Vs: Kevään play-off seuranta
Dunkkius sanoi:
Turha tässä nyt on hakea yhtään mitään yhtään mistään. Mikä ongelma siinä oikeasti edes on, vaikka Tapparan peleissä kävisikin keskimäärin vähemmän sakkia kuin Ilveksen?
[quote author=ViidanLate tappara.info]Nimimerkki Ipappa kirjoittaa täällä, ilmeisesti tosissaan, Tapparan ja Ilveksen kannattajien eroista:
http://www.ilvesfoorumi.com/index.php?topic=525.60
Mutu-tuntuman sijaan asioita voi tarkastella myös tieteellisen tutkimuksen kautta.
Pekka Karvonen on gradussaan 2011 tutkinut seuravalintaa ja alueellista identiteettiä tamperelaisseurojen välillä. Seuraavaksi pääkohdat päätelmistä:
-Molemmilla seuroilla on suurin piirtein saman verran kannatusta Tampereen lisäksi koko Pirkanmaan alueella, Tapparalla eritoten Kangasalla ja Pirkkalassa ja Ilveksellä Lempäälässä
-Tapparalla on enemmän kannatusta myös muualla Suomessa ja Pirkanmaan ulkopuolella, tähän syynä lienee Tapparan menestys 80-luvulla sekä tapparalaisten pelaajien edustus maajoukkueessa
-Tampereen sisällä mikään alue ei identifioifu toisen joukkueen alueeksi pl. jotkut kaupungiosat kuten Koivistonkylä Ilveksen ja Tesoma Tapparan alueena; tähän lienee syynä Helmisen ja Jutilan kotikulmat
-Kannattajien välillä ei ole mitään merkitsevää eroa tulotason, ammatin tai koulutuksen näkökulmasta
Ipappa sanoo myös, että "Miksi tamperelainen alkaisi kannattaa kotikaupunkinsa ruotsalaisen koulun seuraa? Paitsi tietysti ne, jotka ovat tuota opinahjoa käyneet. " TBK:ssa huomattiin jo 40-luvun lopulla, että seuralle ei riitä ruotsinkielistä pelaajamateriaalia eikä oikein kannatuspohjaakaan ja sen seurauksena seura "suomennettiin" vuonna 1955. Sen jälkeen on kasvanut monta monituista kannattajasukupolvea, joilla ei ole ollut mitään sidosta ruotsinkielisyyteen. Ei kai Helsingin IFK:n kannattajatkaan enää profiloidu suomenruotsalaisiksi, vaikka Helsingissä heitä asuu suhteessa enemmän kuin Tampereella.
Ja mitä tulee katsojalukuihin, runkosarjan aikana Tapparan peleissä kävi 23000 katsojaa enemmän kuin Ilveksen peleissä. Näin ollen parin playoff- ja karsintamatsin katsojamäärien perusteella tehdyt johtopäätökset ovat täysin tuulesta temmattuja.
Tämän saa lainata suoraan Ilvesfoorumille, jos jollakin on sinne tunnukset. Mut ei ol' pakko hei!
[quote author=axe tappara.info]Niinhän ne uhos NHL-peleistäkin, että Tapparan Florida-katsojamäärä 6200 oli surkea ja olisi ihan eri homma, jos Ilves pääsisi pelaamaan NHL-tiimiä vastaan. Saivat sitten Suomessa pikkusen Rolidaa kiinnostavamman Minnesotan Hakametsään ja katsojiakin oli heti 4600.[/quote]
Siinä pari lainausta tappara.infon puolelta.
[/quote]
Hienoa, että tappara.infon puolellakin seurataan Ilveksen foorumia, vaikka asioita ei ehkä ihan aina oikein kyetäkään ymmärtämään. Siksi ajattelinkin vielä vääntäytyä näppäimistön ääreen ja vastata ViidanLate-nimimerkin takaa heiteteltyihin täkyihin.
Ensinnäkään en kirjoitta miltään mutu-tuntumalta, vaan kuulun tiedeyhteisöön nimeltä Tampereen yliopisto ja seuraan asioita väkisinkin oman tutkimusalani vinkkelistä. On totta, ettei pro graduni, lisurini tai väitöskirjanikaan ole käsitellyt kyseistä tutkimusaihetta, mutta saattaisi hyvinkin olla hedelmällistä julkaista aiheesta myös oikea tieteellinen tutkimus.
