Veikkaus julkaissut erittäin mielenkiintoiset maalivahtien GSAx-lukemat, eli käytännössä torjutut maalit yli maaliodottaman. Jos luku on vaikka +3, niin maalivahdille on mennyt kolme maalia vähemmän kuin maaliodottamasta laskettuna "kuuluisi olla mennyt". Tämä on oleellinen tilasto, jolla mm. Veikkaus laskee maalivahdin vaikutusta joukkueen voiton todennäköisyyteen.
Hajahuomioita:
- Langhamer on tilastossa neljäntenä: GSAx +15.
- Malek on pärjännyt kakkosmaalivahdiksi kelvollisesti, kun GSAx on -1, eli käytännössä Malekin selän taakse on mennyt kiekkoja maaliodottaman mukaisesti.
- Heikkinen on Tapparan maalivahdeista Heljangon edellä (ja Heljanko on pärjännyt mm. Malekia heikommin).
Lainaan tähän koko artikkelin:
Liigan kuumimmat maalivahdit – Zagidulin loistaa ykkösenä
Juha Koivula laittoi Liigavahdit järjestykseen GSAx-lukeman – torjutut maalit maaliodottamaan verrattuna – perusteella. Mukana on myös analyysit joukkueittain, joita voi hyödyntää vedonlyönnissä. Lue alta ja poimi tiedot talteen kenen otteisiin maalinsuulla voi luottaa.
Zagidulinin GSAx-lukema +21, eli torjutut maalit yli maaliodottaman on todella mainiota luokkaa. Hän on pelannut eniten koko sarjassa ja hänen pelinsä taso on ollut erittäin korkealla. Lukko saa kiittää isosti maalivahtiaan sarjan kärkipaikasta. Useat tasaiset ottelut ovat kääntyneet Zagidulinin ansiosta raumalaisille. Saanee runkosarjan lopulla varmasti myös jonkin verran lepoaikaa, jotta energiaa riittää pudotuspeleihinkin.
Lehtisen voidaan nyt kiistatta todeta palanneen toissakauden kovalle tasolleen, jolloin hän oli Lukon yksi takuumiehistä raumalaisten mestaruuskaudella. Vähäeleinen torjuja on tuonut vakautta turkulaisten takalinjoille.
Rubin on ollut yksi tämän kauden iloisista yllättäjistä. Hänellä oli toki vyöllään runsaasti pelejä SHL:stä, mutta hänen todellinen tasonsa oli etukäteen arvioiden pieni arvoitus. Ässät on Rubinin hyvien torjuntojen ansiosta noussut vahvasti pudotuspelipaikkaan kiinni. On selvää, että heikommalla maalivahtipelillä porilaiset saattaisivat olla jo kaukana jatkopaikasta.
Langhamer on torjunut erinomaisesti ja hänen tilastonsa ovat olleet tällä kaudella jopa viime kauden lukemia kovempia. Muihin kärkivahteihin verrattuna hän on pelannut aavistuksen kevyemmällä tahdilla, mikä tarkoittanee sitä, että pudotuspeleissä hänellä voi olla pieni lepoetu puolellaan.
Bartosak oli marras-joulukuussa pitkän tovin poissa loukkaantumisen takia, jonka jälkeen hänen torjuntavireensä ei ole vielä ollut aivan alkukauden tasolla. Hän on kuitenkin tälläkin kaudella osoittanut olevansa kärkiluokan maalivahti, joka pystyy kääntämään tasaisia pelejä joukkueelleen.
Liigan maalivahdit joukkueittain
HIFK: Taponen (GSAx: +3) & Halonen (GSAx: -6)
Taposen aivan kuumin vire on viime viikkoina hiipunut, mutta hän on helsinkiläisten selvä ykkösvahti vaisusti pelanneen Halosen edellä. HIFK:n voiton todennäköisyys voi vaihdella usean prosenttiyksikön verran riippuen siitä kumpi maalivahti on pelivuorossa.
HPK: Lebedeff (GSAx: +6) & Rajaniemi (GSAx: +4)
HPK:lla on kaksi hyvää vahtia, joista kumman tahansa voi huoletta heittää kaukaloon. Lebedeff on loukkaantumisensa jäljiltä palannut erittäin terävänä kaukaloon.
