Kunto
Luottopelaaja
- Viestejä
- 1 607
Tässäpä onkin se olennainen ero siinä miksi Lukko jatkaa menojaan ja Ilveksen kausi oli totaalinen pannukakku. Lukko oli se viisas possu joka rakensi talonsa (joukkueensa) tiilestä kun taas Ilves ylioptimistisesti heinästä (lainoista). Sahlstedt ja Rautakorpi piti päättämänsä linjan koska tiesivät että Ilves pelaa valtavaa riskipeliä jonka hävisi ja tiesivät että mestaruus ratkotaan keväällä eikä syksyllä.
Anteeksi, että sanon näin, mutta mielestäni unohdat jääkiekkopisneksestä erittäin oleellisen kohdan. Suuri osa liigaseuran menoista on henkilöstömenoja (pelaajat suurin menoerä). Tulot muodustuvat puolestaan lipputuloista ja mainostamisesta. Kaudella 2019-20 Ilves saavutti historiansa suurimman liikevaihdon +7 milliä (ilman pudotuspelejä, niiden kanssa olisi menty lähemmäs kasia.). Kauden aikana kirjoitettiin artikkeleita siitä, että tämä kausi tulee kaatamaan useamman liigaseuran. Se tarkoittaa sitä, että useamman seuran päätehtävänä oli yrittää selviytyä tästä kaudesta. Ja tilanne ei missään tapauksessa ole ohitse. Seuroilla ei ole takuita siitä, että syksyllä-21 kaikki rajoitukset ovat poissa. Ja varmuudella ahdinkoa kokeneet mainostajat eivät ole vielä lompakko auki. Ilveksen viime kauden tuloista leikkautuu varmaan ainakin noin kolmasosa pois. Siinä missä Ilveksen tilanne on vakava, niin Lukon ei tarvitse pelätä miljoonatappioiden kaatavan seuraa. Näin on tapahtunut aikaisemminkin. Erona on se, että Liigan rikkain seura, joka on ollut yksi suurimpia alisuorittajia, on vihdoin saavuttamassa tason, jolla sen taloudellisesti kuuluisi ollakin. Kalle Sahlstedt ja Josef Boumedienne Liigan isoimman rahasalkun kanssa omaavat potentiaalin tehdä Lukosta menestystarinan 2020-luvulle.
Jos kerran Myrrä on koko organisaation parhaita ja Ilveksen päätös ottaa lainapelaajat vahvistamaan joukkuetta oli oikea, niin miksi sitten tulos on tämä? Onko tämä tavoitteiden ja strategian mukainen? Ei pitäisi olla. Pitääkö kannattajien hyväksyä selitykseksi että korona tuli ja pilasi kaiken hyvän? Jos me nyt hyväksymme sen, että laitetaan tämä tulos koronan piikkiin, kynnys hyväksyä seuraava (teko)syy madaltuu ja ollaan taas Vincentin, Esan ja Haden viitoittamalla tiellä. Ei se laskusuhdanne kohti liigan pohjamutia yhdessä yössä tai kaudessa alkanut, vaan sillä että pikkuhiljaa alettiin hyväksyä näitä Esan selityksiä ja tekosyitä perusteeksi suorittaa huonosti.
Niin olin palstoilla aikoinaan varmaan ensimmäinen, joka viestitti, että Ilves tulee menemään kohti tuhoa Vinnien ja kumppaneiden johdolla. Olin palstoilla varmaan ensimmäinen, joka viestitti, että Ilves voi välttyä tuholta sillä, että Vinnie luovuttaisi omistajuutensa Risto Jalolle eurolla ja emoseuralla tulisi olla merkittävä osuus. Valitettavasti molempien toteutuminen otti vuosikausia. Mielestäni näkemykseni olivat oikeat ja seison edelleen myös jälkimmäisen vision takana. Kun toin näitä visioitani aikoinaan palstoilla, niin kummankin yhteydessä sain paljon kritiikkiä.
Jos kerran tulonlähteet vietiin pois, niin ”omien” poikien (Välimäki, Koppanen, Dostal, Maccelli, Ruotsalainen) varaan rakentaminen oli mielestäni hyvä tapa. Kulunut koronakausi on täysin poikkeuksellinen SM-Liigan historiassa. Poikkeustila. Ja täytyy toivoa, että kevät 2020 ja kausi 2020-21 sellaiseksi jääkin seuraavan 50 vuoden aikana. Uskoisin, että ne kannattajat, jotka ovat kokeneet menetyksiä (läheinen, työpaikka, omaisuus) ymmärtävät tilanteen poikkeavuuden.
Ne, jotka ymmärtävät numeroita ja pitävät tilastoista ymmärtävät kauden poikkeavuuden siinä, että eri pelimäärien vuoksi päädyttiin runkosarjassa lopputilanteeseen, jossa neljännen (Tappara) ja yhdeksännen (KooKoo) ero olisi ollut 60 peliksi muunnettuna 1,4 pistettä. Ilveksen ero Tapparaan olisi ollut 1,08 pistettä. Näistä kuudesta joukkueesta Ilveksellä jäi eniten matseja väliin (7) ja Tapparalla vähiten (yksi).
Nyt tarvittaisiinkin johdon ulostuloa. JOS Ilves valitsi tälle kaudelle säästölinjan ja satsaa kunnolla Areena-kauden joukkueeseensa, on mahdollista että se kannattajien menetetty luottamus palaa vielä takaisin.
Minä sanon, että mikäli Ilves ei valinnut tälle kaudelle säästölinjaa, niin se olisi idioottimainen virhe.
Tappara taas satsasi joukkueeseensa ihan kuin muinakin kausina ja hankki jopa Matushkinin ja Parlettin vaikka näytti hankalalta. Tätä Aro perusteli sillä että on ajateltava sitä aikaa koronan jälkeenkin ja Tappara-tuote on pidettävä iskukykyisenä ja myyntivoimaisena sitä varten. Toki sitten tuli nämä heidän karanteenitöhöilynsä ja sponsoreita hävisi. Mutta silti ovat menossa taas vähintään välieriin (uskon ettei KalPa enää tuosta nouse) ja sillä on paljon helpompi myydä kausikortteja Uros-Areenaan. Hävittiinkö me tämäkin kilpailu naapurille sen vuoksi että yritettiin esittää maailmanomistajaa lainapirssillä?
Kerrataan vielä. Vain viidellä seuralla oli riittävät eväät valmistautua ja varustautua taloudellisesti katastrofaaliseen kauteen (Lukko, HIFK, Kärpät, Tappara ja TPS). Ilves haki lainapirssillä menestystä, mutta ei esittänyt missään vaiheessa maailmanomistajaa. Käsittääkseni johto ja/tai valmennus ei missään vaiheessa ole paukutellut henkseleitä, vai onko?
Hävisimme toki Tapparalle runkosarjassa sen 0,018 p/o. Keskinäisissä peleissä olimme luonnollisesti niskan päällä. Tappara voitti sen yhden, kun Ilves ei käynyt kahteen viikkoon jäällä. Yksi keskinäinen jäi pelaamatta.