ILVEKSEN ja haastajien A(u20)-,B(u18)-,C(u16)- juniorit

levokivi

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
806
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

LentsunIpa sanoi:
Kyllähän toi on syy ja seuraus siitä että Ipan A-junnut pelaa liigaa ja B-junnut pelaa A-junnuissa. Johonkinhan se gäppi tulee sitten.

B-ikäisistä ainoastaan Lassi Thomson pelasi A:ssa säännöllisesti. Miska Kukkonen olisi myös pelannut, mutta oli suurimman osan kaudesta sairastuvalla. Muutamassa pelissä oli lisäksi mukana Emil Rautiainen sekä Teemu Määttä, joka oli joissakin peleissä lähinnä kakkosmolarina.
Kaiken kaikkiaan Ilves käytti A:ssa varmaankin vähiten B-ikäisiä muihin seuroihin verrattuna. Sen sijaan A oli muihin verrattuna suhteellisen nuori joukkue koostuen pääosin ensimmäisen kauden (-99) A-ikäisistä.
B:ssä ja sitä nuoremmissa joukkueissa oli hyvin vähän pelaajia oman ikäluokan ulkopuolelta (ts. nuorempia).
 

Kunto

Luottopelaaja
Viestejä
1 607
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

levokivi sanoi:
Tilannetta on selitetty paljon IH Oy:n syyksi ja yleensäkin mm. pienentyneiden massojen aiheuttamaksi. Ilveksellä on kuitenkin niin paljon junioreja, että niistä saadaan edelleenkin menestyviä joukkueita, jos on osaavia ja motivoituneita tekijöitä.

Vaikka itse avasin tätä keskustelua muutama vuosi takaperin, kun harrastuksen aloittavat lapset yhä useammin valitsivat Tapparan Ilveksen sijaan, niin on syytä tarkastella asioita hieman ylätasollakin ennen kuin vaaditaan kaikille potkuja ja toiminnan täydellisen suunnan kääntämistä.

Ensinnäkin toistan pohjatietona sen, minkä olen useita kertoja tuonut esille. Tilastollisesti junnuikäluokasta 1-2 pelaajaa pääsee pelaamaan aikuisena Mestiksessä tai sitä korkeammalla tasolla. Toiseksi Ilves ry ei tavoittele junioreissa ensisijaisesti joukkuemenestystä, vaan yksilönkehitys on etusijalla. Toki kyseessä on joukkuepeli.

Tämä Ilves ry:n suunnilleen sama organisaatio on tuottanut poikkeuksellisen paljon pelaajia miesten tasolle, kun tarkastellaan viimeisiä vuosia. Nopeasti lueteltuna (joitakin nimiä varmaan unohtaen):
  • 95-ikäluokasta: Suomi, Meskanen, Antonen, Liuksiala
  • 96-ikäluokasta: Hintz
  • 97-ikäluokasta: Mattila Julius ja Jesper, Järvinen
  • 98-ikäluokasta: Välimäki, Koppanen, Koivula, Haapanen, Ikonen
  • 99-ikäluokasta: Heponiemi, Laaksonen
Jotain on siis tehty poikkeuksellisen hyvin. Neljällä näistä on jo NHL-sopimus ja on mahdollista, että lisää on tulossa. Lisäksi Suomi ja Meskanen ovat nousseet ensimmäistä kertaa maajoukkuerinkiin.

Kautta aikojen on junioreissa ikäluokkien tasot heitelleet. On tiedostettu tulevista hyvistä ikäluokista ja samoin on ollut aavistus, että tietyistä ikäluokista ei välttämättä tule aikuisten tasolle pelaajia. Tämä nyt realisoitunut tulos oli osittain näköpiirissä.

Minä pidin äärimmäisen luonnollisena sitä, että harrastuksen aloittavat lapset perheineen suuntasivat katseensa ennemmin Tapparan kuin Ilveksen suuntaan 2000-luvun edetessä. Tappara menestyi ja Ilves konttasi. Liigajoukkueen heikon urheilullisen menestyksen lisäksi seurajohto aiheutti useitakin kohuja. Tuo ei ollut vaikuttamatta. Imuvoiman kääntäminen takaisin Ilvekselle edulliseksi vaatii Ilves Hockey Oy:n puolelta pitkäjänteistä osaamista ja onnistumista. Kun seura on esiintynyt epäedullisessa valossa julkisuudessa +10 vuotta, niin vastapainoksi tarvittaneen useita vuosia, jotta mielikuva saadaan käännettyä.

Kun noin paljon on putkesta tullut hyviä pelaajia, niin silloin kaikki ei ole tietenkään pielessä. Kannattajien näkökulmasta Ilves pystyy olemaan omavarainen lähivuosina, kun näistä hyvistä ikäluokista pidetään kiinni. Jos muutamasta ikäluokasta ei nouse pelaajia, niin Mattilan veljesten paluu kahden vuoden päästä takaisin toteuttaisi hyvin Ilveksen julkaisemaa strategiaa.

Mitä sitten pitäisi tehdä toisin? Miten houkutella nuoria Ilveksen toimintaan? Maineen puhdistus ottanee kauan ja mitään nopeita vippaskonsteja tuskin on olemassa. Itse uskon, että yhä useammin lahjakkaat lapset jäävät oman kylän joukkueeseen ja pidemmäksi aikaa. Tällöin oleellista on, että Ilveksellä on kattavasti näitä sateenvarjonsa alla olevia seuroja. Yhteistyöhön tulee satsata ja huolehtia, että ympäristökunnissakin tiedetään kussakin ikäryhmässä vaadittavat taidot ja tarjota työvälineitä noiden taitojen saavuttamiseksi. Muistettava toki on, että siirtyessään Tampereelle pelaaja tekee seuravalintansa itsenäisesti. Yhteistyö ei takaa, että pelaaja siirtyy juuri Ilvekseen tai Tapparaan.

