Vs: Ilveksen nykytilanne
Palstalainen "oi ilves on" kirjoitti Huhuketjuun seuraa:
oi ilves on sanoi:
pelaajabudjetti on 1,7 me sen mukaan mennään. samoilla rahoilla saipa oli pleijareissa.
Koska seuraava asia koskee kaikkea muuta kuin huhuketjua, sirretään se tänne.
Ilvestä ja SaiPaa on sikäli helppoa verrata toisiinsa, että molempien joukkueiden pelaajabudjetit ovat samaa luokkaa. No mietitään vähän silti. Ilveksellä pitäisi olla huomattavasti suurempi talousalue - siitäkin huolimatta, että finaaleissa pelaava naapuri sen jakaa - suurempi hallin kapasiiteetti ja tietysti laaja junioripohja. Unohtaa ei sovi myöskään Tampereen vetovoimaa palveluineen (englanninkieliset koulut, ostarit, automarketit, leffateatterit keskustassa ja ravintolaitakin alkaa löytyä joka lähtöön), suhteellisen lyhyet yhteydet suurimpaan osaan liigapaikkakuntiin, sekä kaupungin sisällä.
Kaiken pitäisi olla siis Ilveksen eduksi. Mistä sitten ero tulee Idän Ihmeen ja Tampereen nukkuvan jättiläisen välillä? Mieleeni tulee ainakin seuraavat asiat:
1. Ilveksellä on tapana käyttää rahaa ja maksaa tyhjästä. Rahaa tuhlataan duunareihin, mutta myös toisaalle. Parhaimmillaan sivussa on jopa kentällinen pelaajia ja sieltä terävimmästä kärjestä.
Paras esimerkki on kauden 2013-14 joukkueesta, jolloin loukkaantumisten takia sivussa olivat mm. Marjamäki, Tukio ja Järventie, sekä kesken kauden saivat lähteä Corso ja vajaakuntoinen Pesonen. Ykkösketjukamaa parhaimmillaan koko kööri.
Eikä viime kausikaan paljoa jää jälkeen, voidaanhan lyödä samaiseen tapaan listalle loukkaantuneet Sandell, Rautiainen ja Niemi, sekä poistuneet Tyrväinen ja Kessel. Että näin. Huonoa säkääkin tässä Ilveksellä ollut, mutta harva joukkue pärjää, kun ykköskenttä, jolle vielä maksetaan suurin osa pelaajabudjetista, on sivussa.
SaiPalta en muista samanlaista loukkaantumissumaa tai ylipäätään pitkää kärkipelaajan loukkaantumista. Tosin eipä kauden aikana tule itärintaman uutisia seurattua. Ilveksen voimavara on ollut, että juniorimylly puskee lahjakkuuksia, mutta näiden systemaattinen sisäänajo on ollut vähän sitä ja tätä. Huippulahjakkuudet ajetaan sisään jopa liian nopeasti ja toisaalta rikkoviin rooleihin sopivat pelaajat joutuvat kilpailemaan paikastaan liigajyrien kanssa ja Ilves vielä tykkää maksaa näistä liigajyristä (viimeisen vuosikymmenen aikana). SaiPa puolestaan hankkii liigajyränsä halvalla ja jos ei tarjous kelpaa, löytyy aina Ilveksen, Bluesin ja vaikkapa Jokereiden juniorimyllyistä tippuneita pelaajia markkinoilta joko suoraan, Mestiksen tai Keski-Euroopan liigojen kautta.
2. Ilves pitää kiinni perinteistä, mutta niin pitää myös SaiPa. Ilveksessä on tapana ollut kenkiä valmentaja pois, SaiPassa taas valmentajan potkut on taas todella harvinaista. Viimeisen kymmenen kauden aikana Ilveksessä on tainnut olla yhdeksän valmentajaa, SaiPassa taas kolme valmentajaa. Ilveksessä tämän kymmenen kauden aikana on potkittu pois viisi valmentajaa, SaiPassa yksi. Ja taisipa yksi kakkosvalmentajakin saada potkut kesken kauden, vaikka sopimusta oli vielä jäljellä.