Tietysti eilen kirjoittamani faktalista oli kärjistys, mutta kehityskaaren kokonaisuus tulee siinä kyllä rautalankamallina esiteltyä. Mitä tulee Pekka Karvosen pro gradu -tutkielmaan vuodelta 2011, en ole kyseistä tutkielmaa lukenut, joskin kunhan aika sallii, saatan siihen mielelläni vielä tutustuakin. Koska kyseessä on itselleni vieras aineisto, en sinänsä voi saati halua kommentoida tutkimuksen oikeellisuutta tai laadukkutta, mutta Viidanlaten esiin nostamia "pääkohtia" voin ja haluan hieman pureskella. Tietysti kaikkien on syytä muistaa, että tutkielman laadusta riippumatta kyseessä on siis pro gradu -tutkielma, jota toki opiskelijoille usein markkinoidaan "tieteellisenä työnä", mutta joista useimmiten on oikeellisempaa käyttää termiä opinnäytetyö. Merkittäviä tieteellisiä tuloksia näissä töissä harvoin saavutetaan. Lähden kuitenkin liikkeelle olettamuksesta, että Pekka Karvosen työ kuuluu gradujen valioluokkaan ja on tehty kaikkia tieteellisiä kriteereitä noudattaen. Hieman harmillisesti Viidanlate ei kertonut, minkä laitoksen opinnäytteestä on kysymys, se nimittäin asettaisi työtä oikeaan kontekstiin.
Mutta käydäänpä käsiksi Viidanlaten tulkintoihin Karvosen opinnäytetyön pääkohdistä:
1) Molemmilla seuroilla on varmasti suunnilleen saman verran kannatusta koko Pirkanmaan alueella. Se ei kuitenkaan jakaannu tasaisesti, minkä käsittääkseni Karvonenkin toteaa. Tampereen sisällä ns. paljasjalkaisten keskuudessa Ilves on suositumpi, muualta muuttaneiden keskuudessa Tappara sen sijaan on jäähallilla pelien yhteydessä tehtyjen kyselytutkimusten valossa ollut suositumpi. Syyt tähän löytyvät alkuperäisestä kirjoituksestani. En tiedä, onko Karvonen tutikielmassaan eritellyt faniuden astetta, mikä ehdottomasti pitäisi tehdä. Nimittäin jos mitataan vain mitä tahansa faniutta, voidaan hyvinkin saada tulos, jossa Tampereen sisällä on yhtä paljon tapparalaisia kuin ilvesläisiä. Jos taas mitattaisiin ilmiötä, jota voitaisiin leikillisesti kutsua vaikkapa tosifaniudeksi (esim. hallissa käymisen uskollisuutta mitaten), Ilves-faneja on kaupungin rajojen sisällä tapparalaisia enemmän. Tampereen rajanaapurikuntien tilanne ei välttämättä eroa kovasti Tampereesta, koska muuttoliikehän on viime vuosina ollut nimen omaan Tampereelta omakotitalotonttien perässä näihin kuntiin. On oletettavaa, etteivät Tampereelta naapurikuntiin siirtyneet ole muuttaessaan vaihtaneet suosikkijoukkuettaan. Muutenkaan rajanaapurit eivät selitä arkipäivien yleisömääriä oikein mitenkään, koska näistä kuljettaessa matka-aika jäähallille ei välttämättä ole ainakaan olennaisesti sen pitempi kuin Tampereen eri kaupunginosista halliin tultaessa. Mielenkiintoisia ovat sen sijaan etäämmällä sijaitsevat Pirkanmaan kunnat ja jopa Pirkanmaan kuntien rajanaapurit, joissa Tappara on alkuperäisessä kirjoituksessani selittämistä syistä johtuen Ilvestä suositumpi. Juuri näiden kuntien Tappara-kannatus on se, mikä tekee Tapparan lauantaipelien ylesömäärät niin paljon arkipelejä suuremmaksi.
2) Pirkanmaan ulkopuolisesta kannatuksesta olen varauksetta samaa mieltä kuin Karvonen.
