Mitä enemmän on panosta, sitä enemmän pelit kiinnostavat. Urheilussa pitää voittamisen lisäksi olla myös hävittävää.
Niin, tämähän totetuisi keväällä niissä karsintapeleissä, joiden avulla ei kauden mittaan tulleita tappioita enää korjata. En millään usko, että kukaan lähtisi marraskuisena tiistai-iltana runkosarjamatsiin siitä syystä, että "nyt on peleissä panosta, kun keväällä on vaarana ne karsinnat." Kyllä suurempi merkitys on sillä, miten ko. joukkue on siihen asti pärjännyt ja sillä, miten ko. joukkue hoitaa näkyvyyttä, vaikka pelillisesti olisi ankeammatkin ajat meneillään.
Eikä suljetusta sarjastakaan ole mitään taloudellista hyötyä seuroille ollut. Talous on monessa seurassa surkeassa kunnossa. Suljettu sarja on mahdollistanut asioiden hoitamisen väärin. Esimerkkinä vaikka pajatson tyhjentelymyynnit ja tappiollisen talouden hoidon.
Pajatson tyhjentäminen on yksi keino, josta seura nimenomaan saa taloudellista hyötyä. Perseestähän tuo on, mutta tämä on juuri sitä talouden hoitoa. Niin karua kuin se onkin, niin kyseessä on kuitenkin bisnes. Ja vaikka suljettu sarja on mahdollistanut talouden hoitamisen väärin, ovat Liigan "tekohengitysajat" ohi. Eli ajat, jolloin jotain seuraa tuettiin taloudellisesti, kun oli menossa nurin. Juurihan saimme tästä esimerkin pari vuotta sitten Bluesin merkeissä. Ja vastaavia tulee lisää, jos homma ei ole kunnossa.
Se, että joku TPS tekee 2 M€ turskaa, ei välttämättä tarkoita sitä, että TPS olisi konkurssikypsä. Normaalibisneksessä kyllä, mutta jos taustalta löytyy lailliset keinot talouden pelastamiseksi (omistajat kaatavat rahaa pohjattomaan kaivoon), niin se pitää silloin muiden hyväksyä. Se on heidän tapansa hoitaa bisnestään, eikä sille mahda Liiga tai muut mitään, vaikka kuinka "väärältä" tuntuisi. Kyllä se konkurssi korjaa sitten ne tappiofirmat, jos/kun aika koittaa. Heikoimpien yritysten pitää antaa kaatua.
Jos Liiga on kunnossa tulee tarvittaessa uusi joukkue hävinneen tilalle... Eikä putoaminen olisi kuolinisku, jos joka vuosi joku joukkue nousisi Liigaan Mestiksestä. Nousukelpoisia joukkueita olisi Espoon ja Turun lisäksi ne muutama nykysstä Liigasta tiputettua.
Ei näitä uusia joukkueita niin vain jostain tule hävinneiden tilalle. Liigahan on nytkin auki, kuten Sportin, KooKoon ja Jukureiden kohdalla olemme saaneet todeta. Eli joukkue ei voi tulla Liigaan jollain 2000 katsojan kapasiteetilla, vaan puitteet kuntoon ja sitten koputtelemaan Liigan toimiston ovea. Espoossa ja Turussa ollaan resurssien osalta tilanteessa, jossa Liigan portit voisivat aueta, mikäli haluavat. Se "halu" vaatii tosin vähän muutakin kuin "me halutaan mukaan"-asennetta. Siinä pitää olla valmis nostamaan koko organisaation tekeminen pysyvästi ihan uudelle tasolle.
Ja kyllä se Liigasta putoaminen olisi, jos nyt ei kuolinisku, niin ainakin kovasti toimintaa rampauttava isku. Koska Mestis ei tällä hetkellä kiinnosta isossa kuvassa edes seurojen kotipaikkakunnilla muita kuin uskollisimpia faneja, pelaajien sukulaisia ja muutamia paikallisia yrityksiä, joutuisi Liigasta putoava seura supistamaan toimintaansa niin merkittävästi, ettei se todennäköisesti ihan hetkeen olisi Liigakelpoinen. Tulovirroissa on aika iso ero, kun valtakunnalliset sponsorit vaihtuvat paikallisiksi nakkikioskeiksi ja nyrkkipajoiksi.
Toistan itseäni, mutta edelleen sanon, että Liigalla ja Mestiksellä katto-organisaatioina sekä näissä pelaavilla seuroilla itsenäisesti on vastuu ja velvollisuus hoitaa näkyvyyttä ja kiinnostavuutta nykyisessä toimintaympäristössä. Jos asiat ovat niin retuperällä mm. somenäkyvyyden suhteen kuin ne tällä hetkellä ovat, ei auta, vaikka sarja pistettäisiin ihan atomeiksi ja uusiksi. Tehdään ensin nykytilanteessa kaikki voitava ammattimaisesti, sekin olisi jo iso steppi eteenpäin.
Ja toistan tässäkin itseäni, mutta todetaan nyt samalla sekin, että näitä asioita kyllä tutkitaan ja punnitaan ihan oikeiden ammattilaisten toimesta. He ottavat huomioon ihan reaalimaailman tosiasiat sen sijaan, että latelisivat pelkkää unelmahöttöä vailla kunnon perusteita. Olivatpa sitten Liigan avaamisen puolesta tai vastaan.
Tämä nyt riittää meikäläiselle tästä aiheesta tällä erää. Palaan mielelläni aiheeseen heti, kun joku esittää perustellun muutosehdotuksen, josta löytyy muutakin kuin "mut kun" ja "sit kun" -tason argumentointia.