Luistelukoulut ovat tärkeässä asemessa, kun pelaajia saadaan seuran toimintaan mukaan. Ainakin ennen tämä puoli on ollut hyvällä tasolla. Harjoitteluolosuhteet käsittääkseni pitäisi olla riittävät varsinkin tämän uuden Kauppi Centerin myötä.

Henkilövalinnat avaintehtäviin lienevät keskiössä. Ilveksen toiminnassa on riittävästi nuoria valmentajia, joilla on lajitaustaakin, mutta kysymykseksi nousee, että ovatko valmentajat oikeissa ikäluokissa. Paljon kuulin tällä kaudella käytösongelmista ja tuolloin katseet kohdistuu myös valmennukseen. Murrosikäisen valmentaminen vaatii valmentajalta paljon psykologistakin silmää, jotta halutut opit saadaan vietyä läpi. Nähtäväksi jää myös, mitä muutoksia tarvitaan toimistolle.

Uskon, että Ilves Hockey tulee panostamaan junioritoimintaan toiseen malliin kuin edellinen johto. Varmaan saatattekin muistaa, että keväällä 2012 Jyrki Lumpeen porukalla oli visio ja toimintamalli junioritoiminnan uudistamiseksi. Itse en tätä nähnyt, mutta luotan Hannu Mattilan sanaan siitä, että malli oli lupaava. Uudella johdolla on ollut täysi työ, jotta se on pelastanut edustuskiekkoilua. Aikaresursseja junioritoiminnan suuntaan on varmaan ollut kuviteltua vähemmän.

Kun mietitään B:n tippumista, niin siihen Jouko Myrrä vastasikin hyvin. B-junioreilla on ensi kaudella 250-300 tapahtumaa. Mestispelejä on toivottavasti vain 24. Onko 24 peliä 300 tapahtumasta paljon? Se ei ole edes 10% tapahtumista. Eli sanoma on se, että kenenkään pelaajapolkua nuo 24 tapahtumaa ei tule tuhoamaan. Esimerkiksi Liigan parhaaksi pelaajaksi palkittu Antti Suomela pelasi tuossa iässä I-divisioonan pelejä.
 

Tarinankertoja

Luottopelaaja
Viestejä
3 449
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

Kunto sanoi:
Onko 24 peliä 300 tapahtumasta paljon? Se ei ole edes 10% tapahtumista.

Ei, mutta se on iso osa sitä imagoa, joka seuran junnutoiminnan tasosta viestitään. sikisi se on iso juttu. Ei se nykyisien pelaajien pelaajauraa tuhoa, mutta on omiaan vaikuttaan nuorempien muualta tulevien seuravalintaan.
 

Tervaskanto

Luottopelaaja
Viestejä
1 216
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

Mielestäni silläkin on oma vaikutuksensa että omat juniorit pärjää liigatasolla ja saavat siellä peliaikaa.
 

Kunto

Luottopelaaja
Viestejä
1 607
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

Tarinankertoja sanoi:
Kunto sanoi:
Onko 24 peliä 300 tapahtumasta paljon? Se ei ole edes 10% tapahtumista.

Ei, mutta se on iso osa sitä imagoa, joka seuran junnutoiminnan tasosta viestitään. sikisi se on iso juttu. Ei se nykyisien pelaajien pelaajauraa tuhoa, mutta on omiaan vaikuttaan nuorempien muualta tulevien seuravalintaan.

Pohjustin huonosti eli tuo perustelu oli siihen, että miksi oman tulevan B-juniorin ei tarvitse panikoitua ja siirtyä toiseen seuraan. Nythän on luonnollisesti isoa kuohuntaa ilmoilla, että muutamasta ikäluokasta tulisi joukkopako Tapparaan. Ja näin voi käydäkin. Tosin juniorimaailmassa kuohuntaa on aina silloin tällöin suuntaan tai toiseen.

Luonnollisesti Ilves pyrkii palaamaan SM-tasolle välittömästi. Myrrän sanoma oli se, että nuo 250-300 tapahtumaa järjestetään ”SM-tasoisesti”.
 

levokivi

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
806
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

Tätäkin keskustelua näyttäisi leimaavan tietynlainen menestyksen vähättely. Jos juniorijoukkueet ei menesty, niin se ohitetaan sillä, ettei joukkuemenestys ole tarkoituskaan vaan pelaajien kehittäminen. Toisaalta esitellään menneitä saavutuksia samaan tapaan kuin ylpeiltiin edustuksenkin vuosikymmenten takaisilla mestaruuksilla. On totta, että meidän juniorimylly tuotti vielä 1990 -luvulla syntyneiden ikäluokissa menestyviä pelaajia ja -joukkueita. Kysymys on kuitenkin nyt tulevaisuudesta eli 2000 -luvulla syntyneiden ikäluokista, joiden keskuudessa Ilves syystä jos toisestakin näyttää pudonneen kärkijoukkueiden kyydistä. Tappara esitteli juuri strategiaansa, minkä mukaan heidän tavoitteensa on olla kaudesta toiseen viiden parhaan seuran joukossa. Ilveksellä tekee tällä hetkellä tiukkaa olla 15 parhaan joukossa. Joukkueiden menestyskö ei ole tärkeä? Miksi sitten Tappara esittelee tällaista strategiaa? Mitä ajattelet pojat. Kyllä heille joka pelissä on voitto tärkeä, vaikka kuinka selittäisi, että tässä nyt vain kehitetään taitoja, vaikka pelataankin Suomi -sarjaa. Tuskin monikaan lahjakkuus pelailee Mestis -tasolla, jos esim. samalla paikkakunnalla on korkeamman tason joukkue ja sinne taidot riittäisivät. Pienemmillä paikkakunnilla olosuhteiden pakosta nuoremmat juniorit joutuvat tyytymään alempaan tasoon, mutta seura vaihtuu kun siihen edellytykset avautuvat. Menestys ja sarjataso on myös imagokysymys. Näin myös ihmettelen, jos Myrrä on vähätellyt pelien merkitystä muiden tapahtumien joukossa.
Edelleen väitän, että Ilveksellä on massoja ja lahjakkuuksiakin aivan toisen tason tuloksiin, mitä näiden nuorempien ikäluokkien osalta nyt näyttää. Kysymys on osaavista ja motivoituneista tekijöistä. Jos kuitenkin nimimerkki Kunto ja muut Ilveksen toiminnasta perillä olevat tahot vakuuttavat, että toiminta on hyvissä ja motivoituneissa Ilveshenkisissä käsissä, niin uskotaan.
 

