Suomessa tämmösiin keskitytään ihan liikaa. Jokaisen juniorien kuuluisi siirtyä sinne, missä hänestä osoitetaan eniten kiinnostusta ja tarjotaan kehityssuunnitelma vähintään 3-5 vuodeksi. Ei ne Amerikassakaan missään kasvattajaseurassa koko ikäänsä pelaa vaan menevät keskustelujen jälkeen sellaiseen seuraan, joka heistä kiinnostusta osoittaa. Parhaat yksilöt toki lototaan draftien kautta, mutta 98% pelaajista sovitaan etukäteen minne menee ennen mitään draft-varausta 15-18-vuotiaana.
Suomessa saisi tulla ihan sama kulttuuri että jokainen pelaaja selvittää 14-17-vuotiaana itselleen seuran, joka on oikeasti kiinnostunut häntä kehittämään suunnitelman kera. Ruotsista voitaisiin myös pölliä se, että emoseura (Liiga) kustantaa jokaiselle U20- ja U18-pelaajalle ilmaisen harrastuksen. Peruskoulun päättymisen jälkeen siis vanhemmat saa käyttää rahansa siihen, että etsii lapsellensa jääkiekon rinnalle kaksi hyvää yksilölajia, missä hän voi kehittää pallosilmää ja pelinlukutaitoa. Sitten toinen siivu käytetään oikeanlaiseen ravintoon ja kolmas yksilövalmennukseen fysiikassa, missä Suomi on tällä hetkellä enemmän kuin paljon Kanadaa ja USA:ta perässä.
Suomi-kiekko ei kehitä tällä hetkellä yhtäkään kärkivarausta. Se on siis aivan sama missä seurassa pelaat, koska jokainen on tällä hetkellä yhtä paska. Muutoksen aika alkaa olemaan koko Suomessa tällä hetkellä pakollinen ja tämä liiton "Taitovalmennus 2.0" se ei tule olemaan. Se että seurat kilpailee ala-asteikäisistä lapsista harrastajakulujen nostamisen toivossa ei myöskään palvele niin jääkiekkoa kuin suomalaista urheiluakaan. Esim. TPS kieltää muiden joukkuelajien kuin jääkiekon harrastamisen 13-vuotiaana, mikäli on AAA-pelaaja. Jokaisen lapsen kuuluisi saada monipuolisesti harrastaa liikuntaa 15-16-vuotiaaksi asti, jotta kehitystä tulee monipuolisesti. Ysiluokan aikana on aika tehdä lajivalinta huipputasolla, jossei harrasta esim. yleisurheilua.
Lapset ja nuoret liikkuu tällä hetkellä liian vähän joka on syy jääkiekonkin synkkään aikaan ja tulevaisuuteen. Jokaisen huipputasolla tähtäävän alle 16-vuotiaan lapsen kuuluisi harrastaa viikossa monipuolisesti liikuntaa 25-30 tuntia joka viikko. Tuosta ajasta joukkuearjessa täyttyy erittäin pieni osa, koska treeneistä suurin osa menee odotteluun eikä itse lajin harrastamiseen. Jos jäätreenit kestää 60 minuuttia siitä 15-20 minuuttia on liikuntaa riippuen päivästä ja loppuaika odottelua.
Muutoksen en usko tulevan ja Suomi vajoaa jääkiekossa erittäin heikolle tasolle 10 vuoden sisään ja se on vielä nykyistäkin heikommalle.