Voisi kuvitella, että tässä data-analyysissa on vedetty mutkat suoraksi ja laskettu vain keskiarvo sille, kuinka kauan kestää tehdä maali ilman maalivahtia pelatessa. Todennäköisyys sille, että 13 minuuttia ilman maalivahtia pelaten vastustaja ei tee maalia taitaa olla aika mitätön.
Olisi kiva nähdä tuo tutkimus, koska itsestä ainakin tuntuu käsittämättömältä, että tasatulokseen päätymisen odotusarvo olisi korkein noilla Brooksin mainitsemilla luvuilla.
Voidaanhan me laskea esim maaliodottamat 70 minuutin ottelulle todella luotettavasti, ilman empiriaa. Ja ilman tukeutumista jatkoajalle menneiden playoff-otteluiden dataan. Ei tässä nyt mitään suhteellisuusteoriaa olla laittamassa uusiksi, jollaisessa vaaditaan hieman korkeamman tason reliabiliteetteja.
Olisi vähintäänkin irrationaalista mikäli maaliodottama eroaisi esim. kolmannen erän kymmenennellä ja viimeisellä minuutilla jos molemmissa skenaarioissa pelataan ilman maalivahtia minuutti. Vaikka minkäänlaista tilastollista historiaa ei olisikaan ilman maalivahtia pelaamisesta 10 minuuttia ennen ottelun loppua.
Kun ollaan tappiolla eikä maalierolla ole merkitystä on selvääkin selvempää että maaliodottamaa tulee nostaa sitä voimakkaammin mitä lähempänä ottelu on loppua. Mikäli omissa kolisee hävitään 0 pistettä suhteessa edeltävään tilanteeseen, kun taas tasoittava maali on 1,5 pisteen arvoinen. Selvää pitäisi olla että maaliodottamaa kuuluu nostaa mielummin "liian aikaisin" kuin "liian myöhään". Viisaammat laskekoon milloin on keskimäärin oikea aika kuudennelle kenttäpelaajalle. Näin päivänselvänä mutuna uskallan väittää että maalivahti pitäisi ottaa keskimäärin huomattavasti aikaisemmin kuin milloin se keskimäärin nykyisin otetaan. Liian usein ei ehditä saamaan edes kunnon myllytystä, puhumattakaan useammasta, maalivahdin poisottamisen jälkeen.
Millekään tutkimuksille en anna yliopiston tilastolaitoksen leimaa. Ei ole valtuuksia, ei ole pätevyyttä. Viisaammat voi sen arvioida
https://jpm.pm-research.com/content/iijpormgmt/45/4/1.full.pdf Tuossa tutkimuksessahan oli että maalin tappiolla ei ole isoa eroa ottaako maalivahdin pois 8-4min ennen loppua. Mutta ero alkoi näkymään selkeämmin jos maalivahdin otti pois aikaisemmin tai vastaavasti myöhemmin. Tietysti NHL-tilastot ei täysin päde Liigaan, mutta tuskin ero voi olla kovin radikaali. Maaliodottama on Liigassa hieman pienempi kuin rapakon takana, joten voisin kuvitella että täällä pitäisi ottaa kuudes pelaaja vielä aikaisemmin kuin siellä.