Jallu

Guest
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

Ilveksessä pitäisi palata Hannu Soron ja Heikki Vesalan aikaiseen pelaajarekrytointiin (toki tapahtunut myöhemminkin).
Lahjakkuuksia pitää houkutella aktiivisesti muualtakin pelaamaan Ilvekseen.

Onkohan kellään tietoa oliko Ilveksen A-nuorten tryout- tapahtumassa mielenkiintoisia nimiä?
 

punakone

Luottopelaaja
Viestejä
1 945
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

Jallu sanoi:
Ilveksessä pitäisi palata Hannu Soron ja Heikki Vesalan aikaiseen pelaajarekrytointiin (toki tapahtunut myöhemminkin).
Lahjakkuuksia pitää houkutella aktiivisesti muualtakin pelaamaan Ilvekseen.

Onkohan kellään tietoa oliko Ilveksen A-nuorten tryout- tapahtumassa mielenkiintoisia nimiä?

Eipä tainnut olla.
 

oulu

Rivipelaaja
Viestejä
29
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

Tulee kyllä auttamattomasti HC Anderssenin"Keisarin uudet vaatteet" satu mieleen, kun lueskelee kirjoituksia, jotka vakuuttavat kaiken olevan kunnossa Ilveksen junioritoiminnan suhteen.
Ei voi säälittävämmin laittaa päätään puskaan tuomalla juniorityön menneitä saavutuksia ja väittää siten, että kaikki on kunnossa. Ilmeisesti ne jotka näin sanovat, pelkäävät oman asemansa tai imagonsa puolesta. Kaiken kaikkiaan , kun analysoi tekstejä , joissa tuodaan menneitä ilveksen liigaan nousseita juniorituotoksia ja niillä retostellaan, ikään kuin toiminta olisi tässä ajassa laadukasta, ei voi välttyä päätelmistä, joka johtaa suljettuun "palloon" johon ei enää mitkään muut ajatus-toimintamallit mahdu. Täytyy vain toivoa, ettei tämän kaltainen toiminta ja "suojautuminen" muun kaltaisilta mielipiteiltä ulotu henkilöihin, joilla on valtaa.
Jos katsoo asiaa maksavien juniorien näkökulmasta:
Tieto strategiasta, että juniorityön päällimmäinen tavoite toiminnassa on tuottaa esim 10 vuoden ajanjaksolla n.5-10 edustustason pelaajaa. Niin ohjeistan ajattelevia taloustietoisia kaikenikäisiä junioreita välittömästi ensi kaudeksi hakeutumaan johonkin muuhun seuraan kuin Ilvekseen lajin pariin!
Koska: Tästä strategiasta seuraa asioita kuten; jos et ole ikäluokkasi pelaaja, josta toivotaan hockey Oy: lle alipalkattua pelaajaa, tulet olemaan aina vähemmällä peliajalla. Tietyllä tapaa sinut näennäisesti hyväksytään peliryhmään vain siksi, että saadaan peliryhmät täysiksi. Sitä huippuyksilöä kun on paha hioa timantiksi kolmen pelaajan ja valmentajan kesken.
Myös sinua, joka et kuulu ryhmään "tulevaisuuden lupaus" olet myös kaiketi mukana vain siksi että, saat kantaa Ilves ry: lle vuosittain ikäluokasta riippuen sen 2000-6000 euroa.
Vanhemmatkin saattavat tietysti unelmoida ja jakaa pikkupoikien haaveet NHL tähteydestä( mikä tietysti on tiettyyn ikään asti hienoa ja oikein) , mutta sitten kun Ilves ry:n toiminnan ydin avautuu: että tarkoitus on vain tuottaa juniorivuosien (joita on tosi paljon) jälkeen muutama huippuyksilö, ja siitä esim sadan pojan otannasta vain ehkä yksi (jos sitäkään) kuuluu siihen. Varmasti laittaa miettimään oliko oikea seura harrastaa, kun ennemmin tai myöhemmin luultavasti junioripolulla valmentaja opastaa vähemmän lahjakkaan pelaajan farmiseuraan (yhteistyöseuraan).
Ylipäätään pidän vääränä keskittyä ja hokea juniorikiekosta puhuttaessa vain sitä, kuinka paljon ja ketkä ovat nousseet esim. Liigaan. Kyllä ne lahjakkaat ja sitkeimmät juniorit nousevat huipulle muutenkin. Tärkeämpää olisi luoda olosuhteet, jotka mahdollistavat eri ikäluokkien parhaan mahdollisen menestyksen sarjoissa, koska se kuitenkin on se mittari onnistuneesta juniorityöstä. Tämä ja viime vuodet osoittavat siten, että Ilves on todellakin laskevalla trendillä ollut jo muutavan vuoden. Totuus vain on, että kyllä se voittava kiekko maistuu junnupelaajalle yhtä paljon, kuin maistuisi myös Ilveksen liigajoukkueen kannattajalle katsomossa. Hyvin vaikea käsittää, että jotkut mielipiteet näkevät toiminnan ja tason olevan kunnossa.
 

