Esim. joukkueiden valmentajat, joille menee tämäkin data (kaiken muun lisäksi) Wisehockeylta. He pitävät noita lukemia kovassa arvossa ja analysoivat datan perusteella niin joukkueensa kuin yksittäisten pelaajien otteita. Heillä ei sitten varmaan ole sitä "omaa silmää" tai sitten he ovat oppineet ymmärtämään, että näistä edistyksellisistä (odottamaan perustuvista) tilastoista saadaan irti paljon kaikkea objektiivista, mitä silmä ei kerro
Tästäkin aiheesta on ollut juttua, eli en tätä millään mutulla heittele. Kannattaa kuunnella vaikka se Petopodin jakso, jossa avataan sitäkin, että data on valmentajien käytössä. Wisehockeyn tuottama data ei edes ole julkista kuin sen verran, mitä Liiga päättää välillä lähetyksissään näyttää. Se data on tällä hetkellä olemassa lähinnä juuri joukkueiden käyttöä varten. Sen pitäisi kertoa sullekin jo jotain.
Jotain pitäisi kertoa sekin, että kun Olli Jokinen Liigawam-podcastin pitkässä haastattelussa perkasi mikkeliläisten kauden, hän viittasi useampaan otteeseen maaliodottamatilastoihin ja siihen, kuinka on oppinut tällä kaudella ymmärtämään sen datan hyödyn.
Tämä on nyt ihan yleinen tilanne Liigassa ja tulee nousemaan kausi kaudelta suurempaan rooliin Liiga-joukkueiden valmennuksissa ja scouttaamisissa. Kohta jokaisella joukkueella on palkattu tilastoanalyytikko(nyt vasta muutamalla), eikä data siten jää suoraan muihin osa-alueisiin erikoistuneiden päävalmentajien ja apuvalmentajien tulkittavaksi.
EDIT: Maaliodottamiin perustuvat tilastot eivät esitä vain odottamaa joukkueen maalimääristä, vaan samaan malliin perustuvilla tilastoilla mitataan myös yksittäisten pelaajien peliotteita. Kuinka paljon joukkue luo ja vastaanottaa maaliodottamaa, kun pelaaja X on kentällä jne. Tämä on se edistyksellinen malli, jonka kivikautinen esi-isä on +/- tilasto, jota seurasi sitten niin ikään jo vanhentunut corsi jne.