3) Kannatus eroaa kaupunginosien välillä, mutta eri syystä kuin Karvonen luulee. Esim. Helmisen ja Jutilan kotikulmilla ei asian kanssa ole paljonkaan tekemistä. Sen sijaan kaupunginosan iällä sitäkin enemmän. Koivistonkylä on perinteinen tamperelainen omakotialue, jonka asujaimisto edustaa suuressa määrin perinteisiä tamperelaisia. Sen sijaan Tesoma on 1970-luvulla kasvanut lähiö, jonka asujaimiston valtaosa muodostuu kaupunkiin noihin aikoihin ja myöhemmin muualta muuttaneista. Ja kappas niinpä vain Karvosen havainto tuleekin tukeneeksi alkuperäisen kirjotukseni huomiota:
"Samaan aikaan maaseudulta myös muutettiin Tampereelle kovasti ja osa näistä jääkiekkohistoriattomista tulokkaista valitsi Tapparan samoin perustein kuin maalle jääneet serkkunsa. Heistäkin kuitenkin suhteellisen harva ryhtyi hallissa lähes kaikissa peleissä viihtyväksi tosifaniksi, vaan maalaisserkkujensa tapaan tyytyvät seuraamaan suurimman osan peleistä muualla kuin paikan päällä. Heillä laji ei kuitenkaan ole samalla tavalla 'äidinmaidossa imetty' kuin esim. suurimmalla osalla ilvesläisistä ja tietysti myös ainakin kielivähemmistön osalta tapparalaisistakin on."
4) Karvosen uskomus kannattajien "historiattomuudesta" kertoo joko tutkimuskysymysten epäonnistumisesta tai otoksen vääristyneestä ikärakenteesta (vastaajien joukossa suhteettoman paljon vain nuoria ikäluokkia). Keski-ikäiset ja sitä vanhemmat (varsinkin "paljasjalkaiset" tamperelaiset) tiedostavat seurojen historialliset erot edelleen varsin selvästi. Varsin suuri osa on joko tahtoen tai tahtomattaan siirtänyt asenteensa myös jälkipolvilleen. Omasta mielestäni onkin vain hyvä, että seurojen syntyhistoria pidettäisiin edelleen esillä, onhan se kuitenkin tärkeä osa seurakulttuuria. Itseäni ainakin alkaa aina naurattaa, kun kuulen jonkun tapparalaisnuoren esim. arvostelevan vaikkapa koulun pakkoruotsia. Ehkä pieni seurahistorian kertaus esim. juniorijoukkueille voisi olla paikallaan, että kyseisenkaltaisilta paradokseilta vältyttäisiin.
5) Jos pitkällä aikavälillä tarkastellaan pelipäivän (arki vs. lauantai tai muinoin myös sunnuntai) merkitystä katsojamääriin, on helposti havaittavissa, että Tapparalla käy arkipeleissä suhteessa aina paljon vähemmän katsojia kuin viikonlopun peleissä. Ilveksen katsojamääriin pelipäivällä ei ole vastaavaa vaikutusta. Ilmiön syyn käsittääkseni toin jo alkuperäisessä kirjoituksessani ilmi.
Lopuksi esittäisin vielä avoimen kysymyksen tamperelaisille Tapparalaisille. Miksi teistä on niin vaikea hyväksyä näitä Pirkanmaan reuna-alueiden uskollisia tapparalaisia tasavertaisiksi veljiksenne? Miksi te yritätte väheksyä heidän panostaan seuranne yleisömäärissä, vaikka se on helppo tilastollisesti osoittaa? Minusta ainakin on oikeasti kunnioitettavaa, että joku viitsii (edes silloin viikonloppuna) ajaa monen kymmenen mahdollisesti jopa satojen kilometrien matkan tullakseen seuraamaan suosikkiseuransa peliä. Teidän kirjoituksistanne saa kuitenkin käsityksen, että tätä nimen omaan Tapparalle ominaista ja sille elintärkeää katsojaryhmää ei olisi ollenkaan olemassa. Toki Ilvekselläkin on uskollisia kannattajia, jotka vuodesta toiseen viitsivät vaivautua vaikeden taipaleiden takaa hallille. Annan heille täyden kiitoksen ja kunnian, kuten varmasti me kaikki ilvesläiset annamme. Sääli, että Tapparalla tuota joukkoa vain on enemmän, vielä säälimpi että "tosi-tamperelaiset-Tapparat" eivät näytä edes pitävän teitä missään arvossa, vaan ennemminkin häpeävät koko ilmiötä.
Onneksi muuten semifinaaliavaus on pyhäpäivänä ja näin ollen alkaa jo klo 17, joten Tapparakin saanee väkensä kunnolla liikkeelle halliin.