ei luistelukoulusta alkaen, niin sitten matkan varrella. Edustuksen menestys on yksi markkinointikeino.