Tomsey

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
279
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

oulu sanoi:
Tieto strategiasta, että juniorityön päällimmäinen tavoite toiminnassa on tuottaa esim 10 vuoden ajanjaksolla n.5-10 edustustason pelaajaa. Niin ohjeistan ajattelevia taloustietoisia kaikenikäisiä junioreita välittömästi ensi kaudeksi hakeutumaan johonkin muuhun seuraan kuin Ilvekseen lajin pariin!
Koska: Tästä strategiasta seuraa asioita kuten; jos et ole ikäluokkasi pelaaja, josta toivotaan hockey Oy: lle alipalkattua pelaajaa, tulet olemaan aina vähemmällä peliajalla. Tietyllä tapaa sinut näennäisesti hyväksytään peliryhmään vain siksi, että saadaan peliryhmät täysiksi. Sitä huippuyksilöä kun on paha hioa timantiksi kolmen pelaajan ja valmentajan kesken.

Tämä meni itseltäni hieman ohitse, tai en lukemaani ymmärtänyt.

Eikö kuitenkin kaiken juniorityön tavoite ole kehittää pelaajista mahdollisimman hyviä? Toiset pelaajat vain kehittyvät paremmiksi kuin toiset, ja siitä on mielestäni Ilvestä vaikea syyttää. Tilanne ei kuitenkaan ikinä tule olemaan se että viime kauden A-juniorit pelaisivat kaikki seuraavalla kaudella Liigaa yhdessä. Eikä tämä tapahdu minkään muunkaan seuran joukkueessa.

Enkä nyt puolustele että Ilveksen tilanne junioreissa olisi hyvä, mutta tavoite on mielestäni oikea ja kaiken toiminnan pitääkin junioreissa keskittyä yksilöiden kehittämiseen ja näiden timanttien hiomiseen edustuksen käyttöön.
 

Robert ja Nollakulma

Luottopelaaja
Viestejä
6 079
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

oulu sanoi:
Tulee kyllä auttamattomasti HC Anderssenin"Keisarin uudet vaatteet" satu mieleen, kun lueskelee kirjoituksia, jotka vakuuttavat kaiken olevan kunnossa Ilveksen junioritoiminnan suhteen.
Ei voi säälittävämmin laittaa päätään puskaan tuomalla juniorityön menneitä saavutuksia ja väittää siten, että kaikki on kunnossa. Ilmeisesti ne jotka näin sanovat, pelkäävät oman asemansa tai imagonsa puolesta. Kaiken kaikkiaan , kun analysoi tekstejä , joissa tuodaan menneitä ilveksen liigaan nousseita juniorituotoksia ja niillä retostellaan, ikään kuin toiminta olisi tässä ajassa laadukasta, ei voi välttyä päätelmistä, joka johtaa suljettuun "palloon" johon ei enää mitkään muut ajatus-toimintamallit mahdu. Täytyy vain toivoa, ettei tämän kaltainen toiminta ja "suojautuminen" muun kaltaisilta mielipiteiltä ulotu henkilöihin, joilla on valtaa.
Jos katsoo asiaa maksavien juniorien näkökulmasta:
Tieto strategiasta, että juniorityön päällimmäinen tavoite toiminnassa on tuottaa esim 10 vuoden ajanjaksolla n.5-10 edustustason pelaajaa. Niin ohjeistan ajattelevia taloustietoisia kaikenikäisiä junioreita välittömästi ensi kaudeksi hakeutumaan johonkin muuhun seuraan kuin Ilvekseen lajin pariin!
Koska: Tästä strategiasta seuraa asioita kuten; jos et ole ikäluokkasi pelaaja, josta toivotaan hockey Oy: lle alipalkattua pelaajaa, tulet olemaan aina vähemmällä peliajalla. Tietyllä tapaa sinut näennäisesti hyväksytään peliryhmään vain siksi, että saadaan peliryhmät täysiksi. Sitä huippuyksilöä kun on paha hioa timantiksi kolmen pelaajan ja valmentajan kesken.
Myös sinua, joka et kuulu ryhmään "tulevaisuuden lupaus" olet myös kaiketi mukana vain siksi että, saat kantaa Ilves ry: lle vuosittain ikäluokasta riippuen sen 2000-6000 euroa.
Vanhemmatkin saattavat tietysti unelmoida ja jakaa pikkupoikien haaveet NHL tähteydestä( mikä tietysti on tiettyyn ikään asti hienoa ja oikein) , mutta sitten kun Ilves ry:n toiminnan ydin avautuu: että tarkoitus on vain tuottaa juniorivuosien (joita on tosi paljon) jälkeen muutama huippuyksilö, ja siitä esim sadan pojan otannasta vain ehkä yksi (jos sitäkään) kuuluu siihen. Varmasti laittaa miettimään oliko oikea seura harrastaa, kun ennemmin tai myöhemmin luultavasti seuravalmentaja ilmoittaa, että voisiko tämä teidän vähälahjainen kaveri siirtyä kisa-eaglesiin tai johonkin farmiseuraan.
Summasummarum: Vaikka olenkin filosofi ja fiksu , pakko sanoa: Toi strategia junnutuotannosta, jos se on totta on SYVÄLTÄ JA PERSEESTÄ!

Niin kai tuon tuollaisena ottaa jos näkee kaiken mustavalkoisena, ja lukee kuin piru raamattua. Henkilökohtaisesti en näe tuollaisessa strategiassa mitään ongelmaa, koska kyllähän kaiken maailman liirum laarumit "pelaajapoluista" yms tähtäävät tuohon samaan, eli tekemään mahdollisimman monelle jääkiekosta ammatin ja myös edustusjoukkueelle pelaajia.

