Yllättääkö tämä jotenkin? Sillä ei ole väliä onko ikäluokka hyvä vai huono vielä U16 vaiheessa, niin kyllä se viimeistään U18 vaiheessa onnistutaan tunaroimaan.
Siinä kannattaisi seuran miettiä, että miksi näin käy vuodesta toiseen.
Ilveksen kilpatoiminta on isoista logoseuroista Suomen heikointa. Tuo on usealta agentilta kuultu suoraan, kun hallilla juttelee heidän kanssaan toisinaan. Ilveksessä keskitytään liikaa vääriin asioihin, mutta unohdetaan että sen jääkiekon pelaamistakin pitäisi välillä treenata. Se on ihan sama kuinka hienosti osaat luistella kentän ympäri, kun sillä ole todellisuudessa mitään käyttöä pelitilanteissa josset ole tasoa Connor McDavid tai Cale Makar. U18-vaiheessa Ilveksessä pelaajat vierotetaan jääkiekosta pois ja tulos näkyy kentällä tällä hetkellä. Yksinkertaisuudesta se kiinni tällä hetkellä on ja perusasioissa puutteita.
Jokaisen kannattaa käydä vertaamassa ikäluokka kerrallaan harjoittelua Tappara vs Ilves. Tappara on useamman agentin suulla kerrottuna Suomen kärkiorganisaatio junioripelaajan treenaamisen polun rakentamisessa. Siellä on vain liikaa suhmurointia joukkueiden sisällä, mikä jarruttaa menestystä ja kehitystä. Finnish Selects ja valmentajien poikia suositaan toisinaan liikaa, vaikka varmasti ihan hyviä poikia ovatkin. Myöskään ihan suoraan kokonaisuutta fyysisistä ominaisuuksista ei Tapparassakaan ymmärretä, että ennemmin kannattaisi keskittyä 175cm puolustajaan enemmän kuin 155cm puolustajaan, vaikka hänen taidot olisivatkin 5% paremmat 13/14-vuotiaana. Taitoihin voi valmentamalla vaikuttaa isosti yhdenkin kauden aikana, mutta geeneihin ei. Ne on ja pysyy, mutta teränkäytöt, kiekonhallinta, laukominen ja syöttäminen ovat harjoiteltavissa olevia asioita.
Jos sauma aukeaa kannattaa käydä kattomassa Pelicansin U20 tai Lukon U20 treenejä. Siellä mennään koko ajan päästä päähän jokaisessa harjoitteessa syötellen ja jokainen harjoite sisältää monta osaakin, jolloin hereillä pitää olla koko ajan, ihan kuin pelissä. Treenien korkea luistelumäärä näkyy sitten peleissä ja molempien pelinopeus aivan sarjan eliittiä. Pelaamisen kuntopohjakin aivan eri tasoa kuin monilla muilla joukkueilla, koska siellä treeneissä harjoitellaan yksilötaitoa pelin kautta. Molempien treeneissä on paljon kilpailua, joka motivoi jokaista yrittämään enemmän.
Valmentaja voi olla kuka tahansa, vaikka U18 Simula joka palkittiin Pohjola-leirin parhaana valmentajana 2023, mutta seuran kulttuurin luovat ihan muut. Valmentajat toteuttaa johtajien suunnitelmia ja jos johtajat eivät omista niitä jälki on Ilveksen näköistä U18&U20 sekamelskaa. Valmennuksesta 90% pitäisi olla valmentajan luomua & hänen näkemystään jääkiekosta ja 10% johtajien määräämiä raameja. Seuran tehtävä olisi tukea valmentajaa hänen urallaan antaen palautetta peleistä ja treeneistä, kuten esim. Pekka Virta tällä hetkellä toimii muutaman juniorivalmentajan apuna.
