Vs: Ilveksen nykytilanne
Helmikuun alussa Jukka Hirsimäki sanoi: "Alustavia merkintöjä on jo saatu 300 000 osakkeen (1,5 miljoonan euron) verran. Nyt lähdetään lunastamaan lupauksia. Mielellään merkitään koko osakemäärä loppuun asti."
Kuitenkin 1,5 miljoonan raja saavutettiin vasta maaliskuun lopulla. Tästä päätellen huomattava määrä ennakkoon merkinneistä lipesi riveistä. Toinen vaihtoehto on, että Hirsimäki antoi tilanteesta liian valoisan kuvan.
Toukokuun lopulla oli kasassa 1 560 000 euroa. Puolen vuoden sisään rahaa on tullut sisään siis melko vähän, vaikka mukaan laskettaisiin ShareIlveksen joukkorahoituskampanja.
Kymmenen prosentin osuus tarkoittaa sitä, että yksi sijoittaja saattoi ostaa osakkeita enintään 300 000 eurolla. Näin merkittäviä rahoittajia ei 1,5 miljoonan minimitavoitteen saavuttamiseksi olisi tarvittu kuin viisi. Tästä taasen voidaan päätellä, ettei nykyisten omistajien joukossa taida olla ketään - tai korkeintaan pari - sellaista, joka on sijoittanut maksimimäärän.
Tämä vie vähän pohjaa sitä väitteeltä, että rahamiehiä olisi kyllä ollut, mutta että he olisivat halunneet sijoittaa enemmän rahaa kuin tuon 300 000. Taitaa pikemminkin olla niin, että Ilveksen kannattajakunta koostuu kuitenkin enemmän näistä pk-yrittäjistä ja autoliikkeiden apulaispiiripäälliköistä, joille muutama kymmenenkin tuhatta on iso raha.
Eri asia sitten on se, että yhtiötä saattoivat havitella sellaisetkin tahot, jotka eivät ole Ilveksen kannattajia. Tällaisia henkilöitä oli aivan varmasti Kummolan johtamassa koalitiossa; eihän Hjalliskaan mikään Ilves-fani ole, vaan hän on todennäköisesti halunnut tehdä Ilveksellä bisnestä, ehkä päästä Ilveksen kautta mukaan uuteen Keskusareenaan.
Eniten kuitenkin kummastuttaa se, että sellaisia ihmisiä, jotka olisivat sijoittaneet nelinumeroisia summia, ei ilmeisestikään ole kovin montaa. Viimeisen puolen vuoden aikana potti kasvoi noin 300 000 euroa, jos mukaan lasketaan ShareIlveksen joukkorahoituskampanja. Esimerkiksi 500 000 euron kerääminen olisi vaatinut 500 kannattajaa, joista jokainen olisi sijoittanut 1000 euroa, tai 100 kannattajaa, jotka olisivat sijoittaneet 5000 euroa. Itse en koskaan uskonut puheisiin siitä, että toimiston ovella olisi jonoksi asti rahamiehiä heti, kun Vinnie lakeijoineen väistyy, mutta sitä vastoin odotin, että Pirkanmaalla olisi ollut hyvinkin paljon sellaisia, jotka olisivat sijoittaneet muutama tuhat euroa: ennen kaikkea juuri pk-yrittäjiä ja muita hyvin ansaitsevia kannattajia.
Lopputulos on varmasti ollut pettymys myös Jalolle ja kumppaneille. Sitä osoittaa parhaiten se, että puheet ovat matkan varrella muuttuneet. Vielä helmikuun lopulla Jalo sanoi: "Jos ollaan siellä 2,5 miljoonassa lähikuukausina, niin tilanne on hyvä. Kolme miljoonaa olisi unelma." Nyt Jyrki Seppä hiljattain kommentoi, että "olen tyytyväinen osakeannin lopputulokseen, vaikka tavoitteesta jäätiin jonkin verran."
Kaikki kunnia ja kiitos niille, jotka sijoittavat rahaa epävarmaan ja kannattamattomaan urheilubisnekseen, mutta lähtökohta näissä urheiluseurojen osakeanneissa on tietenkin jo lähtökohtaisesti se, että osakkeita ostavat seuran kannattajat, jotka eivät odotakaan sijoitukselleen tuottoa. Ottaen huomioon sen jo muutaman vuoden jatkuneen uhoamisen, että Manngardin ja Honkalehdon häipyessä katsojat palaavat halliin, yritysvieraat täyttävät aitiot, kauemmaksi loitonneet sponsorit tulevat takaisin, kausikorttimyynti tuplaantuu ja rahamiehet avaavat rahahanat, uuden Ilveksen alku on ollut pettymys. Nyt nähdyn ja koetun perusteella voitaisiin jopa tehdä sellainen rohkea johtopäätös, että paitsi urheilumenestykseltään, niin myös kannatuspohjaltaan Ilves on valahtanut Tampereella pikkuveljen asemaan.
Ilves-johdon kannattaa seuraavaksi keskittyä siihen, että se saa aktivoitua keskivertokannattajat, eli sen suuren enemmistön, jota ei voisi vähempää kiinnostaa, kuka Ilves-Hockey Oy:n omistaa. Sen suuren joukon, joka tulee halliin, jos Ilves alkaa kamppailla Liigan kärkisijoista. Se on tietenkin haastava tehtävä, koska joukkuetta ei voi tuosta enää paljon enempää vahvistaa, mikäli halutaan pitää bilanssit balanssissa. Kehityksen pitää siis ennen kaikkea tapahtua sitä kautta, miten joukkueen peli kehittyy ja miten yksittäiset pelaajat menevät eteenpäin. Jos joukkue jatkaa kotivoittojen tiellä, yleisömäärät saattavat nousta 5000 katsojan pintaan jo lähitulevaisuudessa.
Mikä muuten mahtaa nykyään olla Manngardin osakkeiden tilanne, jotka muodostavat noin kymmenesosan kokonaispotista? Vieläkö Ilves ry hallinnoi niitä?