Eli tuossa strategiassa ei sinänsä ole mitään väärää tuohonhan kaikkien Liigan seurojen juniorityö tähtää ilmaistaan se sitten millä tavalla tahansa. Se toteutus on taas se juttu mikä ratkaisee ettei tule käymään niin kuin yllä on mainittu. Ilveksen edustuksessa on tälläkin hetkellä pelaajia ketkä eivät ole todellakaan kuuluneet junioreissa tuohon "tulevaisuuden lupaus" ryhmään, ja myös toiseen suuntaan on vuosien saatossa ollut paljonkin näitä lupauksia, ketkä eivät sitten sitä edustuskiekkoa ole nähneetkään.

Toki tuo on helpommin sanottu kuin tehty, koska vaatii älyttömästi voimavaroja B/C ja tietenkin myös nuoremissa junioreissa antaa samaa valmennuksellista huomiota kaikille, ja vaikka omasta mielestä tässä onnistuisitkin aina on joku sitä mieltä ettei näin ole tapahtunut. Täytyy vain toivoa että Myrrä tulee työssään onnistumaan homma tullaan saamaan toimivalle keskitielle.
 

Pok

Tähtipelaaja
Viestejä
11 087
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

oulu sanoi:
Tieto strategiasta, että juniorityön päällimmäinen tavoite toiminnassa on tuottaa esim 10 vuoden ajanjaksolla n.5-10 edustustason pelaajaa. Niin ohjeistan ajattelevia taloustietoisia kaikenikäisiä junioreita välittömästi ensi kaudeksi hakeutumaan johonkin muuhun seuraan kuin Ilvekseen lajin pariin!
Koska: Tästä strategiasta seuraa asioita kuten; jos et ole ikäluokkasi pelaaja, josta toivotaan hockey Oy: lle alipalkattua pelaajaa, tulet olemaan aina vähemmällä peliajalla.

Ei se, että tavoite on tuottaa joku tietty määrä pelaajia Liigaan tarkoita, että ne pelaajat ketkä liigatasolle nostetaan olisi jo F-junioreissa päätetty.

Eikä mistään muustakaan seurasta 100 juniorin otannasta 100 (tai edes 20) pelaa Liigaa.
 

Tervaskanto

Luottopelaaja
Viestejä
1 216
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

Kun näitä juttuja lukee niin näkee selvästi että aamumuroissa on jollain ollut väärät aineet. Mielipiteet ja kehitysehdotukset on tärkeä osa fiksua keskustelua mutta jos historiasta löytyy vain yksi riitti niin se on jo enemmänkin trollausta.
 

Kunto

Luottopelaaja
Viestejä
1 607
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

oulu sanoi:
Tieto strategiasta, että juniorityön päällimmäinen tavoite toiminnassa on tuottaa esim 10 vuoden ajanjaksolla n.5-10 edustustason pelaajaa. Niin ohjeistan ajattelevia taloustietoisia kaikenikäisiä junioreita välittömästi ensi kaudeksi hakeutumaan johonkin muuhun seuraan kuin Ilvekseen lajin pariin!

Vanhemmatkin saattavat tietysti unelmoida ja jakaa pikkupoikien haaveet NHL tähteydestä( mikä tietysti on tiettyyn ikään asti hienoa ja oikein) , mutta sitten kun Ilves ry:n toiminnan ydin avautuu: että tarkoitus on vain tuottaa juniorivuosien (joita on tosi paljon) jälkeen muutama huippuyksilö, ja siitä esim sadan pojan otannasta vain ehkä yksi (jos sitäkään) kuuluu siihen. Varmasti laittaa miettimään oliko oikea seura harrastaa, kun ennemmin tai myöhemmin luultavasti seuravalmentaja ilmoittaa, että voisiko tämä teidän vähälahjainen kaveri siirtyä kisa-eaglesiin tai johonkin farmiseuraan.
Summasummarum: Vaikka olenkin filosofi ja fiksu , pakko sanoa: Toi strategia junnutuotannosta, jos se on totta on SYVÄLTÄ JA PERSEESTÄ!
Laitatko vielä linkin, missä Ilves ry on julkaissut tuollaisen strategian. Kiinnostaisi itseäni kovasti.

Mikäli viittaat minun kirjoituksiini, niin tulkitset täysin väärin tai kirjoitin huonosti. Minä olen kirjoittanut tästä monta kertaa aiemmin ja näkökulmaksi valinnut tässä Ilveksen edustusjoukkueen kannattajan. Matemaattinen tilasto Suomesta kertoo, että ikäluokasta noin 1-2 pelaajaa saattaa päästä pelaamaan joskus Mestiksessä, SM-Liigassa tai niitä vastaavilla tai ylemmillä tasoilla. Joistakin ikäluokista ei nouse yhtään pelaajaa ja huipuista ikäluokista voi nousta useampia. Tämä siis vain tilastollista tietoa suomalaisesta kiekkoilusta. Ei liity mitenkään Ilves ry:n strategiaan.

Ilves ry:n julkaistu strategia on tämä: "Ilves ry tarjoaa mahdollisimman laajalle harrastajakunnalle puitteet jääkiekon harrastamiseen ohjatussa toiminnassa. Toiminnan päämääränä on tarjota hyvä liikuntaharrastus ja luoda pohja läpi elämän jatkuvalle liikuntaharrastukselle, sekä pelaajille mahdollisuudet kehittyä huippujääkiekkoilijaksi ja kasvattaa yhteiskuntakelpoisia ja itsenäisiä ihmisiä. Ilves ry vastaa junioritoiminnasta Leijonakiekkokoulusta B-nuoriin asti."

Omasta mielestäni julkaistu strategia on aivan asiallinen ja Ilves ry on Sinettiseurakin.
 