Mutta, jos jotain hyvää vaikka tuosta Ilveksen U18 pitää etsiä niin he pääsee maalipaikoille ja saavat paikat ratkoa pelit. Maalinteko-osaaminen ollut luokatonta ja paljon hyviä paikkoja hukattu. Laukausosaamistakin pitää harjoitella ja eri toten Ilveksen pakeilla se on aivan luokatonta. Puolustajan pitää osata nykypäivänä sekä liikkua viivassa, hallita kiekkoa että toimittaa kiekkoa maalille. Jokaisen ei tarvitse olla mikään Cole Hutson tai Quinn Hughes tason viivatanssija, mutta vähimmäistavoite nykypäivän jääkiekon puolustajalle pitää olla kiekon maalille toimitustaito ja pelinluku ettei hakkaa kiekkoa joka kerta päin ensimmäistä pelaajaa. Siihen päälle sitten voi ruveta rakentamaan viivatansseja, viivanousuja, poikkisyöttöjä ja muita.
Jokeri-pelissä Ilveksen pakkien toimituksen 5vs5 maalia kohti: 1. erä 1 (Kuukasjärvi), 2. erä 3 (Salo, Keskitalo, Kauraniemi), 3. erä 0. Tuo on tollainen potkulaudalla moottoritielle tason suoritus, kun sieltä ripareista tehdään aika iso osa jääkiekon maaleista. Joko välittömästi tai jälkitilanteissa, kun pelaajien paikat ovat sekaisin. Sitä kiekkoa pitää saada nykypäivän 5vs5 jääkiekossa nimenomaan pakeilta maalia kohti, jonka jälkeen hyökkääjien tehtävä on voittaa maalin edustalla 2vs2 kamppailu ja saada uudelleen kiekko kohti maalia riparista tai kierrättäen takaisin omille viivaan. Tuo on juuri nimenomaan valmennuksen tehtävä ruveta tämän ikäisiä opettamaan viivasta laukomaan maalille oikeaoppisesti. Pitää osata lukea peliä niin ettei lauo päin ensimmäistä pelaajaa. Pitää osata lukea peliä, että milloin kannattaa heittää kiekko päätyyn. Pitää nähdä kenttää, että milloin kannattaa heittä pakki-pakki ja huutaa vaikka perään lauo. Kaikki ovat U18-U20 SM-pakeille perusasioita, mutta Ilveksen pakeilla on yksi periaate: Kiekko päätyyn tai äkkiä pois lavasta. Pelirohkeus on aivan nolla jokaisella.
Hyökkääjien pitää tehdä koko hyökkäyspelaaminen, mikä on aika vaikeaa 5vs3, kun vastustaja luonnollisesti pyrkii estämään ne yritykset. Tuo pakkien pelirohkeuden puute myös näkyy siinä, että Ilves ei pääse useasti edes omista pois paineen tullessa. Hyökkääjät joutuu luistelemaan pitkiä matkoja kiekollisena, että edes saadaan kiekko alueelle. Kyllä, voisi sanoa että se on hyökkääjien tehtävä, mutta siinä menetetään suoraan nopeiden hyökkäyksien mahdollisuus, joita hyvillä avaussyötöillä saadaan aikaan. Vastahyökkäyksiä karvauksen myötä ei tule lähes yhtään, joka taas olisi hyökkääjien tehtävä pyrkiä häiritsemään kaverin hyökkäykseen lähtöä. Peli harvoin aaltoilee niin, että hallinta olisi pelin kulku esim. Ilves hyökkäys, Ilves hyökkäys, vastustaja hyökkäys, Ilves hyökkäys, Ilves hyökkäys, jne. Se on usein sitä peruskiekkoa minä, kaveri, minä, kaveri, minä, kaveri. Annetaan vastustajalle omat kiekolliset hetken tarkoituksella, kun tota tarpeeksi kauan tehdään pelin aikana oho hupsis, se kääntyykin kaveri, kaveri, minä, kaveri, kaveri, minä.
Pelillisesti kaikki ei ole paskaa, mutta pelin sisällä on asioita, jotka eivät tue nykypäivän jääkiekkoa tarpeeksi. Tähän kohtaan vielä muistutuksena Ilveksen U16 (08) oli viime kaudella sarjan ylivoimaisesti paras joukkue, mutta HIFK:n maalivahti ryösti mestaruuden. Voisi siis sanoa, että ensi vuonna Ilveksen pitäisi olla U18 SM-sarjan mestarisuosikki pääikäluokan ollessa 2008 syntyneet. Ilveksen 2009 syntyneet (ja muutama nuorempi) kuitenkin tarjoaa myös erinomaisen tuen tuolle tavoitteelle.