Siinä missä Ilveksessä aloitettaan valmentajalle sovittamaan valmentajalle hirttosilmukkaa kaulalle, sovitellaan Lappeenrannassa valmentajan kaulaan uutta kravattia. Ilveksessä valmentaja voi saada potkun kauden alussa, puolivälissä tai lopussa, SaiPassa kauden puolessa välissä.
Jos Ilveksessä pelaaminen on pelaajien unelma pitkine kesälomineen, lienee myös valmentaminen Ilveksessä jokaisen valmentajan unelma. Valmentaa kauden, jopa pari ja sen jälkeen makoilee sohvalla syljeskellen kattoon samaan aikaan, kun pankkitili täyttyy.
3. Ilvesläiseen perisyntiin kuuluu myös johtoportaan täydellinen kiekon asiantuntemus. Siis siellä kenttätasolla. Onhan johdossa ollut Juha Hautamaa, Seppo Hiitelä ja Juha Pajuoja, sekä valmentajina Raimo Helmistä, Heikki Mälkiää, pelaajataustaa kaikilla pääsarjatasolta mutta mutta.
Vedetääs SaiPan viime vuosien johtoa nyt allekain:
- Toimitusjohtajana Riku Kallioniemi, 8 kautta SM-liigassa, kaksi kautta SaiPan kapteenina.
- Urheilutoimenjohtajana Antti Tuomenoksa, 12 kautta SM-liigassa, kausi SaiPan kapteenina
- Ykkösvalmentajana Pekka Tirkkonen, 14 kautta SM-liigassa, kausi SaiPan kapteenina
- Kakkosvalmentajana Ari Santanen, 7 kautta SM-liigassa, kolme kautta SaiPan kapteenina.
Sitoutuminen seuraan ja kiekkotietämys on hieman eri luokkaa. Toisaalta Ilveksellä Raipe Helminen on niin pitkäaikainen kapteeni ja pelaaja, että vaikka Raipe olisi kakkosvalmentaja, taitasi Helmisen meriiteillä mennä tuon konkkaronkan ohi. Joka tapauksessa SaiPassa kiekkotietämys on viime kausina ollut kovaa luokkaa verrattuna Ilveksen neropatteihin.
4. Ja heitetäänpä loppuun hieman statiikkaa liitteen muodossa.
Ilveksen pääsylipun keskihinta on ollut aina suhteellisen edullinen ja päätinpä neljännen finaalin jälkeen hukuttaa itseni numeroiden kiehtovaan maailmaan. Kaivoin arkistoistani Jääkiekkolehden SM-liigan kausijulkaisut ja lähdin vertaamaan joukkueen budjetoituja yleisölipputuloja suhteutettuna jos yleisökeskiarvo osuu kohdilleen.
Vaikka yleisötulot taitavat nykyään olla kolmasosa joukkueen tuloista, antaa tuo hieman osviittaa, että Ilves on tippunut muiden joukkueiden kyydistä. Kun tähän vielä lisätään Ilveksen harrastamat ilmaislippukampanjat ja yleisökeskiarvon alitukset joukkueen kyntäessä taitavat toteutuneet lukemat olla Ilveksen kohdalla synkkää luettavaan.
Muistaa tosin pitää vanha sanonta "valhe, emävalhe, tilasto" voivat lukemat olla todellisuudessa aivan toista. Joukkueiden katsojakeskiarvot puuttuvat muutamilta kausilta, liigan pelimäärä on vaihdellut, paikallispelien määrä on vaihdellut, Jokerit on lähtenyt ja tilalle ovat tulleet Sport ja KooKoo, sekä nykyään nähdään joukainen peli vaikkapa kännykän kautta. Ja tämän takia painotan vielä, että liitteen luvut ovat budjetoitua lukuja.
Mitä eroa on sitten Ilveksellä ja SaiPalla. Ainakin toimintatavat. Ilveksessä kun tekeminen ratkaisee kaiken.