Vs: Ilveksen nykytilanne
HeGe41 sanoi:
Älä koskaan ikinä ole missään ensimmäinen. Tee asiat vasta sitten kun muilla jo on ja olet siksi jäänyt muista jälkeen. Ja kun viimein teet, tee se huonosti.
Sikäli nyt ei mennä vallitsevaan tilastokeskusteluun, mutta Ilves ei ole koskaan ollut kehityksen etunenässä sitten 50-60-lukujen. Ja tästäkin on kiittäminen Koulukadun tekojäärataa, sekä Suomen ensimmäistä jäähallia.
Mitä sen jälkeen on tapahtunut:
- Kun muut joukkueet aloittivat ammattalaisen harjoittelun, naapuri kärjessä, mentiin Ilveksessä amatöörivoimin. Taisi naapurissa käydä säkä, kun löysivät pelaajilleen niin hyviä työpaikkoja, ettei tarvinnut kuin käydä oikeasti töissä.
- Kun muissa seuroissa aloitettiin kova, kurinalainen harjoittelu, tiedettiin Ilveksessä, että harjoittelu kerran päivässä riittää. TPS:llä taisi käydä säkä, kun saivat valmentajakseen vaativan Jursinovin. Ja valmennettavana oli yksinkertaiset turkulaiset, eikä lahjakkaat tamperelaiset, jotka ovat aina tieneet totuuden johtoa myöden: lahjattomat treenaa.
- Kun muut seurat heräsit Bosman-sääntöön, päätti persaukinen Ilves olla satsaamatta ulkomaalaisiin. Olihan silloin junnupuolella lahjakkuuksia ja niille ei tarvinnut maksaa kuin verkkareita. Ja hei, jos joku onnistui ja halusi siirtyä eteenpäin, pystyttiin pelaajaoikeuksilla tienaamaan paikkaamaan kassavajetta pikkuisen. Muilla joukkueilla kävi säkä, kun kalastivat osaavia ulkomaalaisia ja lahjakkaita junioreita persaukisilta.
- Sitten palasi muuan Helminen, pystyttiin pitämään muutama kärkipään junnu Toskala ja Hautamaa etunenässä ja haalittua joukkueeseen muiden ulkomaalaislöytöjä Larson, Burakowsky ja Ackerström etunenässä. Kerrankin Ilveksellä kävi säkä.
- Seuraava tyylisuunta oli tshekkien hankinta. Parin kauden jälkeen Ilveskin tätä kokeili, mutta puolen kauden Tenkarattia lukuunottamatta Ilves ei tshekkiensä kanssa juurikaan onnistunut (Stefania ei tähän voida laskea). Monella joukkueella kävi säkä, kun agentit suorastaan tyrkyttivät taiturimaisia tshekkejä.
- Muut kokeilivat kiekko-oppinsa yliopistossa saaneita pelaajia, hieman jälkijunassa myös Ilves. Toiset onnistuivat näissä narrauksissaan, Ilves ei niinkään. Muilla kävi säkä, kun osui oikeat pelaajat tryouteille.
- Alettiin keskittymään pelikirjoihin ja Ilves viisveisasi, vaikka tottakai valmentajilla on aina omat taktiikkansa. Siinä, kun muut pelasivat tilan ja ajan viemistä pois. Ilveksessä mentiin 80-luvun taktiikoihin velho-Pietilän opein. Muilla joukkueilla kävi säkä, kun huomasivat nopeasti peli virtaukset.
- Kun muut alkoivat peluuttamaan kiekon pitoon perustuvaa kiekkoa, jatkoi Ilves pystylätkän keinoilla. Monella joukkueella kävi säkä, kun keksivät, että kiekko on vallan väline.
- Nyt monet joukkueet ovat havahtuneet vaikkapa näihin edistyneisiin tilastoihin. Lisäksi kärkijengeillä on puljujärviä, ahoja, hintzejä, laineita, kähösiä, vehviläisiä, saareloita ja kumppaneita. Monella joukkueella on pakko käynyt säkä, kun ovat saaneet tilastonikkareita leipiinsä. Monella joukkueella on käynyt säkä, kun ovat saaneet joukkueesaan nättejä ja mediaseksikkäitä nuorukaisia, jotka piruvie vielä tehoilevat.
Monessa asiassa nyt kärjistän ja moni asia jää unohtumatta. Silti mieleeni herää, koska Ilves on kehityksen kärjessä? Koska Ilves onnistuu itse hankkimaan todella kovan ulkomaalaisen, joka pelaa joukkueessa enemmän kuin yhden kauden. Tai vaikka kokonaisen kauden (viimeinen tähän kategoriaan kuuluva pelaajaksi lasken Gysbersin ja hänkin pelasi loppukauden heikohkosti).
Nyt Ilves on ensimmäinen joukkue, jonka mielestä urheilujohtajalle ei ole tarvetta. Eikä ole myöskään fysiikkavalmentajalle. Lisäksi yritetään ulkojäitä, jossa itse peli on tärkeintä. Olisko Ilves nyt kerrankin kehityksen kärjessä vai onko nyt otettu lukuisia askeleita taaksepäin. Joidenkin mielestä mentäneen ensimmäisellä, mutta kun kyseessä on Ilves Hockey Oy, on historia monelle opettanut jälkimmäistä.
Ja juuri siksi jäsen HeGen lainaus on todella relevantti.