Kunto

Luottopelaaja
Viestejä
1 607
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

Aivan ensimmäiseksi. Itse en ole ollut vuosiin Ilves ry:n toiminnassa mukana ja en ole täten oikea henkilö kuvaamaan Ilves ry:n todellista tilaa. Kirjoitan vain mielipiteitäni. Yritän kuitenkin vastata perustelujen kera.

levokivi sanoi:
Edelleen väitän, että Ilveksellä on massoja ja lahjakkuuksiakin aivan toisen tason tuloksiin, mitä näiden nuorempien ikäluokkien osalta nyt näyttää. Kysymys on osaavista ja motivoituneista tekijöistä. Jos kuitenkin nimimerkki Kunto ja muut Ilveksen toiminnasta perillä olevat tahot vakuuttavat, että toiminta on hyvissä ja motivoituneissa Ilveshenkisissä käsissä, niin uskotaan.

Viitaten alkukirjoitukseen, minulla ei ole tietoa missä junioritoiminnan osalla mennään. Voi olla siis hyvinkin mahdollista, että Ilves ry:n valmennuksessa tehdään isojakin virheitä parhaillaan. En ole enää käynyt junnupeleissä, enkä siten tiedä näiden nuorempien ikäluokkien materiaaleista tai lahjakkuuksista. Viitannet nuoremmilla näihin F-D-junioreihin? En myöskään osaa sanoa, minkä tasoisia ovat nämä valmentajina suht nuoret Matti Kaipainen, Pasi Saarinen, Tuukka Poikonen, Tomi Pettinen, Jouni Lahtinen ja/tai Arto Tukio etc... Voin vain toivoa, että heillä on intohimoa kehittää ilvesläisiä pelaajia. Heistä moni on saanut junnuna erinomaista valmennusta aina Jukka Jalosesta Heikki Vesalaan.

Sen tiedän, että johtuen Ilveksen edustuksen pitkästä korpivaelluksesta, niin yhä useampi nuori Tampereella ja ympäristökunnissa on valinnut Tapparan. Kun massat pienenevät, niin pienenevät myöskin lahjakkuuksien määrät. Junioripeleissä varsinkin materiaalierot korostuvat, kun ratkotaan pisteitä ja sijoituksia.

levokivi sanoi:
Tätäkin keskustelua näyttäisi leimaavan tietynlainen menestyksen vähättely. Jos juniorijoukkueet ei menesty, niin se ohitetaan sillä, ettei joukkuemenestys ole tarkoituskaan vaan pelaajien kehittäminen. Toisaalta esitellään menneitä saavutuksia samaan tapaan kuin ylpeiltiin edustuksenkin vuosikymmenten takaisilla mestaruuksilla. On totta, että meidän juniorimylly tuotti vielä 1990 -luvulla syntyneiden ikäluokissa menestyviä pelaajia ja -joukkueita. Kysymys on kuitenkin nyt tulevaisuudesta eli 2000 -luvulla syntyneiden ikäluokista, joiden keskuudessa Ilves syystä jos toisestakin näyttää pudonneen kärkijoukkueiden kyydistä. Tappara esitteli juuri strategiaansa, minkä mukaan heidän tavoitteensa on olla kaudesta toiseen viiden parhaan seuran joukossa. Ilveksellä tekee tällä hetkellä tiukkaa olla 15 parhaan joukossa. Joukkueiden menestyskö ei ole tärkeä?

Missään tapauksessa en vähättele joukkueen tuloksia. Itsehän olen tästä aiheesta aloittanut jo pidemmän aikaa sitten.

Yksilön kehittämisestä vs joukkueen menestyksestä junioreissa. Ainakin aikoinaan kantavana valmennuksen tukipilarina Ilves ry:ssä oli se, että yksilön kehittäminen on tärkeämpää kuin joukkueen menestys. Pikkujunioreissa tämä tarkoitti sitä, että yksilötaitojen suhteen ei oiota. Toki jo pikkujunioreille voisi opettaa kyttäysjuttuja ja laidan kautta purkuja, mutta vaikka sillä saatettaisiin voittaa pelejä, niin se ei kehitä nuorta pelaajaa juuri mitenkään. Huolimatta tästä filosofiasta, niin jokaista peliä lähdettiin voittamaan.

Kilpatasollakin (C-A) mielestäni tulee edelleen ajatella yksilön kautta. Päättyvällä kaudella oli tiedossa, että A:n pelaajamateriaali ei ole kovin kilpailukykyinen (ikävä sanoa näin). Jos oltaisiin tähdätty menestykseen A-nuorissa, niin tuolloin olisi varmasti peluutettu parhaita pelaajia A:ssa ja jätetty heiltä Liiga- tai Mestispelejä väliin. Kuitenkin kantavana ajatuksena oli peluuttaa nuorta siellä, missä se hänen kehitykselleen on eduksi. Haapanen, Ikonen, Koppanen ja Koivula olisivat varmuudella vieneet A-nuoret pudotuspeleihin. Tämä malli olisi mahdollistanut sen, että A-nuorista puolestaan olisi voitu siirtää useampikin pelaaja tuomaan sen tarvittavan pisteen, jonka avulla Ilveksen B:kin olisi päässyt pudotuspeleihin.

Mutta sitten se oleellinen tieto. Yksilötaitojen painotuksesta huolimatta uskon, että joka ikäluokassa pyritään voittamaan. Ei kai kukaan pelaaja tai valmentaja lähde häviämään yhtäkään peliä.

levokivi sanoi:
Tappara esitteli juuri strategiaansa, minkä mukaan heidän tavoitteensa on olla kaudesta toiseen viiden parhaan seuran joukossa. Ilveksellä tekee tällä hetkellä tiukkaa olla 15 parhaan joukossa. Joukkueiden menestyskö ei ole tärkeä? Miksi sitten Tappara esittelee tällaista strategiaa?...

