Kuten
Prophet toteaa, MeidänPeliä opetetaan jo junnuista lähtein. Se on Kiekkoliiton pitkäjänteisen työn tulosta, että suomalainen peli-identiteetti on valittu ja siitä on järjestelmällisesti pidetty kiinni. Ja samalla MeidänPeliä on kehitetty kokoajan mukautumaan muuttuvaan kiekkotaktiikoiden maailmaan.
Mutta ei se automaattisesti sinne kentälle jalostu, kuten Marjamäen Laten valmennuskaudella nähtiin. Valmentajalla on siis erityisen iso merkitys siinä, millainen joukkue kootaan, miten sen palaset asetellaan MeidänPelin sapluunaan, millainen prosessi johtaa kisoihin ja jalostuu kisan aikana. Tässä J.Jalonen on osoittautunut aika mestariksi.
Ja jos nyt ajatellaan Pekka virtaa... jolla menee aina useampi kausi saadakseen joukkueesta tehot irti. Tämä tekee mun mielestä Virrasta heikomman valmentajan, kuin monesta muusta. Pelaajia ja ryhmää tarttee kasata pelitapaan pitkään, ennekuin se natsaa. Joku Pennanen on saanut miehistöstä riippumatta joukkueen pelaamaan omassa sapluunassaan. No enivei, nämä molemmat ovat MeidänPelin valmentajia, ja heillä on apunaan se, että pelitapa on pelaajien DNA:ssa.
Siksi esim Ilveksen (tai aikaisemmin viimevuosikymmenellä JYP:n) pelitapavalmennus on haasteellisempaa, kun ei käytetä näitä junnusta asti opittuja lainalaisuuksia.
Nopean pystysuunnanlätkän lainalaisuudet eivät ole sillain ytimessä pelaajilla, kuten se esim on kanadalaisilla, jotka käy sen junnuputken läpi. Ja päinvastoin kun tälläkin palstalla saa lukea, ei pystysuunnankiekko ole mitään pelkkää reagointia, vaan sillä on aivan saman lailla suunniteltuja kuvioita ja reagointimalleja.. ihan samoin valmennettavia kuin MeidänPelissä. Mitä tehdään kiekonriiston tapahtuessa milläkin peliauleella tai hyökkäyksen päättävän laukauksen jälkeen tai omassa päässä vastustajan paineistuksessa jne. Jos ette usko, tsekatkaa sitä kandaa MM kisoissa. (tai kattokaa änäri plejareita.. huomatkaa toisteisuus.. toki pelaajine henk.koht taitotaso hämää siä vs Liiga) Vaikka MM kisoissa on Kanada D maajoukkue, se pelaa Kanadaan peliä, pelasi Venäjääkin vastaan. Ei niiden kuviot ole yhtään sen harjoitelmattomampia kuin meillä (tai no, juuri Tässä turnauksessa varmasti on), ne tulee pitkälti selkäytimestä sovittujen mallien mukaan.
Se, että pystysuunnan kiekko asettaa erilasia vaatimuksia pelaajille, on tosiasia. JYP tapaan voidaan pelata kovaa karvauskiekkoa ja luottaa että kaksinkamppailut jää pääsääntöesti itselle. Tai Ilveksen tapaan pyrkiä välttämään laitakamppailua pitämällä pelinopeus riittävän kovana, ettei näihin ajauduta. Nämä vaativat erilaista pelaajamateriaalia. Viimekaudella kun materiaalin taitotaso tippui änärilainojen lähdettyä, pelinopeus laski ja jouduttiin kamppailupelaamiseen ja siinä materiaali tuli vastaan aika ikävästi. Koko loppuakutta kuvaa se Lukon viimenen maali tyhjiin. Heiveröiseltä Maccelta vietiin kiekko kuin lapselta tikkari.
Tietysti meikäläinenkin oin kasvanut pitkään MeidänPeliin ja pitää sitä voittavana kiekkona. Mutta mikään siis ei estä voittavan kiekon pelaamista pystysuunnan kiekolla. Kunhan se valmennetaan hyvin, kuviot ovat hiottuja ja pelaajat tietävät mitä tehdään missäkin tapauksessa. Mutta.. pelaajamateriaalietua, kuten syksyllä ilveksellä oli, on aika vaikea hankkia Liigassa. Siksi pidän ison riskinä, että tällä tavalla voitaisiin pärjätä ns. loppuun asti.
Ennustankin, että loppukaudesta nähdyt viivelähdöt on paremmin mukana ensikauden pelitavassa, mutta jos ja kun valmennusjohto pysyy, veikkaan että pystyyn pelataan ja laita painaa kovaa ja aktiivisesti, sekä pitkiä hyökkäyksiä vältellään pyrkien aina nopeaan maalipaikaan/laukaukseen.
Toki vähän on aikasta tällästä spekuloida :-D mutta laiturihankinnat mun mielestä puoltaa tätä…