Kirjoitin silloin, kun tämä aihe edellisen kerran oli esillä:
Jalkapallossa FIFA ja UEFA ovat ottaneet tiukan kannan rasismia vastaan, vaikka hyvin tiedetään, että varsinkin jalkapalloseurojen ultrakannattajien keskuudessa on paljon rasisteja ja uusnatseja. Seuratkin ymmärtävät, että vaikka respect-linja sattuisikin karkottamaan joitakin rasistisia katsojia, se on paljon pienempi menetys kuin kannattajien rasistisen käyttäytymisen aiheuttama imagotappio ja liittojen langettamat kovat taloudelliset sanktiot.
Suomessa palloiluseurat yrittävät olla hissun kissun toivoen, ettei mitään vakavampaa tapahdu, ja vasta sitten, jos jotakin tapahtuu, tullaan housut kintuissa mumisemaan jotakin siitä, ettei seura missään tapauksessa hyväksy rasismia.
Ei liene mikään yllätys, että TPS on yhteiskuntavastuun saralla edelläkävijänä. Supercellin tyypit taitavat ymmärtää vanhan liiton hokiäijiä paremmin, mihin suuntaan tämä maailma on menossa.
Kun TPS osallistui viime vuonna Turku Pride -tapahtumaan, molemmissa tamperelaisseuroissa asiaa kommentoitiin siihen malliin, ettei kannanottoa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta ole koettu tarpeelliseksi, koska Ilves ja Tappara eivät jaottele ihmisiä mihinkään ryhmiin. On tuollainen varovaisuus toki sikäli ymmärrettävää, että jääkiekkokulttuuri on yhä melko homofobista ja katsojakunta korostetun miehistä, mutta seksuaalisen tasa-arvon ajamisessahan ei ole kyse siitä, että ihmisiä jaoteltaisiin eri ryhmiin, vaan päin vastoin siitä, että kaikkia kohdeltaisiin tasa-arvoisesti.
Sitä paitsi sen enempää Ilves-Hockey Oy:n kuin Ilves ry:nkään arvoihin ei näytä kuuluvan tasa-arvo, yhdenvertaisuus, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, sanavapaus tai muut avoimen, demokraattisen ja kansanvaltaisen yhteiskunnan perusarvot. Ilves ry linjaa arvoikseen välittämisen, ilon, taidon, avoimuuden ja terveet elämäntavat, Ilves-Hockey Oy taas tavoitteellisen, suunnitelmallisen, menestykseen tähtäävän, rehdin ja avoimen toiminnan. Eli ry:n puolella tuollaisia perinteisiä urheiluifraaseja ja liigan puolella taasen antiteesejä cityshortsipoikien puuhille.
Filosofi Karl Popper, joka tuli tunnetuksi länsimaisen demokratian voimakkaana puolustajana, kirjoitti kerran: "Jos me laajennamme rajoittamatonta toleranssia myös niihin, jotka ovat suvaitsemattomia, jos me emme ole valmiina puolustamaan suvaitsevaista yhteiskuntaa suvaitsemattomien hyökkäystä kohtaan, niin silloin suvaitseva tulee tuhotuksi ja suvaitsevaisuus tämän mukana."