On hyvä, että Tapparassa on herätty pitkän vaisun kauden jälkeen panostamaan junioritoimintaan. Ja tämä herääminen on tapahtunut jo jokin aika sitten. No sitten, mikäli hetkeksi menemme edustusjoukkueen menestykseen, niin muistutetaan, että Tappara nousi Suomen johtavaksi seuraksi miesten tasolla aikakaudella, jolloin heidän oma junioritoiminta oli heikohkoa tai korkeintaan keskitasoa. Eli mikäli Ilveksellä on tulossa heikompia aikoja junioritoiminnassa, niin se ei estä sitä, että edustus voisi pärjätä.

Tapparalaisena iskisinkin juuri nyt, kun Ilves on vaikeuksissa junioritoiminnassaan.

levokivi sanoi:
Menestys ja sarjataso on myös imagokysymys. Näin myös ihmettelen, jos Myrrä on vähätellyt pelien merkitystä muiden tapahtumien joukossa.

En näköjään vieläkään osaa tuoda Myrrän lausuntoa oikealla tavalla julki. Itse tulkitsen sen viestiksi pelaajille tyyliin "Siellä Mestiksessä pelataan vain maksimissaan se 24 peliä ja sen jälkeen noustaan. Ja nuo 24 tapahtumaa on teidän 300 tapahtumassa kovin vähän. Kaikki muut tapahtumat ovat SM-tasoa". Sainkohan vieläkään viestiä oikein perille?

levokivi sanoi:
Kysymys on kuitenkin nyt tulevaisuudesta eli 2000 -luvulla syntyneiden ikäluokista, joiden keskuudessa Ilves syystä jos toisestakin näyttää pudonneen kärkijoukkueiden kyydistä.

Mielestäni syy-seuraus sille, että Ilveksessä näyttää juuri nyt synkemmältä junioritoiminnassa on selvä. Ja sen olen moneen kertaan toistanut. Omassa kirjoituksessani en pyrkinyt vakuuttelemaan, että kaikki on hyvin. Mielestäni toin siinä esille pari asiaa, joihin on jo puututtu ja lisäksi annoin muutaman lisäehdotuksenkin. Itse toivoin, että kirjoitukseni oli analysoiva ja rakentavakin. Ei näissä monissakaan kirjoituksissa kerrota, mitä Ilves ry:n pitäisi nyt tehdä.

Ilves toi loppukaudeksi B-junnuihin vahvistuksiakin, mutta se ei riittänyt. Lisäksi Ilves ry vaihtoi B:n valmentajaa heti kauden päätyttyä. Mielestäni tämä osoittaa, ettei B-junnujen putoamiseen suhtauduta välinpitämättömästi.

Käsitykseni mukaan Ilveksen uusi johto Risto Jalon johdolla tulee etsimään myös keinoja Ilves ry:n toiminnan vahvistamiseksi. Uusi johto sai paljon ajateltua enemmän työtä, kun he lähtivät pelastamaan Ilvestä. On mielestäni ymmärrettävää, että ensin on keskitytty siihen, että edustus pystyy selviytymään päivästä toiseen. Tammikuussa 2018 Jouko Myrrä aloitti Ilves Hockeyn valmennuspäällikkönä (tai näin hän itseään tituleerasi) ja valmennusvaliokunta toimii hänen johdollaan. Ja kolmas muutos on ollut nämä harjoitteluolosuhteiden takaaminen pidemmäksi aikaa. Varmasti muistattekin, että Ilves Honkalehdon aikana karsi kuluja tältä sektorilta.

Oma ehdotukseni oli se, että yhteistyötä pitää tiivistää sateenvarjon alla toimivien "pikkuseurojen" kanssa. Myyntityötä tulee tehdä, jotta lupaavia pelaajia saadaan näistä seuroista viimeistään Ilveksen C-junnuihin. Tapparassahan ollaan odotettu vesikielellä HC Nokian 03-syntyneitä, mutta nyt voi käydäkin niin, että HC Nokian lahjakkaat pojat jatkavat omana joukkueenaan C:ssäkin. Tämä esimerkkinä siitä, että aina siirtymisiä ei tapahdu, niin kuin iso seura tahtoo ja odottaa.

Kirjoituksessani pohdin myös sitä, että ovatko nuoret valmentajat oikeissa ikäluokissa valmentamassa. Käytöshäiriöihin peilaten muutoksia tulee tehdä.

Ehdotin myös muutoksia toimistolle, mutta meidän täytyy muistaa, että ihmiset ovat työsuhteissa, joita lait suojaavat. On tietenkin helppoa kritisoida, että muutoksia heti ja potkut kaikille, mutta realismi on muistettava.

Näen kaksi eri painopistettä, jotka tulee ratkaista. Miten olemassaolevista pelaajista saataisiin mahdollisimman hyviä (no kaikkihan tähän pyrkivät) sekä miten taataan jatkossa, että Ilves ry:n toimintaan ohjautuu mahdollisimman paljon nuoria (ja sitä kautta lahjakkuuksia)? Jos ei luistelukoulusta alkaen, niin sitten matkan varrella. Edustuksen menestys on yksi markkinointikeino.
 

Jorman Kivet

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
999
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

Tapparassahan ollaan odotettu vesikielellä HC Nokian 03-syntyneitä, mutta nyt voi käydäkin niin, että HC Nokian lahjakkaat pojat jatkavat omana joukkueenaan C:ssäkin. Tämä esimerkkinä siitä, että aina siirtymisiä ei tapahdu, niin kuin iso seura tahtoo ja odottaa.