Ilves: Langhamer (GSAx: +15) & Malek (GSAx: -1)
Langhamer on joukkueen selvä ykkösvahti, mutta Malek on paikannut häntä tarpeen vaatiessa kohtuullisesti. Ero vahtien välillä on kuitenkin iso ja vaikutus Ilveksen voiton todennäköisyyteen on merkittävä.
Jukurit: Kaarlehto (GSAx: +5) & Tuohimaa (GSAx: -9)
Tuohimaa on pelannut selvästi enemmän, mutta Kaarlehdon lukemat ovat olleet merkittävästi paremmat. Jukurien maalivahtien peluutusta kannattaakin vedonlyöntimielessä seurata. Kakkosvahti voikin olla parempi valinta Jukurien menestymisen kannalta.
JYP: Vehviläinen (GSAx: +8) & Leinonen (GSAx: -6)
Vehviläinen on nyt JYPin kiistaton ykkösvahti, kun Laurikainen siirtyi Sveitsiin.
KalPa: Jatkola (GSAx: +7)
Jatkola on pelannut erinomaisesti, joten vähälle peliajalle jäänyt ja heikosti esiintynyt Matej Machovsky otti ja jätti seuran omin päin. KalPa on nyt ilman varsinaista kakkosvahtia.
KooKoo: Setänen (GSAx: -4) & Malik (GSAx: -6)
Viime kaudella molemmat KooKoon vahdit pelasivat erinomaisesti, mutta tällä kaudella kummankin torjuntataso on ollut pettymys. Setänen on saanut enemmän vastuuta ja on ollut vahdeista parempi.
Kärpät: Blomqvist (GSAx: +4) & Meriläinen (GSAx: -2)
Blomqvist on sivussa loukkaantumisen takia, joten ykkösvastuu on Meriläisen harteilla. Kärpät kaipaisi vahvistusta maalille, jos Blomqvistin paluu venyy.
Lukko: Zagidulin (GSAx: +21) & Jukuri (GSAx: 0)
Vähälle vastuulle jäänyt Jukuri on paikannut Zagidulinia kohtuullisesti. Vahtien välillä on kuitenkin lähtökohtaisesti iso ero.
Pelicans: Bartosak (GSAx: +9) & Patrikainen (GSAx: +5)
Molemmat vahdit ovat pelanneet hyvin ja Pelicansin iskukyky ei muutu merkittävästi oli maalilla sitten kumpi tahansa.
SaiPa: Westerholm (GSAx: -5) & Huhtamaa (GSAx: -5)
Puhtaat kokonaislukemat hieman valehtelevat pelaajien tasoerosta, sillä jaettuna pelatulle 60 minuutille Westerholmin GSAx on -0,14 ja Huhtamaan -0,88. Näin ollen maalivahtien välillä on ollut iso ero. Toki Westerholminkaan kausi ei ole ollut aivan odotuksien mukainen.
Sport: Reijola (GSAx: +2) & Hovinen (GSAx: -6)
Ykkösvahti Reijolan peliotteet ovat tällä kaudella olleet selvästi Hovista parempia.
Tappara: Heikkinen (GSAx: +2) & Heljanko (GSAx: -3)
Ykkösvahti Heljangon kausi ei ole tilastojen valossa ollut läheskään paras mahdollinen. Heikkinen on ollut pelaamissaan peleissä jopa parempi. Aiempien kausien tilastojen perusteella Heljanko kuuluu kuitenkin sarjan laatuvahteihin, joten Tapparan voiton todennäköisyys on tällä hetkellä suurin piirtein sama pelasi maalilla kumpi tahansa.
TPS: Lehtinen (GSAx: +16) & Anttila (GSAx: -3)
Lehtinen pelaa todella paljon ja Anttilalle jää vain ajoittaiset tuuraukset.
Ässät: Rubin (GSAx: +16) & Korhonen (GSAx: +1)
Rubin on joukkueensa selvä ykkösvahti, mutta Korhonen on tuurannut kohtuullisen hyvin hankalissa paikoissa.