Näin kuulin myös itse. Siellä on Vähä-Ruohola ollut innokas soittelemaan Nokialle.
Nokialla ajattelevat, että pojat kehittyvät joukkueena paremmin kuin mahdollisesti vähäisemmällä peliajalla Tapparassa.

Mielenkiinnolla seurataan mitä tapahtuu.
 

levokivi

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
806
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

Ilveksen B2 -nuoretkin aloittivat sitten puolivälierät ja vastassa oli Sentterissä KJT Haukat, jotka olivat sijoittuneet SM-sarjassa sijalle 8 ja takkiin tuli 1-3.

Jorman Kivet sanoi:
Tapparassahan ollaan odotettu vesikielellä HC Nokian 03-syntyneitä, mutta nyt voi käydäkin niin, että HC Nokian lahjakkaat pojat jatkavat omana joukkueenaan C:ssäkin. Tämä esimerkkinä siitä, että aina siirtymisiä ei tapahdu, niin kuin iso seura tahtoo ja odottaa.

Näin kuulin myös itse. Siellä on Vähä-Ruohola ollut innokas soittelemaan Nokialle.
Nokialla ajattelevat, että pojat kehittyvät joukkueena paremmin kuin mahdollisesti vähäisemmällä peliajalla Tapparassa.

Mielenkiinnolla seurataan mitä tapahtuu.

Saisi kyllä Myrräkin soitella Nokialle ja vähän muuallekin.
 

8618

Tulokas
Viestejä
2
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

KJT Haukat pelasivatkin ihan eri joukkueella kuin runkosarjassa B2 tasolla. Pelaamassa olivat B1 mestiksen voittaneet pojat, säälistä muutama alkuperäinen poika mukana pelaamassa. On se erikoista että liitto tällaisen sallii. Ei tämä peli kerro siis todellista tasoa Ilveksen B2 pojista, jotka tehneet upeaa työtä runkosarjassa. Ilvesperhe saa olla ylpeä tästä joukkueesta, käy sunnuntain pelissä miten tahansa!
 

levokivi

Vakiokokoonpanossa
Viestejä
806
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

8618 sanoi:
KJT Haukat pelasivatkin ihan eri joukkueella kuin runkosarjassa B2 tasolla. Pelaamassa olivat B1 mestiksen voittaneet pojat, säälistä muutama alkuperäinen poika mukana pelaamassa. On se erikoista että liitto tällaisen sallii. Ei tämä peli kerro siis todellista tasoa Ilveksen B2 pojista, jotka tehneet upeaa työtä runkosarjassa. Ilvesperhe saa olla ylpeä tästä joukkueesta, käy sunnuntain pelissä miten tahansa!

Nämä KJT Haukkojen pojat olivat kuitenkin kaikki 2001 -syntyneitä eli eivät olleet yli-ikäisiä, että siinä mielessä aivan oikeutetusti mukana. Ilves olisi voinut ottaa 3-4 poikaa B1:stä mukaan, joten lähes parhaalla mahdollisella porukalla Ilveskin pelasi. Toisaalta tämä myös osoittaa, että Ilveksellä tullee olemaan täysi työ ensi kaudella, että B1:n mestispelit jäävät 20.

KJT Haukat eivät siis käyttäneet yli-ikäisiä pelaajia vaan vanhemmassa ikäluokassa pelanneita B2 -ikäisiä. Sen sijaan minua kyllä kummastuttaa näiden yli-ikäisten salliminen esim. A -nuorten sarjassa. Kun A -nuorten oikea ikäraja tällä kaudella on 1998 -syntyneet ja sitä nuoremmat, niin kuitenkin sallitaan tietyin edellytyksin 1+8 (toinen mv ja 8 kenttäpalaajaa) 1996- tai 1997 -syntynyttä eli lähes puolet joukkueesta. Nyt useimmilla heikommilla joukkueilla (Jukurit, KooKoo, Sport jne.) oli monissa otteluissa keskimäärin lähes pari vuotta esim. Ilvestä vanhempi porukka. Ilves pelasi A:ssa pääosin 1999 -syntyneillä pelaajilla. Tästä annan kyllä A:n valmennusjohdolle pisteet. Ei käytetty B -ikäisiä juuri Thomsonia lukuun ottamatta (olisiko tosin ollut mahdollistakaan), mutta ei myöskään väkisin raijattu mukaan yli-ikäisiä, joiden kehitystä (eikä Ilveksen tulevaisuutta) nämä pelit eivät olisi palvelleet.
 

Kunto

Luottopelaaja
Viestejä
1 607
Vs: Ilveksen A-, B- ja C-juniorit kaudella 2017-2018

Niin selvennetään, että Ilveksen 01-ikäluokan pojista ne, jotka pelasivat pääosin B:n SM-sarjassa eivät olleet tässä pelissä mukana. KJT:n parhaat 01-syntyneet pelasivat tosiaan ”vanhemman B:n Mestistä” ja tulivat tähän B2:n pleijaripeliin mukaan. Panostaessaan B2:n runkosarjaan KJT olisi taistellut sarjan kärkisijoista.

Tämä siis yksittäisistä peleistä. Karu totuus on, että Ilveksen 01-syntyneet ovat kaukana ikäluokkansa kärjestä tällä hetkellä. Tulevana kautena Ilveksellä on kova haaste voittaa B:n Mestiskarsintalohko, josta voittaja selviytyy B:n SM:n alempaan jatkosarjaan. Mikäli sinne tulevan kauden B pääsee, niin haaste varmistaa kaudelle 2019-20 SM-sarjapaikka on kova.

Mitä tulee yksittäisen pelaajan kehityspolkuun, niin pelaaminen ikäluokkansa Mestiksessä ei estä pelaajaa nousemasta huipulle. Muutamana esimerkkinä kuluvan kauden Liigan huippupelaajista Suomela, Palve, Peltola ja Ruohomaa.
 
Ylös